SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Marketler ekmeğimize mani oluyor

Marketler ekmeğimize mani oluyor

11 Ocak 2017 Çarşamba - 08:15




Bahçecik pazarı esnafı marketlerde, özellikle pazarların kurulacağı günlerde fiyatların düşürülüp kendilerinin ekmeklerine mani olunduğunu söylüyorlar





Bahçecik Pazarı esnafı marketlerin pazarcılara karşı oluşturduğu ekonomik rekabetten şikayetçi.

İlk durağımız Trabzon Bahçecik Semt Pazarı. Bahçecik semt pazarı esnaflarından Ekrem Keleş de bu görüşe katılanlardan birisi. Keleş, “Pazar yerinin yakınlarındaki marketler özellikle pazarların kurulduğu günlerde Halk Günü adı altında indirim yapıyorlar. Bu da müşterilerin marketleri tercih etmesine sebep oluyor. Marketler ekmeğimize mani oluyor” diyor.

Fiyatları belirleyen Mevsim şartları Mevsim şartlarından etkilenen fiyatların müşteri yoğunluğuna olumsuz yansıdığını belirten Bahçecik Semt Pazarı esnafı satışlardan menün değil, müşteriler de fiyatlardan. İşte Bahçecik semt pazarı esnaf ve müşterilerinin görüşlerinden satırbaşları: 5 yıldır pazarcılık yaptığını belirten İsmail Kısır pazarlardaki ürünlerin fiyatlarının belirlenmesinde en önemli etkenin mevsim şartları olduğunu söylüyor. Kısır sözlerine şu şekilde devam ediyor: “ Kış mevsiminde fiyatlar yükselince haliyle satışlar azalıyor.

Fiyatlar yükselince müşteri veryansın ediyor. Ama yaz mevsiminde fiyatlar düşük olunca kimse memnuniyet de belirtmiyor. Pazar tezgahlarındaki fiyatları belirleyen en önemli şey hava şartları. Kış mevsiminde domates yemek isteyen birisine domates 4 lira dediğimizde kızıyor. Ama bu gayet normal çünkü onun mevsimi değil. Medyada yer alan haberlerde Pazar fiyatlarının belirlenmesi konusunda komisyoncu, toptancı, satıcı tartışmaları var. Ama bu sorunun odağındaki mesele tamamen mevsim şartları.”

KİMSE PAZARCIYA SAHİP ÇIKMIYOR


Ekrem Keleş 26 yıldır semt pazarlarında meyve sebze satıyor. Marketlerde özellikle pazarların kurulduğu günlerde müşteriyi çekmek adına yapılan indirimlerden şikayetçi. Yetkililerin ise pazar esnafının değil de marketçilerin yanında olduğunu söylüyor. Keleş, “Müşterimiz yok denecek kadar az. Market rekabetinde müşteri marketi tercih ediyor. Belediyemiz de olması gerekenin aksine marketlerin kurulmasını destekliyor. Marketlere tolerans gösteriyor. Özellikle biz buralardayken halk günü adı altında fiyatları aşağıya çekip bizim ekmeğimizle oynuyorlar. Marketler pazar günü kampanya yapıyorsa pazartesi fiyatları şişirerek yaptıkları indirimi vatandaştan bir şekilde çıkarıyorlar. Müşteri kalite bakımından da pazarları tercih etmeli. Marketlerdeki ürünler uzun süre bekletiliyor ama pazarlarda böyle bir durum söz konusu değil” diye konuştu.

ALICI DA SATICI DA DERTLİ

Bahçecik Semt Pazarı müşterilerinden Caferiye Arkınoğul pazardaki ürün çeşitliliğiniz az fiyatların ise fazla olmasından şikayetçi. Arkınoğul, “ Ürün az fiyat fazla ne palım alıcı da dertli satıcı da. Hiç kimseye bir şey diyemiyoruz. Satıcılara fiyat konusunda şikayette bulunuyoruz ama onlar da arada kalıyorlar. Fiyatlara da bakarsan şikayet etmek hakkımız” diyor.

ANTALYA’DAKİ SEL SATIŞLARI DA VURDU

Antalya’da yaşanan sel felaketinin Pazar tezgahlarına olumsuz yansıdığını belirten Bahçecik Semt Pazarı esnafı Ercan Satılmış fiyatların normal olduğunu söyledi. Satılmış, kapalı pazar yerlerinin kurulması konusunda yetkililere çağrıda bulundu. Satılmış, “Kış sezonunda olduğumuz için yazlık sebzeler pahalı. Bu yalnızca burada değil; Türkiye’nin her yerinde böyle. Dolayısıyla bu şartlarda bu fiyatlar normal. Zaten Antalya’da da sel oldu burayı besleyen yer Antalya idi. Dolayısıyla ürün azaldı fiyat arttı.  Sorunlardan birisi de üretimin azalmış olması. Bu konuda pazar tezgahlarındaki fiyatların azalması için üretimi artırma yönündeki teşvikler artırılmalı. Aksi halde fiyatlar yükselmeye meyilli olacaktır” ifadelerini kullandı.


KÖYLÜNÜN EMEĞİ PARA ETMİYOR

Köylü üreticinin değerinin bilinmemesinden yakınan Yeter Gayretli ise şunları söyledi : “ Ben köyde kendi yetiştirdiğim meyveyi sebzeyi satmak için buraya geliyorum. Ama ne yazık ki köylünün emeği de ürünü de para etmiyor. Kimsenin gözünde doğal yollarla yetiştirdiğimiz ürünlerin değeri kalmadı. Gerçi milletin  parası da yok vatandaş da zor durumda. Siyasiler görevlerini yerine getirmiyor. Cumhurbaşkanımız onlardan ayrı tabi o bizim bu halimizi görse bize yardımcı olmayanlara hesabını sorar”

KÜÇÜK ESNAF YOK OLUYOR

Uzun zamandır pazarcılık yaptığını belirten Orhan Sandıkçı fiyatların satışları durma noktasına getirdiğini söylüyor. Sandıkçı, “Fiyatlar yüksek satışlar az. Antalya’da da sel olması bizim işleri bozdu. İnsanlar artık pazarlara rağbet göstermiyor. Büyük marketlerden sonra küçük esnaf yok olmanın eşiğine geldi. Şu sıralar bizim en büyük sıkıntımız müşterilerin marketleri tercih etmesi” sözlerini kullandı.

Şükran Atalar

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap