SON DAKİKA
SON DAKİKA


Yok sayılan yerel siyaset, gençler ve kadınlar
2.02.2023

Siyasi partiler yereldeki siyasetlerinde, gençlerle ve kadınlarla ilgili politikalarında bir farkındalık ortaya koyamadıkları müddetçe bekledikleri etkiyi ve ilgiyi göremeyecekler, bu sıradanlık içinde ortaya getirdikleri politikaları da sadece seçim yatırımı olarak yorumlanacaktır.

Mesele siyasi partilerin politikalarındaki aynılık. Kullanılan dilin de, söylemlerin de, yerel siyasete ve katılımcılara karşı tavırların da aynı olması. Bu aynılık seçmende güvensizlik yaratırken, kararsızların da sayısını artırmakta.

Halbuki siyaset bugünden yarını okuyup, toplumu şekillendiren, adalet kavramını içselleştirerek, toplumun her kesimi ile çalışıp, iletişim içinde olan, yenilenen, insanların umuduna hizmet eden, merkezle yereli aynı zihniyet içinde çalıştıran bir yapıdır. Bu yapı içinde özellikle de gençleri ve kadınları anlamlı kılmak, aktif hale getirmek gerekir.  

Çünkü gençler, siyasetin hem en cesur seçmen gurubu, hem de tasarlayacısıdır.

Bugün siyasetin daimi aktörleri, yani merkezdeki profesyonel siyasetçiler sadece yerel siyaseti değil, büyük bir potansiyel olan kadınları ve gençleri de pasifize etmekte, işlevsel olmalarına fırsat vermemekte...

Varlık nedenleri olarak gördükleri sisteme hizmet ederken, ne gençlerle ne de kadınlarla paylaşım içinde olmamakta, hatta onları yok saymaktadır…

Bu da siyasi partileri sadece makamlar üzerine çalışan kurumlar haline getirmektedir.

Bugün herkesin ortak kanısı, ne kadar farklı ittifaklar içinde olurlarsa olsunlar, siyasi partilerin iyiden iyiye, birbirine benzeştiği yönündedir.

Yereli atıl bırakarak, tamamen merkezle şekillenen siyasi partiler, bu halleriyle hantal ve tabanına uyumsuz bir görüntü çizmektedirler.

Kendi çatıları altında demokrasiyi gerçekleştiremeyenlerin, siyasetin yerel gücünü hiç etmesine ve gençleşememesine şaşırmamak gerek.

Gençleşmek demek demokrasiyi işletmek, teknolojiyi en iyi şekilde kullanmak, toplumun her kesimine ulaşmak, sorunlara en kısa yoldan çözüm bulmak, farklı düşünceleri tartıştırmak, enerjiyi yüksek tutmak ve hareket halinde olmak demektir.

Gençlerin enerjilerinden ve eleştirel yaklaşımlarından faydalanma cesareti gösteremeyenlerin korkusu nedir acaba?

Her seferinde gençlerle yürüdüğünü iddia eden siyasilerin gerçekte gençlerden korkma nedenleri: koltuklarını bu enerjiye kaptırmak olabilir mi?

Bugün Avrupa ülkeleri arasında en fazla genç nüfus barındıran bir ülke olarak, bu nüfusu siyasette görememek, ülke siyasetinin eksiği ve ayıbıdır.

Gençleri sadece siyasal güç elde etmek için bir araç olarak gören mevcut siyasi düzen, “gençliği ve kadını” gözden ırak bir ortamda sadece sosyal ve kültürel etkinliklerde yanlarında tutmak, merkezi politika üretimi ve karar alma mekanizmalarında var etmeden düzen siyasetlerine devam etmek istemekte…

Halbuki gençliğin ülkenin politik ortamına müdahale edebilmesi, düşüncelerine sahip çıkabilmesi sorunlara çözüm olacak politikalar üretebilmesi için siyasetin üst alanında ve yönetim kadrosunda bulunması gerekir…

Sonuç olarak; siyasi partiler genç düşüncelere alan açmadığı, yerel siyasete kulak vermediği müddetçe, bir iddia sahibi olamaz.

Yereldeki siyasiler yok sayılmalarına nasıl bir tepki verirler bilmem ama gençler de, kadınlar da kendilerine adil olmayanlara karşı mücadelelerinde kararlı olurken, siyasi partilere ise kararsızlıkları devam edecektir...

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap