SON DAKİKA
SON DAKİKA


Açlık sınırı almış başını gidiyor
28.03.2019

Günlerdir dile getiriyorum ekonomi dibe vurdu, mutfaklar yanıyor diye. Buna son örneği de Türk-İş’in açıkladığı açlık sınırı eklendi. Verilere göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 14, yoksulluk sınırı ise 6 bin 561 lira olarak hesaplanmış.


Yoksulluk sınırının 6 bin lirayı aşmasına, açılan yoksulluk çadırlarını örnek verebiliriz. Bu çadırlarda ucuz gıda satılacak denildi, kuyruklar oluştu ancak fiyatlar aşağı inmedi. Demek ki bir yerde kaçak var. Bu kaçak bulunmadıktan sonra işler düzelmez.

Kıyma, kuşbaşı, tavuk ve sakatat fiyatları değişmedi. Balık fiyatı yükseldi.


Sebzede fiyat artışı bu ayda devam etti. Artış önceki aya göre yüzde 6. 28 oldu. Üç aylık ortalama artış yüzde 40.11’e ulaşmış. 7.33 lira olan geçen ayki fiyat bu ay 7.99 liraya çıkmış. Demek ki yoksulluk çadırları da ekonomideki çöküşe derman olmamış

Türk-İş’in verileri yaşanan vahim tabloyu ortaya koyarken, diğer taraftan işsizlik artıyor, işyerleri siftahsız kepenk kapatıyor. İş insanları ayakta kalmak için büyük fedakarlık yapıyor. Mevcut tablo karşısında ülkemizi seçim sonrası nasıl bir tablo beklediğini az çok tahmin ediliyor.


Dolar fırlar, zamlar furyası başlar, seçim adına harcanan paraların geri alınması için vatandaştan daha çok kemer sıkma adına fedakarlık yapması istenir. Bir eli yağda, bir eli balda olan vatandaşın cebinin delik olduğunu umursamaz, mutfağındaki yangını görmez. Ne yapar kendi yumağını büyütmek için yandan çarklı işini görür.


Bunlar yaşanırken milletin cebindekini almanın hesabını yapan bankalar kredi kartları üzerinden yeni bir hamle yapacağı öğrenildi. Kuyumculuk sektöründeki işleri canlandırmak için işçilik gerektiren ziynet, takı ve mücevherat ürünlerinde kredi kartına 4 taksit imkanı getirecekmiş.


Bu düzenleme ekonominin olumsuzluğun göstergesidir. Kuyumcu esnafımız adına böyle bir gelişme doğru adım olabilir. Kuyumcu esnafımızın neden işlerinin azaldığını araytırmak gerekmez mi diye sormak gerek.


Ben sizi bir örnek vereyim mi. Üretim dibe vurdu. Fındıkta tekel oluştu, Üretici ürününü satıp kuyumcunun kapısını çalmaz oldu. Saltanat sürülmesinin yaşattığı bu tablonun mimarları üretim ve istihdam adına olumlu adımlar atmamasının getirisidir mevcut.



© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap