SON DAKİKA


Foto Galeri > Bilim insanları: Evren aşırı derecede hızlandı!

Bilim insanları: Evren aşırı derecede hızlandı!

05 Temmuz 2023 Çarşamba - 17:15

Bilim insanları: Evren aşırı derecede hızlandı!

1 / 17 Bilim insanları: Evren aşırı derecede hızlandı!

Bilim insanları, evrenin başlangıcında "aşırı yavaş hareket" halinde olduğunu ve o zamandan beri dramatik bir şekilde hızlandığını keşfetti.

2 / 17 Bilim insanları: Evren aşırı derecede hızlandı!

Einstein'ın genel görelilik teorisi tarafından öngörülen bu keşif, bilim insanlarının Büyük Patlama'dan hemen sonra evreni gözlemlemelerinin ardından nihayet doğrulandı.

3 / 17 Bilim insanları: Evren aşırı derecede hızlandı!

Einstein'ın teorisi, bugünkünden çok daha yaşlı olan ve çok daha yavaş ilerleyen uzak evreni görebilmemiz gerektiğini öne sürüyor.

4 / 17 Bilim insanları: Evren aşırı derecede hızlandı!

Şimdi bilim insanları parlak kuasarları bir tür uzay saati olarak kullanarak evrenin bugünkünden çok daha yaşlı olduğu zamanları ölçebiliyorlar. (Bir kuasar çok uzakta bulunan radyo kaynağı olup içinde bir sürü takım yıldızı barındırır.)

5 / 17 Bilim insanları: Evren aşırı derecede hızlandı!

Yeni araştırmanın başyazarı Sydney Üniversitesi'nden Geraint Lewis, "Evrenin bir milyar yıldan biraz daha yaşlı olduğu bir zamana baktığımızda, zamanın beş kat daha yavaş aktığını görüyoruz

6 / 17 Bilim insanları: Evren aşırı derecede hızlandı!

Eğer orada, bu bebek evrende olsaydınız, bir saniye bir saniye gibi görünürdü ama bizim konumumuzdan, 12 milyar yıldan daha fazla gelecekten, bu erken zaman sürükleniyor gibi görünüyor."

7 / 17 Bilim insanları: Evren aşırı derecede hızlandı!

Profesör Lewis ve diğer araştırmacılar araştırma için 200 kuasardan veri topladı. profesör Kuasarlar'ın, erken galaksilerin ortasında yer alan çok aktif süper kütleli kara delikler olduğunu ve bu nedenle çok daha genç bir evrene bakmak için güvenilir bir yol sağladığını belirtti.

8 / 17 Bilim insanları: Evren aşırı derecede hızlandı!

Uzmanlar tarafından şimdi bilim insanlarının kuasarları kullanarak çok daha geriye, evrenin sadece bir milyar yaşında olduğu zamanın onda birine kadar bakabildiklerini belirtildi.

9 / 17 Bilim insanları: Evren aşırı derecede hızlandı!

Profesör Lewis, "Einstein sayesinde zaman ve uzayın iç içe geçtiğini ve Büyük Patlama'nın tekilliğinde zamanın başlangıcından bu yana evrenin genişlediğini biliyoruz" dedi.

10 / 17 Bilim insanları: Evren aşırı derecede hızlandı!

Profesörün açıklamalarından bağımsız olarak değerlediğimiz konuyu destekleyici bir ek bilgiye göre, 1400 yıl önce Ramazan ayında insanlar için bir şifa kaynağı olarak Allah tarafından Hz. Muhammed (SAV)'e indirilen Kur'an-ı Kerim'de göğün-evrenin sürekli bir genişleme halinde olduğuna dair haber verildiğini görebiliyoruz.

11 / 17 Bilim insanları: Evren aşırı derecede hızlandı!

Bu olay Zâriyât Suresi'nin 47. ayetinde "Göğü kudretimizle biz kurduk ve şüphesiz biz genişletmekteyiz." şeklinde ifade edilmektedir.

12 / 17 Bilim insanları: Evren aşırı derecede hızlandı!

Profesörün açıklamalarına devam edecek olursak, Lewis sözlerine şu şekilde devam etti "Uzayın bu şekilde genişlemesi, erken evren gözlemlerimizin bugün akan zamandan çok daha yavaş olması gerektiği anlamına geliyor.

13 / 17 Bilim insanları: Evren aşırı derecede hızlandı!

Yayınlanan makalede, Büyük Patlama'dan yaklaşık bir milyar yıl sonrasına kadar geri gittiğimizi tespit ettik." dedi.

14 / 17 Bilim insanları: Evren aşırı derecede hızlandı!

Bulguları doğrulamak için bilim insanları yirmi yıl boyunca toplanan 190 kuasarın ayrıntıları incelendi. Kuasarların her birinin verilerini standartlaştırıp karşılaştırıldı ve bu da evrenin genişleme ve hızlanmasında artış yaşandığını gösterdi.

16 / 17 Bilim insanları: Evren aşırı derecede hızlandı!

17 / 17 Bilim insanları: Evren aşırı derecede hızlandı!





VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap