SON DAKİKA
SON DAKİKA


Büyüyoruz ama işsizlik artıyor...
12.03.2019

Ekonomide rakamlar üst üste açıklanıyor. Seçim döneminde açıklanan rakamlar sandığa endeksli olduğunu söylesek yanlış olmaz.

Bir tarafta Türkiye ekonomisinin büyüdüğü açıklanıyor, diğer tarafta ise işsiz sayısı artıyor. İşsizlik almış başını büyüyoruz nasıl büyüyoruz varın siz düşünün, bu büyüme istihdama yönelik büyüme olduğunu söylemek doğru olmaz.

TÜİK’e göre geçen yıla ilişkin üretim yöntemiyle hesaplanan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye ekonomisi 2018'de yüzde 2,6 büyürken, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 3 daraldı.

Üretimde büyüdük, yatırımda iş sahalarının açılmasında değil. Büyürken istihdamın da artması gerekmez mi. Yeni iş alanları devreye girmemiş, mevcutlardan da işini kaybeden sayısız vatandaş var. İşsizliği azaltacak istihdamı artırmak için seçim üstü bir biri ardına istihdam paketleri açıklanırken TOBB’un araştırma kuruluşu SPM’den kötü haber geldi. İşsizliğin 2018 yılının son ayında 0.7 puan artarak yüzde 12.3’ten yüzde 13’e yükseleceğini hesapladı. Bu veriler ışığında işsizlik artmaya devam ederken istihdamda önemli daralma olduğu ortaya çıktı.

Seçim derdinde olanların bu rakamlar karşısında artık meydanlarda işsizliği nasıl çözeceklerini, istihdamı sağlayacak alanların hayata geçirilmesi adına yapacaklarını daha hesaplı biçimde açıklamaları gerekir. Çünkü rakamlar birbirini tutmuyor, büyüyoruz denilirken, işsizlik artıyor. Bu nasıl büyüme ise.

Ekonominin bel kemiği Merkez Bankası diğer taraftan israftan kaçınmıyor. Enflasyon rakamlarını belirleyecek bir kurum, beş yıldızlı otellerde yaptığı 9 toplantı için, 1 milyon 179 bin lirayı kuru pasta, içecek ve salon kirası olarak ödüyor.

Büyüyoruz, işsizlik artıyor, enflasyon ile mücadelede etkin rol oynaması gereken kurum, enflasyon rakamlarını kendi boş salonlarında bir kuruş vermeden açıklama yerine lüks otelleri tercih ederken bir kişide çıkıp dur bakalım demiyor. Yaşanan çarpıklık, yaman çelişkiler karşısında milletin kafası allak bullak oldu. Kime inansın bu millet.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap