SON DAKİKA
SON DAKİKA


23 Nisan'ın validi!...
23.04.2019
Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı... 

Tarihimizin altın sayfalarında yer alan bu günde 23 Nisan ve Mustafa Kemal’i yazmak boynumuzun borcudur. 

Çünkü dünya tarihinde ülkesinin kurucusu tarafından çocuklara armağan edilen tek bayram bu.
 
Dünyada eşi benzeri yok. Mustafa Kemal Atatürk’e göre, “Vatanı korumak çocukları korumakla başlar” ve “Çocukları her türlü ihmal ve istismardan korumalı ve onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel olarak ele alınmalıdır.”

Yine Atatürk’e göre “Çocuk sevgisi bir ihtiyaçtır”...

İşte bu nedenledir ki, hiç çocuğu olmayan Atatürk, çok sayıda manevi evlat sahibi olmuştur.

Ve yine bu nedenledir ki,

TBMM’nin açıldığı 23 Nisan’ın aynı zamanda “çocuk bayramı” olmasını kabul etmiştir.

***

23 Nisan, Atatürk’ün hamiliğini yaptığı bir Cumhuriyet kurumu olan Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin öncülüğünde zamanla önce fiilen, sonra resmen bir “çocuk bayramı”na dönüşmüştür. 23 Nisan 1926 tarihli Milliyet gazetesinde Himaye-i Etfal Cemiyeti Başkanı Fuat Bey’in şu açıklaması yayımlanmıştır:
 
“Bugün çocuk günüdür, yani istikbale ve istiklale ait bir gündür. Cumhuriyet hükümetimiz bu günü çocuklara tahsis etti.”
 
Atatürk’ün yaveri Cevat Abbas Gürer de Güneş Kulübü adına Tepebaşı Tiyatrosu’ndaki 23 Nisan kutlamasında yaptığı konuşmada Atatürk’ü, “23 Nisan’ın validi (babası)” diye
adlandırmıştır.

23 Nisan, ilk defa 1921’de çıkarılan bir kanunla “Hâkimiyet- i Milliye Bayramı” ilan edilmiştir.

Bu, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk milli bayramıdır.

1922’de Ankara’daki 23 Nisan kutlamalarına öğrencilerin de katılması ayrı bir coşku yaratmış, bunun üzerine “Mustafa Kemal’in de desteğini alan Himaye-i Etfal Cemiyeti yöneticileri, 23 Nisan 1923’te cemiyet adına yardım toplamaya başlamışlardır.”
  
Yetim ve öksüz çocuklar için kurulan bir cemiyetin 23 Nisanlarda yardım toplamaya başlaması ve yardım amaçlı rozetlerin çocuklar tarafından satılması 23 Nisan’da çocukları
daha da ön plana çıkarmıştır.
 
“Reisi Cumhur Mustafa Kemal Paşa’nın da bu faaliyetlere destek vermesiyle” 23 Nisan 1925 tarihinde “çocuk günü” olarak, 1926’dan itibaren ise “çocuk bayramı” olarak  görülmeye başlanmıştır.
 
23 Nisanlar resmi olarak “Hâkimiyet-i Milliye Bayramı” adıyla kutlanmaya devam etse de fiilen “çocuk bayramı” olarak da kutlanmıştır.

Dünya tarihinde çocuklara bayram armağan eden tek lider Mustafa Kemal Atatürk olması ayrı bir gurur kaynağıdır.

***

Hükümet, 23 Nisan 1923 “Hâkimiyet-i Milliye Bayramı” kutlamalarında protokolde Himaye-i Etfal Cemiyeti Başkanı Dr. Fuat Bey’e yer vererek, cemiyete, çocuklara ve fiilen kutlanan bu çocuk bayramına ne kadar çok önem verdiğini göstermiştir.

İlk kapsamlı “çocuk bayramı” kutlamaları 1927 yılında yapılmıştır. Himaye- i Etfal Cemiyeti, 1927’deki 23 Nisan Çocuk Bayramı kutlamalarına büyük özen göstermiştir.
 
Atatürk çocuk bayramlarında Türk Ocağı binalarını, Halkevlerini ve Gazi Orman Çiftliği’ni çocuk şenliklerine ayırmıştır.

1927 yılı çocuk bayramı dolayısıyla Gazi Orman Çiftliği’nde ziyafetler verilmiş, çocuk konulu piyes, temsil ve gösteriler hazırlanıp Halkevlerinde gösterilmiştir.

22 Nisan 1927’de Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin, Hâkimiyet-i Milliye ve Milliyet gazetelerinde yayımlanan bildirisinde şöyle denilmiştir:

“Büyük Gazimiz çocuklarımızın 23 Nisan Bayramı’nı daha şerefli, daha sevinçli geçirmelerine vesile olacak büyük bir jestte bulunmuşlardır. Mustafa Kemal Paşa otomobillerinden birini törenlerde çocuklara tahsis etmiş ve Cumhurbaşkanlığı bandosunun çocuk sarayında, çocuk bayramı için görev yapmasını sağlamıştır.

Şimdiye kadar Türk çocukları, devletin üst düzey yöneticilerinin hiçbirinden bu derece şefkat ve sahiplenme görmediklerinden bu saadete nail olan çocuklarımız ne kadar
övünse ve sevinse yeridir.”

***
 
1927’deki 23 Nisan Çocuk Bayramı kutlamalarına büyük ilgi gösteren Atatürk, o gün sadece bir otomobilini ve Riyaset-i Cumhur Orkestrası’nı çocuklara tahsis etmekle kalmamış,
o gece Ankara Evkaf Oteli’nde düzenlenen Himaye- i Etfal Cemiyeti Balosu’na da katılarak çocuklara ve 23 Nisan Çocuk Bayramı’na ne kadar çok önem verdiğini göstermiştir.
O baloda çocuklara 10.000 lira yardım toplanmıştır.

Demiştir ki “içtimai vazifelerini ihmal edenlere bugün ihmallerinin tamiri çarelerini aramalıdırlar.”
 
Atatürk bir otomobilini ve Riyaseti Cumhur Orkestrası’nı çocuklara tahsis etmiştir.

1926’dan beri ülkenin her tarafında çok coşkulu törenlerle kutlanan çocuk bayramı 1929’da Atatürkün’ün talimatı ile çocuk haftası adıyla 7 güne çıkarılmıştır.

Benoit Mechin, “Kurt ve Pars” adlı eserinde Atatürk’ün, “Ben çocuk haftasını, çocuklara hürmet edilmesini temin ve onların zaafından yararlanarak çok defa yapıldığı gibi onlara eziyet ve hayvan gibi muamele edilmesini önlemek için meydana getirdim. Bu tedbirim, milletin geleceğine karşı gösterilen bir saygı olarak görülmelidir.” dediğini aktarmıştır.

23 Nisanlarda çocuklarımızın temsili olarak bazı makamlara oturmaları ve yurdun değişik yerlerinden Ankara’daki törenlere katılan öğrencilerin Ankaralı ailelerin yanında misafir 
edilmesi uygulamaları da 1929’da başlatılmıştır...
 
Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ü minnet, şükran ve rahmetle anıyor, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınızı kutluyorum. Ne mutlu kalplerinde Atatürk sevgisini yaşatanlara!

41 kere maşallah
 
Bugün Karadeniz gazetesi için de başka bir bayram. Gazetemizin 41. yaş gününü sizlerin büyük desteğiyle kutlamanın gururunu yaşıyoruz. 41 kere maşallah demek gerekir.

Sadece bölgesinin değil ülkenin en güçlü medya kuruluşunu bizlere emanet ederek sizlerin sesi, kulağı ve dili olabilmemiz için buluşturan başkanımız Mehmet Ali Yılmaz başta
olmak üzere imtiyaz sahibimiz Soner Yılmaz ve Yılmaz ailesine teşekkür ediyoruz.

Üstlendiğimiz sorumluluğun bilinci içinde siz değerli okurlarımıza layık olabilmek için tüm arkadaşlarımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz.

Biliyoruz ki elinizde tuttuğunuz bu gazetenin sahibi sizlersiniz.

Hep beraber nice yıllara...

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap