SON DAKİKA


Foto Galeri > Yapay zeka röntgen teşhis etmeye başladı: Doktorlar kadar başarılı!

Yapay zeka röntgen teşhis etmeye başladı: Doktorlar kadar başarılı!

12 Aralık 2023 Salı - 11:18

Yapay zeka röntgen teşhis etmeye başladı: Doktorlar kadar başarılı!

1 / 15 Yapay zeka röntgen teşhis etmeye başladı: Doktorlar kadar başarılı!

Warwick, King's College London ve Wellcome Trust Yenilikçi Ödülü tarafından finanse edilen birkaç NHS sitesi arasında yapılan ortak bir çalışma, yapay zekanın röntgenleri nasıl analiz edebileceğini ve tıbbi sorunları doktorlar kadar veya daha doğru bir şekilde nasıl teşhis edebileceğini gösterdi.

2 / 15 Yapay zeka röntgen teşhis etmeye başladı: Doktorlar kadar başarılı!

Yapay zeka yazılımı, röntgen filmleri çekilir çekilmez olası durumlar için tarayabilir ve herhangi bir anormalliği işaretler. Daha sonra her bir anormalliğin mevcut olma olasılığını yüzde olarak verir.Yapay zeka ayrıca farklı durumların ciddiyetini anlar ve buna göre doktorlara daha acil olanları işaretler.

3 / 15 Yapay zeka röntgen teşhis etmeye başladı: Doktorlar kadar başarılı!

Yapay zeka, 1,5 milyondan fazla hastadan alınan 2,8 milyon geçmiş göğüs röntgeni üzerinde eğitildi ve röntgenleri 37 olası durum için tarayabiliyor.

4 / 15 Yapay zeka röntgen teşhis etmeye başladı: Doktorlar kadar başarılı!

Yapay zeka, 1,5 milyondan fazla hastadan alınan 2,8 milyon geçmiş göğüs röntgeni üzerinde eğitildi ve röntgenleri 37 olası durum için tarayabiliyor.

5 / 15 Yapay zeka röntgen teşhis etmeye başladı: Doktorlar kadar başarılı!

DOKTORLAR KADAR DOĞRU TEŞHİS YAPABİLİYOR

6 / 15 Yapay zeka röntgen teşhis etmeye başladı: Doktorlar kadar başarılı!

Bu yöntem, 37 durumdan 35'i (�) için röntgen çekildiği sırada doktorun yaptığı analiz kadar doğru veya daha doğruydu.

7 / 15 Yapay zeka röntgen teşhis etmeye başladı: Doktorlar kadar başarılı!

Program ayrıca klinisyenler tarafından yazılan geçmiş raporları anlamak için geniş bir dil modeli kullanıyor. (ChatGPT gibi diğer yapay zeka programları tarafından kullanılan aynı temel teknoloji.)

8 / 15 Yapay zeka röntgen teşhis etmeye başladı: Doktorlar kadar başarılı!

Yapay zekanın doğruluğunu teyit etmek için, analiz ettiği 1.400'den fazla röntgenden oluşan bir örnek, Yapay zeka tarafından konulan teşhisleri o dönemde radyologlar tarafından konulan geçmiş teşhislerle karşılaştıran bir grup kıdemli radyolog tarafından çapraz incelemeye tabi tutulmuştur.

9 / 15 Yapay zeka röntgen teşhis etmeye başladı: Doktorlar kadar başarılı!

"NİHAİ İKİNCİ GÖRÜŞ"

10 / 15 Yapay zeka röntgen teşhis etmeye başladı: Doktorlar kadar başarılı!

Dr Montana şu yorumu yaptı: "Bu program milyonlarca röntgen üzerinde eğitilmiştir ve yüksek doğruluk oranına sahiptir.Kaçınılmaz olan insan hatası ve önyargı unsurlarını ortadan kaldırıyor. Kalp sorunu olan bir hasta röntgen için sevk edilirse, doktorlar kaçınılmaz olarak akciğerler yerine kalbe odaklanacaktır.

11 / 15 Yapay zeka röntgen teşhis etmeye başladı: Doktorlar kadar başarılı!

Bu tamamen anlaşılabilir bir durum ancak diğer alanlarda tespit edilmemiş sorunların ortaya çıkması riskini taşıyor. Bu yapay zeka insan önyargısını ortadan kaldırıyor. Bu nihai ikinci görüş".

12 / 15 Yapay zeka röntgen teşhis etmeye başladı: Doktorlar kadar başarılı!

DOKTORLARA ZAMAN KAZANDIRABİLİR

13 / 15 Yapay zeka röntgen teşhis etmeye başladı: Doktorlar kadar başarılı!

Ayrıca, yapay zekanın herhangi bir anormallik bulunmayan röntgenlere (ki bu röntgenlerin yaklaşık yarısıdır) bakması ve bunu NHS için verimliliği artırabilecek şekilde doktorlara bildirmesi olasılığı da vardır.

14 / 15 Yapay zeka röntgen teşhis etmeye başladı: Doktorlar kadar başarılı!

Yapay zekanın hiçbir anormallik bulunmayan röntgenleri ayıklamasına izin vererek, radyologların zorlu ve daha kritik testlere odaklanmak için daha fazla zamanı olacaktır.

15 / 15 Yapay zeka röntgen teşhis etmeye başladı: Doktorlar kadar başarılı!

X-Raydar adlı bu yapay zeka yazılımı, doktorların iş yükünü azaltmaya ve gecikmeleri azaltmaya yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Dikkat çekici bir şekilde, araştırma grubu bu alandaki araştırma geliştirme hızını arttırmak için tüm yazılımı ticari olmayan kullanımlar için açık kaynaklı hale getirmiştir.





VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap