SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > 3 milyon turist gelecek

3 milyon turist gelecek

16 Temmuz 2016 Cumartesi - 13:00




Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, gazetemizi ziyaretinde, Maçka’da yapılan ve yapılacak olan yatırımlar hakkında bilgi verdi.





 Koçhan, Maçka’daki dere sıkıntısını çözdüklerini belirterek, “Biz şimdi dereyi iki taraflı olarak park haline getirdik. Herkes dereyi kapattığımızı söylüyor. Maçka’daki derenin yanında bulunan dükkanlar yapılırken bilerek yola yakın yapıldı ki dere boyunca düzgün bir yürüyüş yolu olsun. Ayrıca oranın ışıklandırmasını da yaptık. Böylece gece yapılan hat daha iyi ortaya çıkıyor. Şimdi de iki tane dükkan arasına heykelimiz geliyor. Temiz Futbol heykeli ve şehitleri anmak için küçük mozole gibi bir şey yaptırıyoruz” dedi.

OTOPARK SIKINTISI TARİH OLUYOR

Maçka’daki hastanenin arka tarafını düzelttiklerini belirten Koçhan, şunları söyledi: “Bizim oradaki projemiz binaları yol kotuna almak. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nden imarı geçti. 10 kat yüksekliğinde ve altında 10 dönüme yakın kapalı otopark olan bir bina yapıyoruz. Bu şekilde Maçka’da bulunan tüm otopark sıkıntısını ortadan kaldırıyoruz."

KÜLTÜR MERKEZİ GELİYOR

Maçka’daki kültür merkezinin yapıldığını açıklayan Başkan Koçhan, “Rahmetli Halil İbrahim Atmaca’nın oğulları tarafından yapılacak. 2 buçuk milyon liralık bir proje. Kaba inşaat kısmı olan 1 milyon liralık kısmını Atmacalar yapacak, geriye kalan iç donanım işlerini Maçka Belediyesi olarak biz yapacağız. Adını da Halil İbrahim Atmaca Kültür Merkezi koyacağız” dedi.


SÜMELA'NIN PARASAL HİÇBİR SIKINTISI YOK

MAÇKA’DA bulunan ve turizm açısından Trabzon için önemli bir yeri olan Sümela Manastırı ile ilgili bilgi veren Başkan Koçhan, bu konuda da şunları aktardı: “Sümela’nın en büyük tehlikesi taş ve kaya düşmeleri. Bu düşen taşlar Türk bir yerli turiste çarpsa kader deriz; ama yabancı bir turistin canına veya malına zarar gelirse bunun hesabını kimse veremez. Şu an Sümela Manastırı'nın kapalı olma sebebi taş düşmeleri. İhalesi yapıldı ancak iptal edildi. Yapılan proje Anıtlar Kurulu'ndan geçti. Ekipler gelerek kısmen taş kırımına başladılar. Ancak ana gövdenin üzerinden büyük taşlar düşüyor. Bu kaya problemi çözülmeden Sümela açılmaz. Bu problemi çözebilmek için iki yöntem var. Birinci tel kafes. Ama bu kafes çirkin bir fotoğrafa sahne olur. Bu yüzden bu teli kayaya kapladıktan sonra telin üzerine tekrar bir kaya görünümü kaplayabilir miyiz bunu araştırıyorlar. Bunlar yapılırken Sümela’nın parasal olarak hiçbir sıkıntısı yok.”

KAPSAMLI RESTORASYON

Sümela Manastırı'nda yapılması planlanan restorasyon ile ilgili bilgi veren Başkan Koçhan, “Yapılacak olan proje şimdiye kadar yapılmış olan en iyi restorasyon projesi. Üniversiteden hocaların çalıştığı dev bir restorasyon projesi. Bu projede önceden yapılmış sıvaların hepsi sökülecek. Sümela Manastırı'ndaki her taş orijinal taşı ile restore edilecek. Yapılacak olan restorasyon belki Türkiye’de örnek olarak gösterilmiş bir proje olacak. Ancak hem taş düşmesi hem de restrasyon biraz zaman gerektiriyor. Yalnız şunu ifade etmek gerekir ki restorasyon çalışmasında Sümela Manastırı açık kalacak. Şu an kapalı olmasının sebebi taş düşme problemini ortadan kaldırmak için çalışmalar yapılmasıdır” dedi.


OSMANLI ESERLERİ BİZİM ZENGİNLİĞİMİZ

Başkan Koçhan, büyük bir Osmanlı Camii projeleri olduğunu kaydederek, “Bu camiyi eski festival alanında yapacağız. Altında dükkanlar olacak, üzerinde de üç buçuk dönüm kapalı alana sahip bir cami yapacağız. Bu caminin imarı da Büyükşehir Belediyesi'nden geçiyor. Bu şekilde üç buçuk dönüm avlusu içerisinde 4 minareli Osmanlı eserlerine özgü bir cami inşa edeceğiz” dedi.

GELİRLER SPONSORLARDAN

Yapılan projelerin ödenekleri hakkında bilgi veren Başkan Koçhan, şöyle devam etti: “Yapılacak olan birçok projenin geliri sponsorlar tarafından karşılanıyor. Yapılacak kültür merkezinin 1 milyonluk kısmını Halil İbrahim Atmaca’nın çocukları yapacak, geri kalan kısmını da biz yapacağız. Zaten bir belediye olarak 1 buçuk milyon lira bulamıyorsam ayıptır.”

Çocuk parkı göz dolduruyor


Maçka’da sosyal anlamda donatı alanı oluşturduklarını belirten Başkan Koçhan, “Eskiden insanlar çocuklarını alarak Trabzon’daki çocuk parklarına götürürlerdi. Şimdi bu durum tersine döndü. Trabzon’da oturan Maçkalılar çocuklarını alarak Maçka’da yeni yapılan iki tane çocuk parkına oyun oynatıyorlar. Vatandaşların akşamdan oturacak bir kafeleri yoktu. Artık var” dedi.

Maçka Nüfusu  İstanbul'da yaşıyor

Maçka’dan yapılan göçle ilgili olarak bilgi veren Başkan Koçhan, “Maçka’nın nüfusu stabil bir düzeye geldi. Bunun sebebi Maçka’daki okumuş insanların oranı çok yüksek. Özellikle yeni jenerasyon okuyarak gidiyor. Gitmelerinin sebebi de iş olmayan yerde aş olmaz. Herkesin gurbetle bir bağlantısı var. Maçka’nın en son TÜİK’ten alınan verilere göre 130 bin civarından nüfusa kayıtlı kişi var. Bunun sadece 23 bini Maçka’da yaşıyor. İstanbul’da Trabzon’un ilçelerini nüfusa göre oranladığınızda birinci sırada Maçka çıkıyor” dedi.

Ömrü Uzatan ilçe

Maçka’yı kiliseler vadisi yapmak istediklerini söyleyen Başkan Koçhan, “Hem Vazelon hem de Kuşdul... Turizm Bakanlığının burayı kiliseler vadisi yapma projesi var. Vazelon Hamsiköy vadisini geliştirecek bir projedir. Örneğin bu bayramda Hamsiköy’deki bir dairenin fiyatı bin liradan gitti. Eskiden 1 tane sütlaç satan yer varken şimdi 9 tane var. Bu açıdan Hamsiköy’e turizm kenti olarak çok yoğun bir ilgi var. Ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda Hamsiköy 10 yaşanılacak köyden biri seçildi. Maçka ilçemiz de ömrü uzatan 10 ilçeden bir tanesi oldu” dedi.


Maçkaspor’a desteğimiz devam edecek

Başkan Koçhan’ın, gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Asım Kemal Güner ve Yayın Koordinatörü Yardımcısı Gürhan Beşyıldız ile yaptığı keyifli sohbette spor konuşulmazsa olmazdı. Maçkaspor’un durumu ile ilgili konuşan Koçhan, “Maçkaspor güzel bir ivme yakaladı. Şu anda ligde bulunan Iğdırspor’u tek yenen bizdik. Bu sene tekrar Süper Amatör’de mücadele vermeye devam edeceğiz. Belediyemiz olarak da desteklerimiz devam edecek. Ben Maçkaspor’un 3. Lig'de olmasını istiyorum. Ancak bunun için Maçka’da büyük bir birlikteliğin olması gerekir” dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap