SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Ovit Tüneli'inde son durum

Ovit Tüneli'inde son durum

10 Aralık 2015 Perşembe - 14:35




Türkiye'nin en uzun tüneli özelliğini taşıyan, Rize'yi Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine bağlayacak Ovit Tüneli'nin 20 bin 313 metrelik bölümünün





 Rize'nin İkizdere ilçesindeki 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda yapımı devam eden tünel, bin 369 metresi çığ tüneli olmak üzere toplam 14 bin 300 metre uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise en uzun üçüncü tüneli olacak.Tünelin havalandırması içinse ayrıca yüzde 15 eğimle bin 710 metre uzunluğunda yaklaşım tüneli yapılıyor. Çift tüp şeklinde inşa edilecek tünelin 800 milyon liraya mal olması planlanıyor. Tünel hizmete alındığında Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri arasında kış aylarında aşırı kar ve çığ tehlikesi nedeniyle aksayan ulaşım, kesintisiz ve güvenli hale gelecek. Tünelin giriş kotu bin 919 metre, çıkış kotu 2 bin 236 metre ve tünel içi boyuna eğim yüzde 2,13 olacak.Tünelin tamamlanmasıyla, 250 kilometre olan Rize-Erzurum karayolu, 200 kilometreye düşecek.

TÜNEL İNŞAATINDA 600 KİŞİLİK EKİP ÇALIŞIYOR

 Rize Valisi Ersin Yazıcı, Ovit Tüneli Projesi'nin, Türkiye'nin önemli ve ciddi yatırımlarından biri, bölgenin ise devam eden en büyük projesi olduğunu belirtti. Bölge için çok önemli kazanım olan projenin yaz kış sürdürüldüğünü ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu: "Tünel inşaatında 600 kişilik ekip çalışmasını sürdürüyor. Çığ tünelleriyle yaklaşık 14,3 kilometrelik bir tünel olacak. Her iki taraftan çalışmalar devam ediyor. Sağ tüpte yaklaşık 10 bin, sol tüpte de 10 bin olmak üzere 20 bin 300 metre delme işlemi yapıldı. Kazının yaklaşık yüzde 80'lik bölümü tamamlandı. Geri kalan yüzde 20'lik bölümünün de Ağustos 2016 itibariyle tamamlanmasını bekliyoruz. Programa uygun çalışma devam ediyor.Gecikme olsa bile bu sürenin birkaç ayı geçmeyeceğine işaret eden Yazıcı, "Ovit Dağı'nı kışın 5-6 ay kapatmak zorunda kalıyoruz. Erzurum ile bağlantımız kesiliyor çünkü risk var. Kar, hiç kalkmıyor ve çığ oluşabiliyor. Ovit Dağı'nı kışın ulaşıma kapatmak zorunda kalıyoruz. İnşallah, bu yıl, Ovit Dağı'nı kapattığımız son kış olacak. Gelecek kış, tünellerle bağlantımız sağlanmış olacak. Erzurum ile bağlantımız, tüneller ile 7/24 açık olacak" diye konuştu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap