SON DAKİKA



Haber > Dünya > Sri Lanka'da sokağa çıkma yasağına 12 saat ara

Sri Lanka'da sokağa çıkma yasağına 12 saat ara

14 Mayıs 2022 Cumartesi - 17:10




Ekonomik ve siyasi krizin yaşandığı Sri Lanka'da ülke çapında uygulanan sokağa çıkma yasağına 12 saat ara verildi.





Hükümet, sokağa çıkma yasağını Cumartesi günü sabah 6'dan 18'e kadar kaldırdığını duyurdu.

Geçtiğimiz hafta Pazartesi günü uygulanan 24 saatlik sokağa çıkma yasağına, temel ihtiyaç maddelerinin satın alınmasına izin vermek için Perşembe ve Cuma günleri birkaç saatliğine ara verilmişti.


Pandemi, yükselen petrol fiyatları ve hükümetin vergi indirimlerinden sert şekilde etkilenen Sri Lanka, 1948'de İngiltere'den bağımsızlığını kazanmasından bu yana en büyük ekonomik krizi yaşıyor. 

Ülkede bir aydan fazla süredir yaşanan şiddet olaylarında en az 9 kişi öldü, 300'den fazla kişi de yaralandı. 

Kullanılabilir döviz rezervleri azaldı ve yaygın enflasyon ve yakıt kıtlığı sonucu binlerce kişiyi protesto için sokaklara çıktı.


Beş kez başbakan olan Ranil Wickremesinghe, geçtiğimiz Perşembe günü başka bir dönem için atandı. 73 yaşındaki Wickremesinghe'nun Salı günü parlamento yeniden toplanmadan önce bakanları ataması bekleniyor.

"Halka 3 öğün yemek sağlanacak"

Sri Lanka’nın yeni başbakanı Ranil Wickremesinghe, ülkesinde açlık krizinin yaşanmayacağını, halkına günde 3 öğün yiyecek sağlayacağını dile getirdi. Wickremesinghe, ekonomik kriz nedeniyle gerginliklerin devam ettiği Sri Lanka’da halkın üç öğün yemek yemesini sağlayacağını söyledi. Wickremesinghe, "Açlık krizi olmayacak, yiyecek bulacağız." ifadesini kullandı.

Ülke ekonomisini "bozuk" olarak nitelendiren Wickremesinghe, vatandaşların sakin olmasını istedi ve durumun düzeltileceğini belirtti.

Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’yı istifaya çağıran göstericilerin duygularını anlayabildiğini ancak bunun işe yaramayacağını ifade eden Wickremesinghe, "Suçlamalar işe yaramaz, insanların beslendiğini görmek için buradayım." dedi. 

Sri Lanka'daki olaylar

Tarihinin en büyük ekonomik krizi ile karşı karşıya olan Sri Lanka’da halk elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı.


Ülkede 9 Mayıs'ta Başbakanlık Ofisi'nin çevresinde toplanan göstericiler ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, Kolombo’da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.

Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa istifa etmişti.

Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti.

Ülke çapına yayılan protestolarda şu ana kadar aralarında iktidar partisi milletvekili ve 2 polisin de bulunduğu 9 kişi hayatını kaybetti, 300'den fazla kişi yaralandı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap