A+ A-
Yorum
10

Suudi Arabistan İsrail'in normalleşme hayallerini suya düşürdü

Yayın Tarihi: 26.09.2024 - 17:39
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın "Bağımsız Filistin devleti kurulmadan İsrail ile diplomatik ilişki kurulmayacak." açıklaması ABD ve İsrail'in normalleşme hayallerini suya düşürdü. Ancak uzmanlar çabaların devam edeceğini belirtiyor.
Kaynak:HABER MERKEZİ

Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde başlayan İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki normalleşme adımlarının Suudi Arabistan ile devam edeceği konuşuluyordu. Çabanın sahibi ve sürekli gündemde tutan ülkesi yine ABD’ydi. Öyle ki, Amerikan yetkilileri Tel Aviv ile Riyad arasında normalleşmenin çok yakın olduğundan bahsediyordu.

Riyad’dan bu iddialara yönelik herhangi bir açıklama yapılmıyordu.

Esasen kuruldukları günden bu yana İsrail ile diplomatik ilişki kurmaktan imtina eden Körfez ülkelerinin bir bir İbrahimi Anlaşması ile İsrail’i tanıması, Riyad’ın da yakında normalleşeceği iddialarını güçlendiriyordu.

Ancak 7 Ekim’den bu yana katil İsrail yönetiminin Gazze’de yaptığı soykırım, bölgedeki çoğu şey gibi İbrahimi Anlaşmalarını da sekteye uğrattı. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, geçtiğimiz günlerde tartışmaları bitirecek bir konuşma yaptı.

"Suudi Arabistan, ülkesinin başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulması için gayretle çalışmaya devam edecek. Bağımsız Filistin devleti kurulmadan İsrail ile diplomatik ilişki kurulmayacak."

Böylece İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki normalleşme süreci, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını başlattığı 7 Ekim 2023 öncesinde olumlu bir şekilde ilerlemiş olsa da, bugün gündemin arka sıralarına doğru itildi.

Ayrıca Veliaht Prens, bu açıklamasıyla Biden yönetiminin, İsrail ile Suudi Arabistan arasında tarihi bir normalleşme anlaşmasına varma umutlarını suya düşürmüş oldu. İddialara göre olası bir anlaşma, Riyad'a bir ABD savunma anlaşmasının yanı sıra sivil bir nükleer programın kurulmasına yardımcı olma sözünü de içeriyordu.