SON DAKİKA
SON DAKİKA


İşsizlik-Benzin ve Gelir
26.03.2019

Duyun millet duyun! Seçim mi, geçim mi? Gerçi ikisi de birbirine endeksli. Seçim meydanlarında boy gösteren iktidarın döneminde işsizlik aldı başını gidiyor. Bundan hiç kimse bahsetmiyor. İşsizliğin arttığını ben değil TÜİK diyor, görünen köy kılavuz istemiyor.

Ne diyor TÜİK? “Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılında bir önceki yıla göre 83 bin kişi artarak 3 milyon 537 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,1 puanlık artışla %11 seviyesinde gerçekleşti.” Meydanlarda her türlü söylem havada cirit atıyor, istihdam adına somut bir şeyler dile getirilmiyor.

“Tarım dışı işsizlik oranı bir önceki yıla göre 0,1 puanlık azalışla %12,9 olarak tahmin edildi. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 0,5 puanlık azalış ile %20,3 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 0,1 puanlık artışla %11,2 olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde 0,1 puanlık artışla %9,5 kadınlarda ise 0,2 puanlık azalışla %13,9 oldu.” Bu tablo karşısında ekonominin güzel olduğunu söylemek hiç de inandırıcı gelmez. Bu nedenle seçimin son virajından vatandaşlar işsizlik için çözüm önerilerini bekliyor.

Diğer taraftan benzin fiyatının zamlanacağı söylendi. Sektör yetkilileri zammın cüzi değil 17 kuruş olacağını iddia ettiler. Bu zammın gelmesi halinde 13-14 kuruşun pompaya yansıyacağını, geri kalanın da eşel mobil sisteminden karşılanacağını ileri sürdüler.

Ekonomide önlenemeyen çöküşün yansımalarını çarşıda, pazarda, mutfakta yaşayan vatandaşlar şimdi de benzine yapılacağı söylenen 17 kuruşluk zam karşısında ne yapacak acaba? Uluslararası piyasada benzin fiyatı yükselirken, ülkemize de yansıması kaçınılmaz bir gerçek. Dolar kuru ise zikzaklar çiziyor, seçim freni olsa da tehlike çanları çalıyor. 

Ekonomideki olumsuzluğun bir başka göstergesini de TEPAV ortaya koydu. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın araştırması Türkiye’de bölgeler arasındaki gelir eşitsizliğini ve kişi başı gelirin nasıl eridiğini gözler önüne serdi. Bu tespite göre 2007 yılında ülkemizde kişi başına gelir 9 bin 597 dolar iken bu rakam geçen yıl 9 bin 562 dolara düştü. 2013 yılında zirve yapan kişi başı gelir 12 bin 396 doların beş yılda yüzde 30’a yakın eridiği ortaya konuldu. Ne diyelim, bu tablonun daha da kötüye gitmemesini temenni etmekten başka?

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap