SON DAKİKA


Foto Galeri > 'Üç aylar' başladı! Regaip Kandili ibadetleri ve duaları neler? Bugün bunları yapın

'Üç aylar' başladı! Regaip Kandili ibadetleri ve duaları neler? Bugün bunları yapın

26 Ocak 2023 Perşembe - 10:49

'Üç aylar' başladı! Regaip Kandili ibadetleri ve duaları neler? Bugün bunları yapın

1 / 17 'Üç aylar' başladı! Regaip Kandili ibadetleri ve duaları neler? Bugün bunları yapın

İslam aleminde rahmeti ve bereketi bol "üç ayların" ilk başlangıcını simgeleyen Regaip Kandili bugün idrak edilecek. Regaip Kandili'nde hangi ibadetler yapılacağı ve hangi duaların okunacağı, bu mübarek günü dolu dolu geçirmek isteyen kişiler tarafından merak ediliyor. Peki, Regaip Kandili ibadetleri ve duaları nelerdir? 20 başlıkta bugün yapılabilecek ibadetler...

2 / 17 'Üç aylar' başladı! Regaip Kandili ibadetleri ve duaları neler? Bugün bunları yapın

Regaip Kandili ibadetleri ve duaları tüm Müslüman camiası tarafından sorgulanıyor. İslam dünyası için büyük öneme sahip üç aylardan recep ayının ilk perşembe gününü cumaya bağlayan gece idrak edilen Regaip Kandili, "rahmet ve bereket gecesi" olarak kabul ediliyor. Peki, Regaip Kandili ibadetleri ve duaları nelerdir? Regaip Kandili'nde neler yapılır?

3 / 17 'Üç aylar' başladı! Regaip Kandili ibadetleri ve duaları neler? Bugün bunları yapın

Regaip ne demek?Sözlükte "kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış" anlamına gelene regaip, hadis ve fıkıh literatüründe ise "bol sevap, mükafat, faziletli amel" anlamlarında kullanılıyor.

4 / 17 'Üç aylar' başladı! Regaip Kandili ibadetleri ve duaları neler? Bugün bunları yapın

Regaip Kandili'nde neler yapılır?Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt, perşembe günü gün batımından cuma sabahına kadar Regaip gecesinin idrak edildiğini söyledi.

5 / 17 'Üç aylar' başladı! Regaip Kandili ibadetleri ve duaları neler? Bugün bunları yapın

Bu gece tövbe, istiğfar ve dua etmenin önemine dikkati çeken Bozkurt, bu geceye özel herhangi bir namazın olmamasına karşın nafile namaz kılmanın çok hayırlı olduğunu dile getirdi.

6 / 17 'Üç aylar' başladı! Regaip Kandili ibadetleri ve duaları neler? Bugün bunları yapın

Kandilde yakınları arama tavsiyesinde bulunan Bozkurt, "Bu gecede Kur'an-ı Kerim okunur, nafile namazlar kılınır. Gündüz de sağlığımız el veriyorsa nafile oruç tutabiliriz." ifadesini kullandı.

7 / 17 'Üç aylar' başladı! Regaip Kandili ibadetleri ve duaları neler? Bugün bunları yapın

Regaip Kandili Duası nasıl okunur?Euzü billahi mineş-şeytanir-racîm Bismillahir-rahmanir-rahîmEy Bizleri varlığa erdiren, var olmadaki sonsuz zevki gönüllerimize duyuran Güzeller Güzeli Rabbimiz! Sana sonsuz hamd ü senalar olsun. Kainatın İftihar Tablosu Peygamber Efendimiz'e Sonsuz salât ü selam olsun.Gufranla ufkumuzda tüllenen şu mübarek gecede bir kere daha dergâh-ı ilahînin önünde el açıp yalvarıyoruz:

8 / 17 'Üç aylar' başladı! Regaip Kandili ibadetleri ve duaları neler? Bugün bunları yapın

YA İLAHEL-ALEMİN!Bize verdiğin isteme duygusu ve istenenleri vereceğin inancıyla rahmetinin vüs'ati genişliğindeki kapına dayanıyor, şu mübarek gecede bir kere daha hâlimizi arz etmek istiyoruz. Hâlimiz Sana ayan, söyleyeceklerimiz bildiklerinin bir kısmını beyan. Beklediğimiz asırlardan beri bizi kıvrım kıvrım kıvrandıran dertlerimize derman.. İcabet buyur ey Rahîm ü Rahmân!

9 / 17 'Üç aylar' başladı! Regaip Kandili ibadetleri ve duaları neler? Bugün bunları yapın

EY ÇARESİZLER ÇARESİ!Senin dualara icabet etme mecburiyetin yoktur; ama bizim ona ihtiyacımız hissettiklerimizden de çoktur. Bütün dileklerimizi kabul buyur ve bunları kabulünü vicdanlarımıza duyur; aç ve yalnızlıkla tir tir titreyen kalblerimizi iman ve itminanla doyur.

10 / 17 'Üç aylar' başladı! Regaip Kandili ibadetleri ve duaları neler? Bugün bunları yapın

Ciddi bir yol almış sayılmasak da yıllar var hep yollardayız. Ufkumuz gam ve kederle tülleniyor. Önümüzdeki engebeler beşer takatini aşkın görünüyor. Ümmet-i Muhammed (aleyhissalatü vet-teslîmât) perişan, derbeder ve ızdırap içinde.. Müslümanlık gelenek ve göreneklerin darlığına mahkum.. İbadet ü tâat kültür televvünlü.. Duygular, düşünceler fantezilere emanet.. Mücadelelerin esası da çıkarlar, menfaatler, ırkî mülahazalara dayalı. Sen bizlere çıkar yol lutfeyle ya Rabbi!

11 / 17 'Üç aylar' başladı! Regaip Kandili ibadetleri ve duaları neler? Bugün bunları yapın

Bütün kâinatın diliyle, yarattığın tüm mahlûkatın zerrelerinin sayısınca ve hamd edenlerin hamdleriyle sana hamd ediyor ve bütün kâinatın diliyle; yarattığın tüm mahlûkatın zerrelerinin sayısınca salât ve selâm vericilerin salât ve selâmlarıyla, efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.)'ya salât ve selâm gönderiyoruz.

12 / 17 'Üç aylar' başladı! Regaip Kandili ibadetleri ve duaları neler? Bugün bunları yapın

Ey âlemleri yoktan var eden yüce Rabbimiz! Âlemlerinin içinde bir âlem olarak kapına geldik, bu mübarek kandil gecesinde, dünyevi meşgalemizi bir tarafa bırakıp; huzurunda sana yöneldik, boynumuzu büktük, kemâli edeple senden istiyoruz bizleri boş çevirme ya Rabbi.

13 / 17 'Üç aylar' başladı! Regaip Kandili ibadetleri ve duaları neler? Bugün bunları yapın

Regaip Kandili ibadetleri: Bugün bunları yapın 1. Kur'ân-ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli2. Peygamber Efendimiz (sas)’e salât ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.3. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

14 / 17 'Üç aylar' başladı! Regaip Kandili ibadetleri ve duaları neler? Bugün bunları yapın

4. Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir?” gibi konular başta olmak üzere, hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.5. Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; şimdinin ve geleceğin plân ve programı çizilmeli.6. Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede (günahları terk etme) bulunulmalı.

15 / 17 'Üç aylar' başladı! Regaip Kandili ibadetleri ve duaları neler? Bugün bunları yapın

7. Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.8. Mü’minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.9. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

16 / 17 'Üç aylar' başladı! Regaip Kandili ibadetleri ve duaları neler? Bugün bunları yapın

10. Kişi, kendine ve diğer Mü’min kardeşlerine, hatta isim zikrederek dualar etmeli.11. Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlakı yerine getirilmeli.12. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip; sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

17 / 17 'Üç aylar' başladı! Regaip Kandili ibadetleri ve duaları neler? Bugün bunları yapın

13. O gece ile ilgili ayetler, hadisler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.14. Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va’z ü nasihat dinlenmeli; şiirler okunmalı; ilahi ve ezgilerle gönüllerde ayrı bir dalgalanma oluşturmalı.15. Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.





VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap