SON DAKİKA



Haber > Gündem > Askerlik borçlanması nedir? Askerlik borçlanması emeklilikte kaç yıl kazandırır?

Askerlik borçlanması nedir? Askerlik borçlanması emeklilikte kaç yıl kazandırır?

26 Kasım 2021 Cuma - 16:37




Yaşı dolduran ancak eksik primi nedeniyle emekli olamayanlar askerlik borçlanması ile emeklilik tarihini öne çekebiliyor. Emeklilik hayali kuran milyonlarca vatandaş için büyük avantaj olan askerlik borçlanması ile ilgili detaylar ise sıklıkla merak ediliyor. Peki, Askerlik borçlanması nedir? Askerlik borçlanması emeklilik yaşını öne çeker mi? Askerlik borçlanması emeklilikte kaç yıl kazandırır? İşte askerlik borçlanması ile ilgili tüm detaylar...





Emeklilik için istenen yaşı dolduran, prim nedeniyle emekliliğini bekleyen binlerce vatandaş bulunuyor. Emekliliğini erkene çekmenin yollarından biri de askerlik borçlanması. Emeklilik hayaline kavuşmak isteyenler de askerlik borçlanması yaparak bu hakkı elde edebiliyor. Peki, Askerlik borçlanması nedir? Askerlik borçlanması emeklilik yaşını öne çeker mi? Askerlik borçlanması emeklilikte kaç yıl kazandırır? İşte askerlik borçlanması ile ilgili tüm detaylar...

Posta Gazetesi Sosyal Güvenlik yazarı Ekrem Sarısu okuyucusundan gelen askerlik borçlanması ile ilgili soruyu cevapladı:

Soru: 1974 doğumluyum, SSK başlangıç tarihim 1 Kasım 1998. Toplam 5500 gün prim ödemem var. 1994-1996 yılları arasında 18 ay askerlik yaptım. Ne zaman emekli olabilirim? Erkan KUL

Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. 400 gün daha prim yatırarak priminizi 5900 güne tamamlamanız şartıyla, 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca askerlik sürenizin 520 gününü borçlanıp, 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün (25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabi olarak).

ASKERLİK BORÇLANMA BEDELİ GERİ ALINABİLİR Mİ?


Posta Gazetesi yazarı Ekrem Sarısu, askerlik borçlanması ile ilgili okuyucularından gelen soruları ise şu şekilde cevaplıyor:

Soru: SGK girişim 15 Aralık 1990 tarihinde oldu. Emeklilik müracaatım öncesi, 2020 yılı Ocak ayında toplam 20 ay karşılığı 16.374 lira askerlik borçlanması ödemesi yaptım. Bu parayı iade alma imkanım var mı? Murat KARAİSMAİLOĞLU

Cevap: Emekli aylığı bağlanmadan önce askerlik borçlanmasından vazgeçtiğini belirterek borçlanma bedelinin iadesini talep edenler, ödedikleri borçlanma bedelini geri alabiliyor. Emekli aylığı bağlatmadan önce başvurarak ödediğiniz askerlik borçlanma bedelini geri alabilirsiniz.

ASKERLİK BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?

Askerlik borçlanması yapmak isteyen sigortalı, SGK’ya askerliğini yaptığını gösterir belgelerle birlikte dilekçeyle başvurur ve yalnızca bu sürelerin primlerini ödeyerek borçlanma yapar. SSK’lı, Bağkurlu, memurlar askerlik borçlanması için başvuru yapabilir. Kişinin ilk kez sigortalı olduğu tarihe göre belirlenen bu üç koşulu birlikte sağladığı gün, emeklilik hakkı kazanması söz konusu olur.


ASKERLİK BORÇLANMASI HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Askerlik borçlanması yapacak kişi borçlanacağı sürelere ilişkin prim tutarlarını kendisi belirler ve kendi cebinden öder.

2021 yılı asgari ücret tutarı brüt 3.577 lira net 2.825 lira 90 kuruş oldu. Yeni Asgari ücret ile birlikte borçlanma primleri de arttı. Buna göre 2021 yılı doğum ve askerlik borçlanması günlük en düşük 31.39 liradan 38.15 liraya, en yüksek ise 235.44 liradan 286.20 liraya yükseldi.

ASKERLİK BORÇLANMASI MALİYETİ 2021 YILINDA NE KADAR OLDU?

En yaygın borçlanma er ve erbaşlıkta geçen süreler ile yedek subay okulundaki süreler için yapılan askerlik borçlanması oluyor. Sigortalı çalışmaya başlamadan önce askerlik yapmış olanlar, askerlik borçlanması yaptıklarında sigorta başlangıç tarihini öne çekebiliyorlar. Böylece daha erken emekli olabiliyorlar. Bu nedenle prim günü eksiği bulunmayanlar da askerlik borçlanmasını tercih ediyor.


2020 yılında 18 ay askerlik borçlanması yapanlar 16 bin 950 lira prim ödeyerek 540 gün borçlanma yapabiliyorlar. Aynı kişinin askerlik borçlanması maliyeti yeni asgari ücrete göre, 2021 yılında 20.520'ye çıktı.

ASKERLİK BORÇLANMASI BAŞLANGICI GERİ ÇEKER Mİ?

Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptıysanız, borçlanma sigorta başlangıç tarihinizi 18 ay geri çeker.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap