SON DAKİKA
SON DAKİKA


İş yok,aş yok
17.03.2019

Seçim rüzgarının estiği ülkemizde bir farklı rüzgar da iş dünyasında esiyor. Son dokuz yılın en yüksek işsiz sayısına ulaştık. 2010 yılından bu tarafa en yüksek düzeye çıkan işsizlik seviyesi yüzde 13.5’e çıktı. Bir yılda istihdam edilenlerin sayısı 633 kişi azaldı.

15 ve daha yukarı yaştaki işsiz vatandaş sayısı 1 milyon 11 bin kişi artarak 4 milyon 301 kişi oldu. Ekonomide geçen yılın son çeyreğinde yaşanan yüzde 3’lük daralma son 9 yılda en kötü performansını gösterdi. Ekonomide verilerin yayınlanmaya başladığı 2005 yılından bu tarafa işsiz sayısı en yüksek seviyeye geldiğini TÜİK’in açıklamalarından okumak mümkün.

Ülkemizin geleceği olan işsiz gençlerimizin sayısı da hızla artıyor. 2017’nin aynı dönemine göre en fazla artış genç işsizliği ile genç kadın işsizliğinde gerçekleşti. Genç işsizliği Aralık 2017’ye göre 5.3 puan artarak yüzde 19.2’den Aralık 2018’de yüzde 24.5’e yükseldi.

Kadınlarımızın iş bulma oranı da giderek yükseliyor. Kadın işsiz sayısı da 2.3 puan arttı. 13.1’den 15’4 seviyelerine dayandı. Tarım dışı kalan kadın işsizliği ise daha vahim, yüzde 18.9’a tırmandı. Bu ekonomik çöküntü, gençleri de, kadınları da işsiz bıraktı. Ekonominin olumsuz gidişatı her alanda kendini hissettiriyor, işte böyle bir tabloda seçime gidiliyor.

Ekonomin bu kadar belinin bükülmesine hesapsızca yapılan harcamalar, yeni istihdam alanlarının açılmaması, bütçenin delinmesi, adaletli olmayan gelir dağılımı gibi yığınla neden sıralanabilir. Ekonomideki olumsuz tablo ile seçime gidiliyor Allah’tan hayırlısı diyelim.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap