SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Ne tarihi ver ruhsatı!

Ne tarihi ver ruhsatı!

Karadeniz Özel

15 Nisan 2019 Pazartesi - 17:28




Trabzon Araklı’da tarihi bilgiler ışığında Roma döneminden kalma Hyssus-Susurmania limanı ve kalesine inşaat ruhsatı verildi, tarih kenti Trabzon’a bu hamle yakışmadı..





Trabzon’un Araklı ilçesi Hürriyet Mahallesi’nde Roma dönemine ait Hyssus-Susurmania limanı ve kalesi olduğu ve bu alana inşaat ruhsatı verildiği iddia edildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Ortahisar İYİ Parti Grup Başkanı Davut Çakıroğlu, “Bugüne kadar defaten tarihin yok edilmesini dile getirdik ancak hassasiyet gösteren bir tek muktedir mensubu ile karşılaşamadık. Hala kamuoyunun malumudur, Cephanelik, Çamburnu, tarihi hamamlar…  Tarihi eserleri korumakla görevli Araklı Belediyesi tarihi tescilleterek koruma altına aldırmak yerine, surları ve yoğun yapı,  eşya kalıntısı barındıran antik kaleyi parselleyip inşaat ruhsatı vermiştir. Tarihi eserleri korumakla görevli Belediye, kaleyi diğer bir tabir ile geçmişi yok etmektedir. Mahallelinin kale olduğunu bildiği alanı kenti yöneten ve planlayan Belediye yönetiminin ve ilgili kurumların bilmemesi imkansızdır. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 4.ve 7.  Maddesini hiçe saymıştır. İlk olmadığı gibi son olmayacak endişesini taşımaktayım” dedi.

TARİHÇESİ

Roma döneminde Trabzon'un antik limanının doğusunda kalan en önemli doğal liman ve kale, Araklı (Eski Sürmene) şehir merkezi Hürriyet Mahallesi’nde bulunan Hyssus-Susurmania limanı ve kalesi idi.  Alüvyonla dolma nedeni ile yer değiştiren limana karşın  ardındaki kale günümüze ulaşmıştır. Kapadokya Valisi Arrianus’un MS 131tarihinde Roma İmparatoru Hadrianus’a hitaben yazdığı raporunda ,Trabzon’dan sonra eski dönemlerden beri var olan  Hyssus limanına uğradığından bahseder ki bu liman bugün ki Araklı( Hyssus-Susurmania)  Limanıdır. Hyssus Kalesi ve limanı hem askeri ve hem de ticari açıdan önemli idi. Limana bağlanan kervan yollarının güvenliğini sağlamak amacı ile limanın 5 km çaplı çevresine, farklı dönemlerde, günümüze kadar ulaşan 5 kale inşa edilmiştir.




Haber: Meryem AKGÜN







 
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap