SON DAKİKA



Haber > Gündem > CHP Genel başkanı bu tavırları ile ipe un sermekte

CHP Genel başkanı bu tavırları ile ipe un sermekte

06 Mart 2016 Pazar - 09:37








Sayın Cumhurbaşkanı'nın; Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verdiği karara ilişkin eleştirilere, Abdülkadir Selvi'nin sorularına verdiği cevaplar ile değerlendirmesini okuyalım. Yorum siz okuyucuların olsun. AYM ihlali göz göre göre yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan; AYM’nin Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verdiği karara ilişkin eleştirilere, “Anayasayı ihlal eden ben değilim. AYM’nin karar merciinde olanlar bu ihlali maalesef göz göre göre yapmışlardır” dedi. Erdoğan, yeni Anayasa’nın da referanduma götürülmesi halinde milletin bu işi halledeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Batı Afrika'ya gerçekleştirdiği resmi ziyarette beraberindeki gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu.

-Seyahate çıkmadan önce yaptığınız açıklamalar Türkiye'de gündemi oluşturdu. Anayasa Mahkemesi'nin kararına itirazlarınız olmuştu, usul ve esastan itirazlarınız nelerdir karara? “Öncelikle Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kendisini burada adeta birincil mahkemenin yerine koyması yanlış olmuştur. Siz daha yargı süreci bitmemişken devreye giriyor, durumdan vazife çıkartmak suretiyle böyle bir adım atıyorsunuz. Kaldı ki Sayın AYM Başkanı (Zühtü Arslan) daha önceleri, 'Gerekçe açıklanmadan karar açıklanmaz' tezini savunan bir arkadaşımızdı. Kendisi benim sevdiğim, takdir ettiğim bir arkadaştır. Ama ne yazık ki; kendi kendine bu tür çelişkilere düşmesi, ülkemiz için hukuk için çok yanlış bir gelişme olmuştur. Burada gerekçeyi açıklamadan, bitmemiş bir yargı sürecini alelacele bitirme konumuna gelmek usule aykırı olduğu gibi, esasa da aykırıdır. Burada hem usul bakımından hem esas bakımından sıkıntı var.

MAHKEMEYE NEDEN GÖNDERDİN?

“Kendisi tabii şimdi bir savunma içerisine giriyor ama bunu savunamazsınız. Kendisi 'AYM'nin verdiği karar her şeyin üstündedir, herkesi bağlar' diyor. Anayasa ve yasa değişikliklerinde, evet bağlayıcıdır ama bireysel başvurularla ilgili olarak böyle bir şeyi öne süremezsiniz. Zaten yanlış buradan kaynaklanıyor. 'Gerekçe açıklanmadan karar açıklanmaz' diyordu hep. İşin bu yönü bir yana, karar herkesi zaten bağlıyorsa, neden birinci mahkemeye tekrar gönderiyorsun? Eğer bağlayıcı ise tekrar birinci mahkemeye gitmemesi lazım. Şimdi birinci mahkemeye gittiğine göre, eğer birinci mahkeme kalkar da kararında diretirse, AYM'nin verebileceği hiçbir karar yoktur. Nereye gider bu? Bundan sonra oradaki o kişiler, isterlerse AİHM'e gidebilirler. AİHM eğer AYM'nin verdiği istikamette bir karar verirse, o da sadece tazminat bakımından bağlayıcıdır. Devlet de o tazminata itirazlarını yapar veya o tazminatı öder.”

CASUSLUK OLAYINDAN BAHSEDİYORUZ


Kaldı ki sıradan bir olaydan değil, bir casusluk olayından söz ediyoruz. Bu hafife alınabilecek bir mesele değil. Bu, MİT'in Bayırbucak Türkmenleri’ne yönelik atmış olduğu bir adımı deşifre etme girişimidir. Buna kalkışmış olanlar savcısıyla, askeriyle, şu anda cezaevindeler. Görevlerinden alınmış durumdalar. Hal böyleyken; neymiş efendim, bu konuda alınan tedbir, düşünce ve fikir özgürlüğünü ihlalmiş. Bunun düşünce ve fikir özgürlüğü ihlaliyle ne alakası var? Ortada, devletin İstihbarat teşkilatının sırlarını ifşa etme, olayları çarpıtma, Türkiye'yi DAİŞ'e yardım eden bir terör örgütü gibi göstermeye kalkışma girişimi var. Kusura bakmayın da, başkalarına uygun görülmeyen bu tür tutuksuz yargılamalar, ülkenin güvenlik sırlarını tehlikeye atanlara karşı uygulanırsa, bunun altından kalkamazsınız.”

UZAKTAN YAKINDAN ALAKASI YOK

-AYM’ye baş vurunuz olmuştu cevap alabildiniz mi? “Hâlâ alamadık. Sosyal medya meselesi, dershane meselesi gibi konularda AYM yine aynı şekilde tutum aldı. Ondan sonra tutup 'kimse konuşamaz' diyorlar. Cumhurbaşkanı Cumhur’un başıdır, Cumhur’un başı olarak da Cumhur’un dertlerini dile getirir. Bu çerçevede, Anayasa’ya bağlılığıma ilişkin bazı arkadaşların yaptığı açıklamalar var ki, bunlar da çok üzücüdür. Kusura bakmasınlar, Anayasa’ya bağlılık ile bu işin uzaktan yakından alakası yoktur. Evet ortada bir Anayasa ihlali vardır. Ama Anayasa’yı ihlal eden ben değilim. Bu AYM'nin karar merciinde olanlardır. Bu ihlâli maalesef göz göre göre yapmışlardır. Ama bu, işin bittiği anlamına gelmez. Savcı karara itiraz edebilir. İtiraz durumunda, bir üst mahkeme yeni bir süreci başlatabilir. Bize de bu durumda, yargının bu işleyişini izlemek düşer.”

KARAR MAHALLE BASKISIYLA ALINDI

“Sayın Başkan bir Anayasa hukukçusu. AYM'nin verdiği kararlar; dediğim gibi, Anayasa ve yasa değişiklikleri konusunda tabii ki bağlayıcıdır. Ama bireysel başvurularla alakalı olarak böyle bir şey söylenemez. Söylerseniz yanlış olur. Bir defa bunun duygusallıktan çıkarılması lazım. Dershane olayında da benzer şeyi yaşadık, çok ciddi bir mahalle baskısı sonucunda bir karar alındı. Alınan kararla da gelinen nokta ortada. Şu an dershaneler konusunda verilen karar uygulanıyor mu, uygulanmıyor, vakıa bu.”


HEPSİ ÇEKİLSE DE YOLA DEVAM EDİLEBİLİR

Yeni anayasa sürecinde gelinen noktayı değerlendirir misiniz? “CHP bildiğiniz gibi masadan çekildi. Neymiş efendim, Başkanlık sisteminin olduğu bir masada olmazmış. Ol o masada, karşı çık. Kabul etmek zorunda değilsin. Parlamento’dan da geçmeyebilir. Ama mesele bu işi tartışmaktır. Bundan bu kadar çekinmenin kaçmanın anlamı nedir? Bence, hepsi çekilse dahi yola devam edilebilir. Bizim daha önce yaptığımız bir Anayasa çalışması var. İktidar partisi o çalışmayı pekala Parlamento’ya getirebilir. Parlamento’ya getirilmesi durumunda gerekli sayı bulunamazsa, Anayasa meselesi tamamen kadük duruma düşer mi? O zaman halk nezdinde şöyle bir şey oluşur: ‘İktidar partisi gereğini yaptı ama parlamentodaki diğer üyeler buna destek olmadı’. Halk, 'Meydanda Anayasa’yı değiştirme konusunda verdikleri sözlere, şu partiler sadık kalmadılar. Bunu gördük' der.”

MİLLET BU İŞİ HALLEDER

Anayasa, referandum tartışmalarının yanı sıra, Türkiye'de erken seçime ilişkin bir tartışma da var. Siz buna nasıl bakıyorsunuz? “Ben erken seçimden yana olmayan bir insanım. Fevkalade durumlar olur, tabii o ayrı bir konu. Millet, Anayasa konusunda partilerin ne yaptığını görüyor. Anayasa yapım sürecinden kimlerin kaçtığı da görülecek. Ama dediğim gibi, muhalefet buna yanaşmasa da, iktidar partisi Meclis’e bir Anayasa taslağı getirebilir. Çıkar veya çıkmaz. Ama 330'un yakalanması halinde, benim hiç tereddüdüm yok, millet bu işi halleder.”

-Zamanlama olarak bir düşünceniz var mı?


“Cumhurbaşkanı olarak bu konuda bir şey söylemem doğru olmaz.”Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gine Devlet Başkanı Alpha Conde ile düzenlediği ortak basın toplantısında yeni Anayasa çalışmalarına katılmayacağını bildiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na mesajlar gönderdi. Erdoğan şunları kaydetti: “Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı'nın şu andaki tavırları, ipe un sermekten başka bir şey değildir. Eğer dürüstseniz masadan kaçmazsınız. Hiçbir zaman sorun çözmek için değil, tam aksine sorun meydana getirmek için varlar. Şu andaki durum da bundan ibarettir.” Sayın Cumhurbaşkanı'nın Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile yaptığı değerlendirme sonunda, bir kısım medyanın Anayasa Mahkemesi üyelerinin resimlerini yayınlayarak, kim tarafından veya hangi kurumlar tarafından atandıklarını haber etmek, günümüz modası ‘paralel algısı’ oluşturmak doğru değildir. Hukuk ve mahkemeler herkes içindir…

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap