SON DAKİKA



Haber > Gündem > Erdoğan için çok konuşulacak ''U dönüşü'' analizi

Erdoğan için çok konuşulacak ''U dönüşü'' analizi

25 Haziran 2022 Cumartesi - 11:03




ABD’de devlete bağlı yayın organı Voice of America, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman arasındaki görüşmeyle ilgili "Erdoğan'ın U dönüşü ekonomik gerekliliklerin bir sonucu" yorumunda bulundu.





İlişkilerin yıllardır kopma noktasında olduğu Ankara-Riyad hattında yaşanan yakınlaşma, uluslararası basında da yakından takip ediliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın nisan ayında Suudi Arabistan'a yaptığı ziyarette Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüşmesinden sonra çarşamba günü de Prens Selman Ankara'ya geldi. Erdoğan'ın muhalif Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018'de İstanbul'da öldürülmesinin ardından sert eleştiriler yönelttiği Selman ile görüşmesi ve iki ismin görüntüleri uluslararası kamuoyunda da gündem oldu.

Sözcü'nün aktardığına göre, ABD'de devlete bağlı yayın organı Voice of America, Prens Selman'ın Ankara ziyaretiyle ilgili dikkat çeken bir yazı yayınladı. Yazıda, görüşmede verilen olumlu mesajlara ve Ankara-Riyad hattındaki yakınlaşmaya rağmen iki ülke arasında güvensizliğin devam ettiği ifade edildi.

‘ERDOĞAN’IN PARAYA İHTİYACI VAR’

Dorian Jones imzalı yazıda, Erdoğan ve Selman arasında yıllardır süren gerilimin ardından Türk yetkililerin Suudi prensin ziyaretini “ilişkilerde yeni bir dönem” olarak sunduğu belirtildi. Yazıda, ünlü ekonomist Timothy Ash'in “Erdoğan'ın diplomatik U dönüşü ekonomik gerekliliklerin bir sonucu” değerlendirmesine de yer verildi.


Türkiye'de gelecek yıl düzenlenecek seçimlere dikkat çeken Ash, “Türkiye'deki makroekonomik durum epey zorlu. TL'de değer kaybı sürüyor, bu nedenle Erdoğan'ın gerçekten de paraya ihtiyacı var. Seçim öncesinde biraz istikrar sağlamak için dövize ihtiyaç duyuyor” dedi.

‘SUUDİ ARABİSTAN, İRAN’A KARŞI TÜRKİYE’YE İHTİYAÇ DUYUYOR’

Öte yandan Voice of America'ya konuşan uzmanlar, Türkiye ve Suudi Arabistan arasında son dönemde dikkat çeken yakınlaşmaya rağmen ikili ilişkilerde karşılıklı güvensizliğin ve şüphelerin sürdüğünü ifade etti. Uzmanlara göre, Ankara-Riyad hattındaki yakınlaşmanın bir nedeni de İran'la ilgili endişelerin yanı sıra güvenlik ve savunma konuları.

Londra merkezli Energy Club'un başkanı Mehmet Öğütçü, “Suudiler, İran'a karşı Türkiye'ye ihtiyaç duyuyor. ABD'nin önceliğinin Çin'i kontrol etmek olduğunu biliyorlar. Bu nedenle Türkiye göz ardı edemeyecekleri bir ülke. Ama bu karşılıklı bir alışveriş. Bu nedenle ekonomi, siyaset ve güvenlik alanındaki çıkarlar da sürece dahil” diye konuştu.

Yazıda, Prens Selman'ın seçim öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ekonomik destek olmakta isteksiz olabileceği de ifade edildi.


Beğendim
0
Sevdim
1
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap