SON DAKİKA



Haber > Gündem > ABD'den gelecek yaptırımlara hazırlanıyoruz

ABD'den gelecek yaptırımlara hazırlanıyoruz

22 Mayıs 2019 Çarşamba - 11:40




Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD ile yaşanan S-400 gerilimiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.





Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD ile yaşanan S-400 gerilimiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Akan, "ABD 'Ertele' diyor, biz 'Bitti' diyoruz" ifadesini kullandı.

S-400 eğitimi için Rusya'ya personel gönderdiklerini belirten Akar Türkiye'nin CAATSA yaptırımlarına hazırlık yaptığını belirtti.




CAATSA, ABD'nin Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Karşı Koyma Yasası.

Yasa ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu'nun çıkarttığı, 2 Ağustos 2017'de Başkan Donald Trump tarafından onaylanan İran, Kuzey Kore ve Rusya'ya uygulanan yaptırımları güçlendiren bir yasa olarak biliniyor.




F-35 ORTAKLIĞI

Bunun bir şekilde F-35'e bağlanması da ayrı bir güçlük. F-35 konusunda 9 ortak var. Muhataplarımıza söyledim. F-35 ortaklık anlaşmasının herhangi bir yerinde "Ortaklardan biri S-400 alırsa ortaklıktan çıkarılır gibi bir madde var mı?" dedim. Payımızı ödedik mi? Ödedik. Bu işin başında bir hanımefendi var. ABD Savunma Bakan Yardımcısı. Türkiye ortaklık paylarını hiç aksatmadan ödeyen ülke, 1 milyar 200 milyon. Ortak üretim çerçevesinde bize sipariş verilen malzemeler var. Aksaksız ve eksiksiz zamanında üreten ülke. Biz başka ne yapacağız ortak olarak. Her ülkenin savunma hakkı var. Kendimizi savunacağız. Bizim F-35'le ilgili ortaklığımız devam ediyor. 4 uçak teslim edildi, 4 pilotumuz var, 47 astsubayımız var. Kasım ayında iki uçak gelecek. bu uçaklar geldiğinde konuşlanacakları yer Malatya hava üssü. Oradaki inşaatlar planlandığı şekilde devam ediyor. Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Beklentimiz de F-35'lerin planlandığı şekilde sürdürülmesi.

Benim söylediklerime itiraz eden kimse yok. İş geliyor, teknoloji transferine. Biz nasıl dostuz dedik. Türkiye-ABD stratejik ortak. Her konuşmada Türkiye stratejik ortak diye konuşuyorlar. Siz şimdi bize F-35'i teslim etmekten korkuyorsunuz. Rusya bize çok daha gelişmiş çok daha komplike bir silah sistemi veriyor. Rusya çalınacağından korkmuyor mu?




Milli Savunma Bakanı Akar, patriot tedarikiyle ilgili de gelişmelerin olduğunu ifade etti.

28-29 Mart'ta yeni bir teklifin geldiğini, bununla fiyat, teknoloji transferi, ortak üretim, teknolojisi güncellemesi bakımlarından bazı şartların yenilendiğini bildirdi.




Akar, "ABD, Türkiye'den S-400 alımını ertelemesini talep etti mi" diye sorulması üzerine anlaşmanın bittiği belirtti.

"Bunlar birbirinden bağımsız, münferit olaylar değil.Konuşmalar, görüşmeler içinde benzer şeyler oluyor. Bizim cevabımız bu konuda biz anlaşmayı, sözleşmeyi yaptık, Rusya ile gayet iyi ilişkilerimiz var bu çerçevede bu alım işlemleri devam ediyor. Biz diyoruz ki 'S-400 done deal' (Anlaşma, işlem bitti), onlar ise 'no deal is a done deal' (Hiçbir anlaşma bitmiş değildir) diyorlar"

HAZIRLIKLARIMIZI YAPIYORUZ




Hakkımızı hukukumuzu sürekli masaya koymaya devam ediyoruz. Bunun da anlaşılmasını bekliyoruz. "Önümüzdeki aylarda S-400'ün parçaları gelince biz de CAATSA yaptırımlarını harekete geçireceğiz" diyorlar. Biz duygusal hareketler yapıp herhangi bir yanlışa düşmemek için sükûnetle, hazırlıklarımızı yapıyoruz. Böyle bir duruma gelindiğinde ne yapılabilir, onların da hazırlıklarını yapıyoruz.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap