SON DAKİKA



Haber > Gündem > Beş gezegen Ay ile aynı hizada: Gökyüzünde geçit töreni var

Beş gezegen Ay ile aynı hizada: Gökyüzünde geçit töreni var

28 Mart 2023 Salı - 08:50




Merkür, Jüpiter, Venüs, Uranüs ve Mars, dün gece itibarıyla Ay ile aynı hizada yan yana dizildi. Hizalanmada Dünya'ya uzak olan Uranüs de yer aldığı için bu geçit töreni 'sıra dışı' olarak kabul görüyor.





Merkür, Jüpiter, Venüs, Uranüs, Mars ve Ay, geçtiğimiz akşam gökyüzünde bir yay çizerek hizaya girdi ve bir kısmı çıplak gözle görülebildi. Gezegen hizalanması Dünya'dan tespit etmesi en zor gezegenlerden biri olan Uranüs'ü de içerdi. Bu sebeple yaşanan bu nadir olay oldukça sıra dışı kabul ediliyor.

Birkaç gün boyunca çıplak gözle de takip edilebilecek bu olay gezegenlerin geçit töreni olarak isimlendiriliyor.

Dün akşam Güneş’in batmasının ardından gökyüzünde görülebilen bu sıralama açık bir havada ve şehir ışıklarından uzakta daha net bir şekilde seçilebiliyor.

cdcfe0f0-cd1a-11ed-be2e-754a65c11505.png

EN SON GEÇTİĞİMİZ YAZ OLMUŞTU


Geçtiğimiz yaz Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn nadir rastlanan bir gezegen kavuşumunda bir araya gelmişti.

NASA'da görevli astronom isim Bill Cooke, bu gezegenlerin sıralandığını görmek için Dünya'nın herhangi bir yerinde gün batımından hemen sonra ufkun batısına bakmak gerektiğini ifade etti.

İngiltere'deki Greenwich Kraliyet Gözlemevi'nden astronom Jake Foster ise bu tarz hizalanmaların bizim Dünya’daki bakış açımıza özgü olduğunu, “Bu gezegenler şu an gerçekten de sıralanmış değil, Güneş Sistemi’ne dağılmış durumdalar. Ancak nadir de olsa bir arada görmemizi sağlayacak kadar gökyüzünde yakınlaşıyorlar” şeklinde konuştu.

Beğendim
1
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap