SON DAKİKA



Haber > Dünya > Coronavirüs ekonomiyi vurdu

Coronavirüs ekonomiyi vurdu

23 Şubat 2020 Pazar - 13:49




Çin’den yayılan coronavirüs ekonomiye etkileri hissedilmeye başlandı. Çin’e yapılan ihracatta düşüş gözlenirken, turizmde ise rezervasyonların en az yüzde 30’u iptal oldu.





Tekstil ve kimya ihracatçıları virüsün etkisiyle Çin’in karşılayamadığı talebin kendi siparişlerini artırması, bunun yıl sonu toplamını artırma olasılığını da sevinçle karşılıyor. Tarım ve maden gibi diğer sektörler ise virüsün ekonomik tahribatı tam olarak kesinleşmemesine rağmen kayıplar vermeye başladı. Malatya Ticaret Borsası’na göre, geçen yıl Çin’e yapılan kayısı ihracatı 3 bin 200 ton iken bu yıl durdu. En büyük ihracat pazarı Çin olan maden sektörü ise bu ülkeye son 20 günde bir kilo bile doğal taş gönderemedi. Bu alanda en fazla ihracat yapan Ege Bölgesi’nden şubatta Çin’e yapılan ihracat yüzde 54.5 küçüldü. Turizmde ise en az 30 bin rezervasyon iptal edildi.

YENİ ZAM GELEBİLİR

Cumhuriyet gazetesinden Gamze Bal’ın haberine göre, coronavirüsün yarattığı bir diğer endişe de ara malı ve hammadde tedariğini Çin’den karşılayan sektörlerde yaşanıyor. TİM üyesi bazı ihracatçılar, virüsün yayılması sürerse birçok ürün tedariğinde sıkıntılar yaşanacağına, bunun da üretimi düşüreceğine işaret ediyor.

Virüs, Çin’den ithal edilen elektronik eşyaların da zamlanmasına neden oldu. İstanbul’da Sirkeci ve Tahtakale’de mal kalmadığını, salgın öncesi 5 konteynır mal sipariş verilirken, şimdi 1 konteynır verildiğini belirten esnaf, bunun 15 gün içinde fiyatları yüzde 100 artırabileceğine dikkat çekiyor.

ÜRETİM DÜŞEBİLİR


İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz, “Salgın tehdidinin uzaması halinde Çin’den hammadde ve ara malı tedarik eden ülkelerde üretim olumsuz etkilenebilir. Yerli hammadde üretiminin ne kadar stratejik öneme sahip olduğu görüyoruz” dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ise “Son 5-6 yıldır belli bir rakam sarmalının dışına çıkmakta zorlanıyoruz. Brexit ve ticaret savaşlarının etkisini iyi okuyarak yeni projelerle bu rakamları daha yukarı çıkaracak faaliyetler içinde olmalıyız” diye konuştu.

 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap