SON DAKİKA


Foto Galeri > Dünya tarihini değiştiren 17 keşif!

Dünya tarihini değiştiren 17 keşif!

04 Mart 2024 Pazartesi - 11:00

Dünya tarihini değiştiren 17 keşif!

1 / 24 Dünya tarihini değiştiren 17 keşif!

17) YAPAY ZEKA 2019 yılında OpenAI şirketi tarafından hayatımıza dahil olan yapay zeka teknolojisi kısa bir süre içerisinde büyük bir gelişime gitti. Söz konusu alanda dünyayı değiştirecek büyük atılımların yapılacağına inanılmaktadır.

2 / 24 Dünya tarihini değiştiren 17 keşif!

DÜNYAYI DEĞİŞTİRMESİ BEKLENEN YENİ TEKNOLOJİ

3 / 24 Dünya tarihini değiştiren 17 keşif!

16) CRISPR GEN TEKNOLOJİSİ Ulusal İnsan Genomu Araştırma Enstitüsü'ne göre CRISPR, Kümelenmiş Düzenli Aralıklı Kısa Palindromik Tekrarlar anlamına gelmektedir. Araştırmacılar bu teknolojiyi canlı bir organizmanın DNA'sını değiştirmek için kullanmaktadır.

4 / 24 Dünya tarihini değiştiren 17 keşif!

EVRENİN GENİŞLEMEYE DEVAM ETMESİ KUR'AN-I KERİM'DE DE GEÇMEKTEDİR 1929 yılında Amerikalı bilim adamı Edwin Hubble evrenin sürekli olarak genişlediğini ispatlamıştır. Kuran-ı Kerimde Zariyat süresinin 47. Ayeti aynı şekildedir. Zariyat suresinin 47.ayetinde:”göğü kudretimizle biz kurduk ve biz onu genişletmekteyiz.” buyurulmaktadır.

5 / 24 Dünya tarihini değiştiren 17 keşif!

15) BÜYÜK PATLAMA TEORİSİ (BİG BANG) Büyük Patlama Teorisi, evrenin başlangıcına ilişkin en yaygın kabul gören teorilerden biridir. Teori, yaklaşık 13,7 milyar yıl önce evrendeki tüm maddenin küçük bir noktada yoğunlaştığını iddia etmektedir. Büyük bir patlamanın ardından, evrenin içeriği dışarı fırladı ve genişledi ve bugün de genişlemeye devam ediyor

6 / 24 Dünya tarihini değiştiren 17 keşif!

14) YERÇEKİMİ Bildiğimiz kadarıyla Isaac Newton'un kafasına gerçekten bir elma düşmedi. Ancak bir elmanın ağaçtan düştüğünü görmek, matematikçi ve fizikçinin henüz 23 yaşındayken yerçekimini keşfetmesine yol açacak bir fikri ateşledi.

7 / 24 Dünya tarihini değiştiren 17 keşif!

13) MİKROP HASTALIK TEORİSİMikrop Hastalık Teorisi Nedir?Mikrop teorisi, tıpta birçok hastalığın nedenini insan vücudunu istila eden ve çoğalan bakteri ve virüs gibi mikroorganizmalara bağlayan bilimsel bir ilkedir. Bu teori, hastalık nedenselliği hakkındaki önceki inançlardan önemli bir değişimdi.

8 / 24 Dünya tarihini değiştiren 17 keşif!

12) DÜNYA'NIN HAREKETİ Eski bir Yunan astronomu olan Samoslu Aristarchus, Dünya'nın Güneş'in etrafında döndüğünü öne süren ilk kişilerden biridir.Bu görüş, Dünya'nın Evren'in merkezi olduğuna ve yıldızların, gezegenlerin ve Güneş'in gezegenimizin etrafında döndüğüne inanıldığı için onun zamanında yaygın olarak kabul görmemiştir.

9 / 24 Dünya tarihini değiştiren 17 keşif!

11) DNA DNA'nın keşfi dünyayı değiştirmekten çok, dünyayı anlamamızı, daha doğrusu yaşamı anlamamızı sağladı. DNA, ilk keşfi on yıllar öncesine, 19. yüzyıla dayansa da, ancak 20. yüzyılda kullanmaya başladığımız bir terimdir.

10 / 24 Dünya tarihini değiştiren 17 keşif!

10) AŞILAR Benjamin Franklin bir keresinde "Bir onsluk önlem, bir kilo tedaviye bedeldir" demişti. Bu söz, o zamanlar şehirleri yangınlara karşı daha güvenli hale getirmek için geçerliydi. Ancak aynı ifade sağlık ve zindelik için de geçerli olabilir. Aşıların ortaya çıkışı birçok ciddi hastalığın önlenmesine ve insanların güvende kalmasına yardımcı olmuştur. Aşılar sayesinde insanlar çocuk felci gibi hastalıklara nadiren yakalanıyor ve çiçek hastalığının kökü kazındı.

11 / 24 Dünya tarihini değiştiren 17 keşif!

9) İNTERNET İlk internetin temelleri 1950'li yıllarda Amerika'da atılmaya başlandı. Daha sonra 60'lı ve 70'li yıllarda internet hızlı bir şekilde gelişmeye başlamıştır. Günümüzde ki halini alması 1989 yılında son buldu. İnternetin tam olarak icat edilmesi 1989 yılı olarak kabul edilmektedir.

12 / 24 Dünya tarihini değiştiren 17 keşif!

8) ANTİBİYOTİK VE İLAÇLAR Antibiyotik çağı ise Alexander Fleming'in (1881-1955), 1928 yılında penisilini keşfetmesiyle başlamıştır. 1929 yılında yayınladığı makalesinde keşfini anlatan Fleming'e göre, Penicillium notatum küfünün salgıladığı maddeler, stafilokok mikroplarının çözülmesini sağlamaktadır.

13 / 24 Dünya tarihini değiştiren 17 keşif!

7) TELEFON Konuşmaları açıkça aktaran ilk telefon aleti, Alexander Graham Bell ve Charles Sumner Tainter tarafından geliştiren radyofon isimli aygıttır. İki bilim insanı, bu aygıtla ilk başarılı denemeyi 15 Şubat 1880 günü gerçekleştirdiler. (Görüntü: Onedio)

14 / 24 Dünya tarihini değiştiren 17 keşif!

6) ELEKTRİK 1752 senesinde Benjamin Franklin yapmış olduğu deney sonucunda elektriği keşfetmiştir diyebiliriz. Fakat belli kimyasal reaksiyonlarla birlikte elektrik üretebilecek keşfi yapan kişi Benjamin Franklin değil, İtalyan asıllı bir fizikçi olan Alessandro Volta'dır.

15 / 24 Dünya tarihini değiştiren 17 keşif!

5) BASIM MAKİNESİ 1450 yılında Gutenberg'in icadıyla “tipo” tipi matbaa tekniği geliştirilerek baskı makinesi faaliyete geçti ve ilk Alman şiiri basıldı. Bu dönem Gutenberg, basımevini kurarak matbaa devrimini başlatmak adına yatırımcı Johann Fust'u krediye ikna etmeye çalıştı.

16 / 24 Dünya tarihini değiştiren 17 keşif!

4) PUSULA Manyetik pusula ilk olarak Çin'in Han Hanedanlığı döneminde (MÖ 206'dan beri) kehanet için bir aygıt olarak icat edildi ve daha sonra 11. yüzyılda Song Hanedanı Çinlileri tarafından seyir için benimsendi.

17 / 24 Dünya tarihini değiştiren 17 keşif!

3) YAZI Mezopotamya'da yazı M.Ö. 3200 yıllarında Sümerliler tarafından icat edilmiştir. Sümer yazısı ekonomik ihtiyaçlardan doğmuştur. Önasya ülkelerinde ve Anadolu topraklarında yazı malzemesi olarak kullanılan kil tabletler, kilin kitap şekli olarak ifade edilmiş halidir.

18 / 24 Dünya tarihini değiştiren 17 keşif!

2) TEKERLEK Tekerlek ilk olarak medeniyetlerin beşiği olarak bilinen Mezopotamya'da ortaya çıktığı biliniyor. Bu konuda çok net bilgiler olmamakla birlikte milattan önce 4200- 4000 tarihlerini işaret ettiği söylenebilir. İlk üretildiklerinde amacı ulaşımı sağlamak değildi. Aksine çanak ve çömlekçi çarkı olarak üretilmişilerdir.

19 / 24 Dünya tarihini değiştiren 17 keşif!

1) ATEŞ Homo Erectuslar verilere göre ateşi 1.7 milyon yıl önce keşfedip kullandılar. Fakat ateş bu tür tarafından pek de kontrollü bir şekilde kullanılmıyordu. Ateşin kontrollü bir biçimde kullanılması M.Ö 400.000 yıl civarlarında olmuştur.

20 / 24 Dünya tarihini değiştiren 17 keşif!

İŞTE DÜNYA TARİHİNİ DEĞİŞTİREN 15 KEŞİF!

21 / 24 Dünya tarihini değiştiren 17 keşif!

Bu keşifler, insanlığın karşılaştığı sorunlara çözüm bulmak, yeni fırsatlar oluşturmak veya yeni gerçekleri ortaya çıkarmak için yapıldı.

22 / 24 Dünya tarihini değiştiren 17 keşif!

Bu 15 keşif, farklı zamanlarda, farklı yerlerde ve farklı insanlar tarafından yapıldı. Ancak hepsinin ortak bir noktası var: insanlığın merakı, araştırmacı ruhu ve üreticiliği...

23 / 24 Dünya tarihini değiştiren 17 keşif!

Bazı keşifler ise, insanlığın kendisini, evreni ve doğayı daha iyi anlamasını sağladı. Bu haberde, dünya tarihini değiştiren 15 keşfi sizler için derledik.

24 / 24 Dünya tarihini değiştiren 17 keşif!

Dünya tarihi, insanlığın yaptığı keşiflerle şekillendi. Bazı keşifler, bilim, teknoloji, kültür, sanat, din, siyaset ve ekonomi gibi hayatın her alanında büyük değişimlere yol açtı.





VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap