SON DAKİKA



Haber > Gündem > Bakan Şimşek: Rezerv birikimi herkesi şaşırttı

Bakan Şimşek: Rezerv birikimi herkesi şaşırttı

11 Temmuz 2024 Perşembe - 17:32




Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBB 67. Genel Kurul toplantısında açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek "Rezerv birikimi herkesi şaşırttı, programa ısınamayan kesimler hikaye uyduruyor" dedi.





Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Rezerv birikimi herkesi şaşırttı, programa ısınamayan kesimler hikaye uyduruyor, rezerv birikiminin en önemli kaynağı vatandaşın portföy tercihi. Programın nihai hedefi dengeli büyüme.

Program başarılı olduğunda bankacılık olumlu etkilenecek. İç talepte bir miktar daha yumuşama ihtimali yüksek. Büyümedeki toparlanma ihracatımızı destekleyecek. Cari açığı milli gelirin %2,5 seviyesinin altına çekmek istiyoruz.

Program bankacılık ve reel sektörün küresel piyasalardan daha fazla kaynak devşirmesine imkan sağladı, bu da rezervlere olumlu yansıdı. Programımız sıcak paraya sırtını dayamış bir program değil, asla da olmayacak.

Geçen sene büyük oranda depremin etkisiyle, diğer birtakım faktörler nedeniyle bütçe açığı beklentisi çok yüksekti. Biz geçen sene önemli bir mali konsolidasyona gittik. Bütçe açığını azaltıcı tedbirler aldık. Bunun sayesinde yüzde 5.2 ile kapattık.

Depremle ilgili yaraları sarmak bizim en büyük önceliğimiz. Deprem harcamaları bir kerelik, Türkiye’nin kamu borcunun milli gelire oranı düşük. 3 tane temel amacımız: 1-Dezenflasyon sürecine destek vermek. 2’nci olarak bizim ülkemizin özellikle yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm gibi yeni sanayi politikaları gibi konularda kaynağa ihtiyacımız olacak. Mali alan yaratarak biz bu reform sürecini desteklemiş olacağız. Üçüncü olarak kamu tasarrufu da önemli.


‘REZERVLERDE MUAZZAM BİR GELİŞME VAR’

Ülkemizin kur riskini azaltmak istiyoruz. Vadeyi uzatmak önemli bir performans kriteri, diğer önemli bir konu en çok tartışılan konulardan bir tanesiydi. Türkiye’nin rezerv yeterliliği konusuydu. Brüt rezervlerde, net rezervlerde muazzam bir gelişme var.

‘NET REZERVLER 80 MİLYAR DOLAR CİVARINDA ARTTI’

Daha önce de birtakım programlar uyguladık. 10 yıl alan iyileşme son 1 yılda gerçekleşti. Net rezervler neredeyse 80 milyar dolar civarında artmış durumda.

Rezerv yeterliliği konuşulan bir konu olduğu için IMF’nin tanımına aldık. Bütün bunları dikkate alan rezerv yeterlilik rasyosunda yaklaşık 1’i yakaladık. 1 ve üstü rezervin yeterli olduğu bir gösterge. Rezerv konusunu endişe kaynağı olmaktan çıkarttık. KKM’den çıkış süreci devam ediyor. Toplam mevduat içerisindeki payı azalıyor.


‘KKM’DEN ÇIKIŞ HIZLANACAK’

Temmuz itibarıyla biz vergi avantajını kaldırdık. Büyük ihtimalle KKM’den çıkış hızlanacak. Ülkemizin risk primi düştü. 260’ı biz yüksek görüyoruz. Gelecek sene bu vakitlerde 200’lerin altını görmek istiyoruz. Türkiye’nin bilançosu giderek iyileşiyor. Yurt dışı borçlanmalarda uygun vade, faizlerle hem devlet, hem reel sektör borçlanabiliyor.

‘BÜYÜK BİR BAŞARI’

Bankalarımızın 4.7 milyar dolar gibi bir kaynağı son 6 ayda küresel piyasalardan sağlamış olması büyük bir başarı."

İHA

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap