SON DAKİKA



Haber > Gündem > Trabzon’da belediyeciliğe bakışı değiştiren adam

Trabzon’da belediyeciliğe bakışı değiştiren adam

24 Nisan 2016 Pazar - 09:26








2014 mahalli seçimlerinin üzerinden 2 yıllık bir süre geçti. Her belediye kendi açısından yaptıklarını, yapamadıklarını ve yapacaklarını kamuoyunun önüne koydu. Basın aracılığıyla vatandaşlar da bir değerlendirme fırsatı buldu. Şu tespiti hemen yapmamız gerekiyor. 2009 yılında yapılan seçimler Trabzon’da belediyecilik hizmetleri bakımından bir milat olmuştur. O tarihten sonra seçimler ahbap-çavuş ilişkisine göre değil; kentin önünü açacak, ufkunu geliştirecek, gelecek nesillere daha güzel bir Trabzon bırakmak hedefine giden adayların yarışı haline geldi. Öyle görülüyor ki; bundan sonraki seçimlerde de her aday halkın önüne “Beni seçin, ben yaparım” diyerek değil, projesini ve nasıl yapacağını ortaya koyarak çıkacaktır.

GÜLCEMAL PROJESİ

Trabzon’da 2009 yılında İl Belediye Başkanı olan, 2014 seçimlerinden sonra Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı olan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun basın toplantısını televizyondan takip ettik. Sonrasında internet ve gazete haberlerine baktım. 2 saati aşkın süren basın toplantısının her bir anında Trabzon’un farklı noktalarındaki büyük projelerden bahsediliyordu. Eskiden olduğu gibi Belediye Başkanı, “Şu kadar sürede şu kadar kişi ile görüştüm, çay ısmarladım, elini sıktım” demiyordu. Halkının refahı için neler yaptığını anlatan bir Belediye Başkanı vardı. Mesela ‘Gülcemal Projesi’ ile sahilde 800 bin dönümlük alanın doldurulmasıyla yeni bir yaşam alanı ortaya çıkacak. Tahkimat ihalesi yapılan dolgunun yapımı hızla sürüyor. 10 yıl öncesinde böyle bir projeyi kim hayal edebilirdi?

KENT MÜZESİ

Yıllardır konuşulan ‘Şehir Müzesi’ konusu vardı. Herkes söyledi, sonra tarafına çekildi. Ama bugün ‘Kent Müzesi’ söylemden öteye, eyleme geçti ve bitirilme noktasına getirildi. Eski Merkez Bankası binasının ‘Kent Müzesi’ olması sağlandı. 24 saat yaşayan ve şehrin dünya çapında tanınmışlığını artıracak olan ‘Kent Müzesi’ yakında açılıyor. Şehrin tarihi, sosyal yaşamı ve kültürünün yaşatılmasına katkıda bulunmak amacıyla yaptırılan şehir müzesi için destek veren Oltan Vakfı’nı da unutmamak lazım. Demek ki şehir müzesi yapılabiliyormuş.


BOTANİK PARKI

Çamoba'da 103 dönüm arazi üzerine kurulmakta olan Trabzon Botanik’in yapım çalışmalarına başlandı. Şehre yeni bir yaşam alanı kazandıracak Trabzon Botanik yaklaşık 8 milyon TL’ye mal olacak. Trabzon Botanik’in yapımının 2017 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Yıllarca Çamoba bölgesinde askeriye tarafından kullanılan bu alan, bugün Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun gayretleriyle önce belediyeye alındı sonra Botanik Parkı’na çevriliyor. Demek ki azmeden amacına ulaşırmış. Burada Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Trabzon’a bakış açısının ne kadar pozitif olduğunu da görebiliyoruz. Türkiye'nin en büyük Sokak Hayvanları Bakım Merkezi ve Doğal Yaşam Alanı'nın inşaat çalışmaları Çağlayan Mahallesi’nde hızla devam ediyor. Trabzon, merkezin tamamlanmasıyla doğadaki tüm canlıların tedavi edilebileceği önemli bir alana kavuşmuş olacak. İşte Trabzon’a böylesi ‘en’leri yapmak yakışır.

NE İLGİSİ VAR DİYENLERE...

Meydan Parkı’nın eski hali ile bugünkü halini kıyaslamamıza gerek yok. Eskiden egzoz kokusu ve korna sesleri altında Meydan Parkı’ndan istifade edenler, bugün kuş cıvıltıları dinliyor. İşte irade bu. Biraz gecikmiş olsa da ‘2. Etab’ın bitirilmesi ile İskenderpaşa Camii’nin tarihi görünümü daha net ortaya çıkacak. Bugün merkezi hükümetin desteğiyle yapılan Kanuni Bulvarı, Erdoğdu Yolu, Akyazı Stadı, Ayasofya çevre düzenlemesi, Zağnos, Tabakhane, Çömlekçi Kentsel Dönüşüm projelerinin, Ayasofya Kavşağı’nın geldiği noktada devletin kurumlarını harekete geçiren, ödenek için bakanlıklarda ve TOKİ’de sürekli bir ayağı bulunan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun hakkını teslim etmek tüm Trabzonlular’ın görevidir. Erdoğdu Yolu’nda bir sorun olduğunda Gümrükçüoğlu’nu eleştirenler, yol yapılınca “Bu yolun Gümrükçüoğlu ile ne ilgisi var” diyenlere Allah akıl fikir versin.

GÖRÜNMEZ KAHRAMANLAR


Ben bu zamana kadar yapılan 5,6 kilometrelik yürüyüş yolunu, 2. El Oto Galericiler Sitesi’ni, Oyuncakistan’ı, Kızlar Manastırı’nın restorasyonunu, Atasu Barajı’nın bitirilmesini, Trabzon’un doğalgazla buluşmaya hızla devam etmesini, Erdoğdu Gençlik Merkezi’nin tamamlanmasını, Kent Konağı’nın hizmete girmesini, Türkiye’ye örnek olacak spor temalı parkın hizmete açılacak noktaya gelmesini, Boztepe’de yapılan Yatılı Kur’an Kursu’nu, halkın rahat ulaşımı için belediyeye kazandırılan son model 95 otobüsü, kültür sanat ve altyapıda yapılan yüzlerce başarılı hizmet ve programları hiç yazmıyorum. Bu yazdıklarımız görünenler, bir de görünmeyenler veya sıradan gözüken işler var. Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz yıl 307 bin ton asfalt, 123 bin m3 beton döktü. Bu, Trabzon tarihinin ve bölgenin rekoruydu. İçinde bulunduğumuz yıl bu rakamların daha da çok artacağını Başkan Gümrükçüoğlu ortaya koyuyor. Bu noktada fedakarca çalışan ve ekibini organize eden Fen İşleri Dairesi Başkanı Hüseyin Türker ve çalışma arkadaşlarına teşekkür etmek istiyorum. Çünkü onlar bu işlerin görünmez kahramanlarıdır.

KÜÇÜK BİR ANI

İki hatırlatma ile yazımı bitirmek istiyorum. Gümrükçüoğlu’ndan önceki Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu “Belediye suyu akıtıyorsa, çöpleri topluyorsa, cenazeleri kaldırıyorsa başarılı bir belediyedir” demişti. Bugün ise Trabzon Büyükşehir Belediyesi rutin hizmetlerle değil, büyük projelerle gündeme gelmekte, rutin işler kimsenin ilgisi çekmemektedir. İşte bunun için de size küçük bir anımı anlatmak İstiyorum 8 ay kadar önce bir gazeteci dostuma, ‘Büyükşehir Belediye Başkanı gazetelerde çok fazla yer almıyor. Bunun nedeni nedir? Belediye çalışmıyor mu?’ diye sorduğumda, “Eskiden belediye başkanları park yaptıklarında ya da bir istinat duvarı bitirdiklerinde haber olurlardı. Bunlar birinci sayfadan girerdi. Ama artık biz Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun düşük bütçeli yaptığı işleri haber olarak kabul etmiyoruz. Bize gelecek olan haberde, yapılan yatırımın çok büyük olmasını bekliyoruz. O nedenle küçük işlerle ilgili rutin haberlerini kullanmıyoruz. Az kullanıyoruz ama öz kullanıyoruz” cevabını almıştım. Şimdi o sözün ne için kullanıldığını daha iyi anlıyorum...

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap