SON DAKİKA



Haber > Dünya > İtalya Başbakanı istifa edeceğini açıkladı

İtalya Başbakanı istifa edeceğini açıkladı

20 Ağustos 2019 Salı - 17:28




İtalya Başbakanı Giuseppe Conte görevinden istifa edeceğini açıkladı





Bugün Senato'ya konuşan İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, koalisyon ortağı Matteo Salvini'yi eleştirerek bugün istifa edeceğini dünyaya duyurdu.

31 Mayıs 2018'de Kuzey Ligi ile Beş Yıldız Hareketi'nin (M5S) anlaşması sonrası partisiz başbakan olan Conte, Lig Partisi lideri aynı zamanda Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini için "sorumsuz" ifadesini kullandı.

Salvini, 20 Ağustos'ta parlamentoda Başbakan Giuseppe Conte için güvenoyu vermeyeceklerini açıklamıştı.

ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI

Ülkede bir süredir fikir ayrılıkları nedeniyle karşı karşıya gelen koalisyon hükümetinin ortakları M5S ile Lig Partisi, Senatoda önceki hafta yapılan Torino-Lyon Yüksek Hızlı Tren Projesi'ne ilişkin oylamada da karşıt saflarda yer alınca Lig lideri Salvini'den, "hükümetin parlamentoda çoğunluğunu kaybettiği" gerekçesiyle bir an önce erken seçime gidilmesi çağrısı gelmişti.


Koalisyon ortağı 5 Yıldız Hareketinin lideri Luigi Di Maio ise Lig'i, seçmenle ve ülkeyle dalga geçmekle suçlayarak, "Parlamenterlerin sayısını azaltalım, sonra da seçimlere gidelim." açıklamasını yapmıştı.

Başbakan Conte de önceki haftalarda sahillerden görüntü veren Salvini'ye tepki göstererek, "Bu hükümet her zaman az konuştu, çok iş yaptı. Bu hükümet sahilde değildi." ifadesini kullanmıştı.

SARI YEŞİL KOALİSYONDA KRİZ

Parti renklerinden ötürü sarı M5S - yeşil Lig koalisyon olarak anılan teknokrat Başbakan Conte liderliğindeki hükümet, ülkede 4 Mart 2018'de yapılan genel seçimlerde en yüksek oyu alan iki parti arasında 1 Haziran 2018'de kurularak göreve gelmişti.

Ülkede mayısta yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde göçmen karşıtlığıyla bilinen aşırı sağcı Lig, oylarını arttırarak yüzde 34 ile İtalya'da birinci parti çıkmış, M5S ise 2018 seçimlerine göre büyük düşüş yaşamış ve oyları yüzde 33'ten yüzde 17'ye gerilemişti.


İtalyan basınında, AP seçimleri ve son kamuoyu yoklamalarında Salvini ve partisinin yüzde 34-36 civarında gözükmesinin, Lig liderini mevcut hükümeti bozarak, seçimlerle daha güçlü şekilde iktidara gelme hedefine yönelttiği yorumları yapılıyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap