SON DAKİKA
SON DAKİKA


İyi bir siyasetçi ve ittifaklar
9.03.2023

Afet bölgesinin sorunlarına çözüm ararken, altılı masanın yarattığı suni bir gündemin kamuoyunu meşgul etmesi daha çok tartışılacaktır.

Bugün istemeyerekte olsa yaratılan gündemin mimarları Siyasilere ve Millet İttifakına bazı konuları hatırlatmak isterim… “İyi bir siyasetçi nasıl olur ya da olunur? İttifaklar neden kurulur, nasıl yürümelidir?”

İyi bir siyasetçi inandıkları doğrultusunda, nerede olması gerektiğini bilendir. Attığı her adımın sonunu hesap edendir…  İyi bir siyasetçi özüyle sözü bir, güvenilir, yol arkadaşlarını seçerken ilkeli olandır.

İyi bir siyasetçi bir gurubu yönetme ve yönlendirme yeteneğine sahip, yapacakları ve yapamayacakları konusunda kendisini bilendir. . Sert çıkışlardan, ani değişimlerden kaçandır.

İyi bir siyasetçi güç sarhoşluğuna kapılmayan, ruhsal dengesi sağlam, sonradan pişman olacağı, itibar kaybına uğrayacağı söylemlerden ve çıkışlardan uzak durandır.  

Bu özelliklere çok şey ekleyebiliriz ama Millet İttifakında yaşanan kaosla birlikte öne çıkan siyaset profiline dayanarak bunların altını çizdim.

İttifaklar nasıl yürür?

9 Temmuz 2018 tarihi itibariyle uygulanmaya başlanan Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemiyle birlikte, partilerin varlığından çok ittifakları konuşmaya başladık.

İttifaklar siyasal partileri kurumsal kimlikleriyle siyaset yapma koşullarını kısmen yok eder.

Geçmişte adeta “kanlı bıçaklı” olan partiler bile, iktidar ya da muhalefet cephesine karşı bir araya gelebilirler. Öncelik birlikte hareket etme anlayışında olur.

İttifak sistemi gerek iktidar gerekse muhalefet kanadında olsun, partileri bulundukları siyasi yelpaze içerisinde beraber oldukları partileri göz önünde bulundurarak hareket etme zorunluluğu getirir.

Siyasi partiler ideolojik bakışlarını terk ederek, daha pragmatist bir tavra yönelir. Ve de bütün partiler bu gerçeği bilerek ittifak içinde olurlar.

Son yaşanılanlarla gördük ki, ittifak olmanın gereği hala anlaşılamamış.  

Sonuç; Millet ittifakı son barış toplantısından sonra, “aynı heyecanla yürüyoruz, biriz” mesajı verse de, sekteye uğrayan süreç ve karşılıklı hakaretler yüzünden, seçmendeki ittifak insicamı bozulmuştur.

Millet ittifakı seçmeni düne kadar “stratejik oylama” olarak adlandırılan; (Cumhur ittifakını yenilgiye uğratmak gibi) belli bir sonuca yönelik, ittifak amacına uygun bir davranış içindeyken, bugün, yaşadığı güven sorunu ile ideolojik davranabilir.  

Önemli; Siyasi partilerin çoğu kısa zamanda kazanmak üzerine plan yapıyor… Elbette ki kazanmak önemlidir lakin siyaset uzun ve organize bir süreçtir. İlkelerinizi kaybetmeden alacağınız yol, istikrar ve süreklilikle ancak ömrünüzü uzatır ve de başarı getirebilir.

Not; Deprem bölgesinde onlarca çözülememiş sorun varken, siyasi kavgalarını çözmek adına gündemi meşgul edenler artık Türk Milletine yüzünü dönmelidir. Nihayetinde deprem sadece iktidarın sorunu değildir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap