SON DAKİKA



Haber > Gündem > Başbakan'ın sağduyulu yaklaşımı gezi'yi önledi

Başbakan'ın sağduyulu yaklaşımı gezi'yi önledi

28 Şubat 2016 Pazar - 09:34








Kendisi altın çıkaramadığı halde Dünya altın rezervinin büyük kısmını elinde tutan Almanya'nın sözde çevreci maşalarını Cerattepe'de neden sahaya sürdüğünü MTA raporları ortaya koydu. Bölgede önemli miktarda altın rezervi bulunuyor. Türkiye’yi bu süreçte köşeye sıkıştırmaya çalışanlar, aslında akıllarından büyük öfkeleri ile ‘acele edeyim’ derken, her şeyi yüzlerine gözlerine bulaştırıyorlar. Artvin Cerattepe Maden İşletmesi konusunu da yine yüzlerine, gözlerine bulaştırdılar. Örgütler ve muhalefet hemen hemen bu işi sahiplenerek, iktidara karşı yeni bir Gezi olayı tezgahlamaya çalışıyorlar. Terör örgütü PKK'nın, Kürtlerin yaşamadığı Karadeniz'de de (sözde) özyönetim ilan etme planı deşifre oldu. Örgütün Kandil kampındaki (sözde) yöneticilerinden Mustafa Duran'ın Özgür Gündem’de kaleme aldığı “Cerattepe ve Kürdistan'daki özyönetim direnişleri” yönündeki yazısı, PKK'nın özellikle Cerratepe'deki Maden Ocağı’na karşı gönderdiği teröristlerle oluşturmaya çalıştığı planı deşifre etti.

Star gazetesinin Cerattepe’deki Bakır Madeni protestosunun başladığı gün manşetten verdiği haberde; PKK'nın Güneydoğu'daki hendek siyasetini, Artvin'deki maden karşıtı eylemlerle sokak çatışmalarına çevrilmeye çalışıldığına dikkat çekilmişti. Artvin'deki çevre eylemlerinin altından Alman göstericiler de çıktı. 30 yıl önce Kanadalı firma bölgede altın bulmuş, Almanlar bunu öğrenince devşirme eylemcileriyle maden ocağı kurulmasını engellemiş. Bölgedeki yabancıların faaliyetlerinden şüphelenerek bölgede sondaj yapan Maden Tetkik Arama Enstitüsü’nün (MTA) araştırmalarına göre; “Sadece Cerattepe değil, kentin başka noktalarında da altın yatakları var. Artvin'in altı altın kaynıyor. Gürültü bundan kopuyor. Almanlar devrede”. Ne olduysa bundan sonra oldu. Bölgede çıkarılma ve Türkiye ekonomisinin ivme kazanma olasılığının belirmesi üzerine, Artvin'deki çevre örgütleri ve yerel basın Bergama altında olduğu gibi Almanya'daki vakıflarda çevreci eğitimlerden geçtiler. Artvin'de Cerrattepe Maden İşletmesi’nde bakır çıkarılmasına karşı çıkan ve Alman vakıfları ile işbirliği yaptığı söylenen Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan'ın “Biz 20 yıldır burada altın çıkarılmasına karşı çıkıyoruz" şeklindeki sözleri de, Türkiye'nin resmi kurumlarından önce yabancılar ve onların yerli uzantılarının buradaki altından haberdar olduğunu gösteriyor.

ŞEYTAN SİZİ ALDATMASIN

“Ağu’yu (zehir) altın tas içinde sunma”ya çalışan çevreciler (birtakım saf çevreci dışındakiler), ‘hayvan haklarını savunmak için kürk defilesi yapar’ gibi çıkıyorlar ortaya... O altın madenini bir İsrail firmasına verin bakalım kimsenin sesi çıkar mı? Aynı maden ocağına bu kez uluslararası çevre ödülü verirler, bir de çevre anıtı dikerlerdi. “Artvin Doğa Vakfı” diye bir de vakıf kurarlar, o vakfı da Avrupa’daki çevre kuruluşları ile ilişkilendirip, madeni vakıf üzerinden sertifikalandırırlardı. Bu işler böyledir. Çevre ve İnsan Hakları vakıfları, Engelli vakıfları, dernekleri gibi kuruluşlar her zaman mafyöz ve kripto birtakım çevrelerin ilgi alanı içinde olmuştur. Kur’an-ı Kerim’deki “Şeytan sizi Allah’la aldatmasın” şeklindeki ayet bu tür olayları işaret eder. Bu işler her zaman, her yerde böyledir. Gezi olayları bu açıdan, bazı gerçekleri anlamak için önemli bir ders anlamı taşıyor.

Altın madenine karşı çıkanlar altın almıyorlar mı? Mesela doktorsa, fotoğrafçı ise, o siyanürlü suları nereye döküyorlar ya da kendi işletmelerinde çevreye ne kadar duyarlılar, marketlerinde, evlerindeki kimyasal ürünler, deterjan konusunda bir titizlikleri var mı? Evet, elbette sadece maden için tabiat hoyratça tahrip edilmemeli. Bu iş yapılırken çevreye zarar verilmemeli. Bu çevreciler otomobil kullanıyorlar, uçağa biniyorlar, yolda yürüyorlar. Deri kullanmayacaksınız, hani hayvan hakları var ya, plastik de kullanmayacaksınız, biliyorsunuz çevreyi kirletiyor. Ne yapacaksınız? Antibiyotik kullanıyor musunuz, sivrisinekle mücadele ediyor musunuz, çiçeklerde tarımsal ilaç ya da kimyasal gübre kullanıyor musunuz? Altın üretiminde de siyanür kullanılıyor. Tamam da, siyanür toprağa dökülemeyecek kadar önemli, pahalı.


SEVSİNLER SİZİ...

HES’lere karşı çıkacaksınız. Nükleer santrale de. Barajlara da karşı çıkacaksınız. Kömür santralleri de sorunlu. Maden, kül, duman... Rüzgar enerjisi çok mu masum sanıyorsunuz? Rüzgarı kesiyorsunuz, hava hareketini engelliyorsunuz. Aynı zamanda Elektriğiniz kesilmeyecek. O çevreciler aynı zamanda mesela Güneydoğu’da oturuyorsa; kaçak elektrik kullanacak, öteki elektriği kesilmesin isteyecek, hem de ucuz elektrik isteyecek ama santrale de karşı çıkacak. Sevsinler böyle çevrecileri... Bulgaristan’daki nükleer santralden enerji alırsanız sorun olmayacak mı? Bu nasıl olacak? Hem boğazdan rahatlıkla geçeceksiniz, hem de köprüye karşı çıkacaksınız. Bu nasıl olacak? Uçak isteyeceksiniz ama havaalanına karşı çıkacaksınız. “Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu” demezler mi adama?

BAŞBAKAN’DAN TALİMAT

Neyin nerede başlayıp, nerede bittiği belli değil artık. Sivil, siyaset hepsi birbirine karıştı. Media, mafya, sermaye, siyaset, bürokrasi, STK hepsi birbirine karıştı. Sağ-sol, Alevi-Sünni... Kimin eli kimin cebinde belli değil. Topyekün bir saldırı için birileri yine iş üzerinde. Haklı davalar haksızlığa alet edilmemeli. Başbakan Davutoğlu soğukkanlı hareket ederek, Artvin heyetiyle 2 saatlik bir görüşme yaptı. Görüşme sonrası Konya'da 42 tesisin temel atma töreninde Artvin'deki maden tesisine yönelik açıklamalar yaptı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, hukuki süreç bitene kadar inşaatı durduran Artvin Cerattepe Bakır Madeni ile ilgili olarak; çevreciler, sivil toplum kuruluşu ve bölge halkı temsilcilerine gerekli teminatları verdiklerini, ancak bölgede maden inşaatı karşılığı illegal gösterilerin sürmesi durumunda, kamu düzenini kesinlikle koruyacaklarını söyledi. Davutoğlu onlara “Hükümetimiz adına bazı teminatlar verdim. Öncelikle Cerattepe’deki çalışmalar, mahkeme kararı sonuçlanana kadar durdurulacak. Herkes hukuka saygı gösterecek. Bu konunun istismar edilmesin asla izin vermeyiz. Cerattepe'de aldığımız karar, çevreye verdiğimiz değeri gösteriyor” dedi. Başbakan Davutoğlu'nun sağduyulu yaklaşımı Gezi olayları gibi bir başlangıcı, başlamadan yok yok etti. “Cerattepe bahane, Gezi şahane” olmadan şimdilik bitirildi

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap