SON DAKİKA



Haber > Gündem > TDK sözlükteki kadınlara yönelik 4 ayıbı sildi

TDK sözlükteki kadınlara yönelik 4 ayıbı sildi

25 Haziran 2024 Salı - 14:33




Türk Dil Kurumu kadınların yılladır tepki gösterdiği ve anlamlarının düzeltilmesi için kampanya başlattığı "Müsait", "Kirli", "Esnaf", "Serbest" kelimelerinin cinsiyetçi ifadeler içeren anlamlarını sözlükten kaldırdı.





Türk Dil Kurumu (TDK) kadınların yılladır tepki gösterdiği ve anlamlarının düzeltilmesi için kampanya başlattığı "Müsait", "Kirli", "Esnaf", "Serbest" kelimelerinin cinsiyetçi ifadeler içeren anlamlarını sözlükten kaldırdı.

Türk Dil Kurumu'na (TDK) bağlı Güncel Türkçe Sözlük Bilim ve Uygulama Kurulu üyeleri ve uzmanlarınca 2019'da Türkçe Sözlük'te güncelleme çalışmaları başlatılmış bazı kelimeler sözlükten kazınmıştı. 

Güncel hali geçtiğimiz yıl yayına giren sözlüğe "Türkiyeli" kelimesi de eklenmişti. Tepkiler üzerine "Türkiye’de yaşayan halk ve bu halkın soyundan olan kimse" anlamına gelen kelime sözlükten kaldırılmıştı.

Cinsiyetçi ifadeler içerdiği için yıllardır tartışılan ve sözlükten kaldırılması ya de anlam içerinin düzenlemesi için imza kampanyaları düzenlenen "Müsait", "Kirli", "Esnaf" ve "Serbest" kelimelerinin anlamları TDK tarafından kaldırdı.

Daha önce bu kelimelerin anlamları arasında yer alan aşağıdaki ifadeler kaldırıldı: 


Müsait: Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)

Kirli: Aybaşı durumunda olan (kadın)

Serbest: Ağırbaşlı olmayan, hoppa (kadın)

Esnaf: Kötü yola sapmış olan kadın

HABER MERKEZİ

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0
TDK

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap