SON DAKİKA



Haber > Gündem > Akar'dan Kılıçdaroğlu açıklaması

Akar'dan Kılıçdaroğlu açıklaması

23 Nisan 2019 Salı - 17:49




Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan Kılıçdaroğlu açıklaması.





Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, CHP Genel Başkanı Kemal  Kılıçdaroğlu'na şehit cenazesindeki saldırıya ilişkin, "Bizim oradaki amacımız  Sayın Kılıçdaroğlu'nun bir süredir kalmakta olduğu evden bir an önce sağ salim  ayrılmasını sağlamak, güvenliği, sükuneti sağlamak, halkı teskin etmek, dağıtmak.  Tek amacımız bu. Başka bizim ne amacımız olabilir? Yani 'biz Sayın  Kılıçdaroğlu'na vurulmasını tasvip mi ediyoruz? Bunu mesaj mı kabul ediyoruz',  böyle bir şey olabilir mi?" dedi. 
Akar, TBMM'nin açılışının 99. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik  ve Çocuk Bayramı dolayısıyla özel gündemle toplanan Meclis Genel Kurulundan  çıkışında bazı gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Bir gazetecinin, şehit cenazesinde yaşanan olaya ilişkin  değerlendirmesini sorması üzerine Akar, Seriberi Üs Bölgesi'ne yönelik terör  saldırısında ülkenin birliği, bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığı için mücadele  eden kahraman dört Mehmetçik'in şehit olduğunu anımsattı. Kahraman şehitlerden  birinin cenazesinin Çubuk ilçesinde defnedildiğini anımsatan Akar, şunları  söyledi:
 



"Cenaze namazı kılındıktan sonra şehidimizin naaşı top arabasına  konuldu. Biz korteji takip ederken yan tarafta birtakım tepkiler vardı. Bu  tepkiler üzerine o bölgeye yaklaşarak öfkeli, acılı, bölgenin insanlarına  sükunet, sabır telkin ettik. Onları teskin ettikten sonra daha da kalabalık  artınca etrafımızdakiler ilerleme imkanının olmadığını belirttiler. Bunun üzerine  orada beklemeye başladık. Beklerken arkadaşlara, bizim arkamızda olduğunu  düşündüğüm 'Sayın Kılıçdaroğlu ve arkadaşlarına da haber verin burada bekleyelim'  diye söyledim. Sayın Kılıçdaroğlu'nun ilerlediği yönünde bana bilgi verdiler."
 
Bölgede telefon hatlarının tam olarak çalışmadığını ifade eden Akar,  beraberinde MilliEğitim Bakanı Ziya Selçuk, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar  Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı  OrgeneralHasan Küçükakyüz ve bazı sivil zevat ile davet edildikleri bir odaya  geçtiklerini belirtti.
 
"Telefonlar tam olarak çalışmadığı için bazı arkadaşlarımızı  göndererek neler olduğu konusunda bilgi almaya çalıştık." diyen Akar, şöyle  konuştu:



 
"Sayın Kılıçdaroğlu'nun bir evde bekletildiği, evin etrafında ise çok  sayıda insanın olduğu bilgisi geldi. Bunun üzerine kalktık, Sayın  Kılıçdaroğlu'nun kaldığı eve doğru ilerlemeye başladık. Etrafımızda o köyün,  Çubuk'un üzüntülü insanları vardı. Bu insanlar sürekli, 'Paşam terörü bitirin',  'Şehitlerimizin kanlarını yerde bırakmayın' diye bağırıyordu. Terör aleyhinde  çeşitli sloganlar atıyorlardı. Biz de onlara sükunet tavsiye eden birtakım  ifadelerle onları teskin etmeye çalışarak ilerledik. Sayın Kılıçdaroğlu'nun  olduğu eve vardığımızda binanın yakın çevresindeki insanların güvenlik güçleri  tarafından uzaklaştırıldığını gördük. Fakat yaşlı genç, kadın, erkek yüzlerce,  binlerce insan etrafı çevirmişlerdi. Bunun üzerine orada konuşmamızın uygun  olacağını bize ifade ettiler. Megafondan, altını çizerek söylüyorum, etrafta  birikmiş olan Çubuk halkına ithafen 'arkadaşlarım', 'kardeşlerim',  'hemşehrilerim' benzeri hitapla, 'söylemleriniz, talepleriniz, mesajlarınızı  aldık. Şehidimizin hatırasına saygılı olarak, şehidimizin evine gidiyoruz. Burayı  boşaltıyoruz, oraya gelin' şeklinde benzeri ifadeler kullandık."
 
"Başka bizim ne amacımız olabilir?"
 



Söylemlerine yönelik tepkiler hatırlatılarak değerlendirmesi sorulan  Akar, şu yanıtı verdi:
 
"Bunu açıkça, bir kez daha tekrarlıyorum; etrafta yüzlerce, binlerce  insan var. Bunlar terörist değil, tamamının saldırgan olması mümkün değil. Bunlar  köyün halkı, Çubuklular. 'Mesaj, tepki' dediğim şey insanların söylediği,  'Şehitlerimizin kanı yerde kalmasın', 'terörü bitirin' ve buna benzer  ifadeleridir. Biz de buna karşı 'Evet, tamam, mesajınızı aldık, çalışmalarımız  dağda, tepede terörle mücadelemizi sürdürüyoruz. En son terörist etkisiz hale  getirilinceye kadar mücadelemiz devam edecek.' dedik. Başka türlü yorumları  yapanları insafa, aklıselime, empati yapmaya, sağduyulu, vicdanlı olmaya davet  ediyorum. Burada bu kadar zorlama, akıl dışı bir yorum yapmak gerçekten akıllara  zarar.
 
O durum ve koşulları iyi değerlendirip, onlara bakmak lazım. Bizim  oradaki amacımız Sayın Kılıçdaroğlu'nun bir süredir kalmakta olduğu evden bir an  önce, sağ salim ayrılmasını sağlamak, güvenliği, sükuneti sağlamak, halkı teskin  etmek, dağıtmak. Çünkü bir acı var. Oradaki şehit ailesinin ikinci şehidi bu  kahraman silah arkadaşımız. Elektrikli bir hava var. Onu gidermeye çalışıyoruz.  Tek amacımız bu. Başka bizim ne amacımız olabilir? Yani biz Sayın Kılıçdaroğlu'na  vurulmasını tasvip mi ediyoruz? Bunu mesaj mı kabul ediyoruz, böyle bir şey  olabilir mi?"



 
Kılıçdaroğlu'nun bekletildiği eve gittiğinde, saldırıdan,  Kılıçdaroğlu'nun aracının taşlandığından bilgisinin olup olmadığı sorulan Hulusi  Akar, şunları kaydetti:
 
"Hayır, kesinlikle bir bilgimiz yoktu. Etrafımız kalabalıktı, sağı  solu, arabaları görmedik. Orada sıkıntılı bir durum var. Şimdi bir yorum yapmak  kolay oluyor ama o anda biraz zor. Bunun üzerine insanların biraz daha  sakinleştiğini görünce, içeri girdik. Sayın Kılıçdaroğlu'na 'geçmiş olsun' dedim.  Sonra 'Bir dakika bekleyin' diyerek dışarı çıktım. Dışarıda güvenlik güçlerinin  araçlarını hazırlamasını sağladık. Dışarı çıkarken de Milli Savunma Bakanlığı,  Genelkurmay Başkanlığı, Kara, Hava Kuvvetleri, Milli Eğitim Bakanlığı ne kadar  koruma varsa, onlar, Sayın Kılıçdaroğlu'nun korumaları ile beraber, bölgedeki  diğer güvenlik kuvvetleriyle geniş bir halka içinde Sayın Kılıçdaroğlu'nu zırhlı  araca kadar götürdük. Sayın Kılıçdaroğlu'nu tam zırhlı araca bindirirken 'Efendim  siz yine konuşun, halkın dikkatini çekin, yeni bir hareket olmasın, zırhlı aracın  arkasından gitmesinler' denildi. Bunun üzerine yeniden insanları teskin edici bir  şeyler söyledik. Daha sonra Kılıçdaroğlu bölgeden ayrıldı. Biz de taziye evine  giderek aileye taziyelerimizi sunduk."
 



"Şiddeti tasvip etmemiz, hoş görmemiz asla söz konusu değil'
 
Akar, kolluk kuvvetlerinin yaşananları ayrıntılı şekilde incelediğini,  konunun yargıya intikal ettiğini belirterek "Yargı mutlaka gerekeni yapacaktır.  Dolayısıyla bizim şiddeti tasvip etmemiz, şiddeti hoş görmemiz asla söz konusu  değil." diye konuştu.
 
Niyetinin, maksadının çok açık olduğunu vurgulayan Bakan Akar, "Bunu  zorlamak en hafif tabiri ile ahlaki bir sorun. Buradan bir şey beklemeyi, buradan  bir şey devşirmeye çalışmayı şiddetle reddediyorum. Sayın Kılıçdaroğlu ve  beraberindekilere tekrar geçmiş olsun diyorum, olayı şiddetle kınıyorum, yargının  da bu kişilere gereğini yapacağına inanıyorum. Diğer taraftan olaydan bütün Çubuk  halkının da sorumlu tutulmaması gerektiğini belirtiyorum." dedi.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap