SON DAKİKA



Haber > Rize > Çay kura kurban gitti

Çay kura kurban gitti

22 Eylül 2021 Çarşamba - 11:16




Önce enflasyonu bahane edip gübre fiyatlarını artırdılar sonra çayı özel sektöre peşkeş çektiler





Trabzon’un Of ilçesinde geçimini çayla ikame etmek zorunda olan üreticiler, yaşadıkları mağduriyetten dolayı isyan noktasına geldi. ÇAYKUR’un üreticinin elindeki çayın sadece yüzde ellisini alması ve geriye kalan yüzde ellilik payı özel sektöre adete peşkeş çeker gibi cüzi bir miktara satması çay müstahsilini zor durumda bıraktı. İlçe halkı emek verip ürettikleri çayın yarısını resmen çöpe attıklarını belirterek, bu duruma artık bir son verilmesini istedi.

22 LİRADAN ALIYOR

 Üreticilerin sıkıntısının her geçen yıl artığını belirten çay müstahsillerinden Mustafa Hacıefendioğlu, “ÇAYKUR’da ciddi sıkıntı var. Çünkü ÇAYKUR özel sektöre çay satıyor. Özel sektör de çay alıp işlemek istemiyor. Özel şirketler çayı ÇAYKUR’dan 22 liradan alıyor. Biz ise 2.50 liraya satıyoruz. Zaten enflasyonu bahane ederek gübreye zam üstüne zam yaptılar. Adalet bunun neresinde?” dedi.




KAZANDIĞIMIZ MUTFAĞA YETMİYOR

Eskiden 1 ton çayın 2 ton gübre aldığını, şimdi ise 2 ton çayın ancak 1 ton gübre aldığını belirten bir diğer çay üreticisi Kemal Hacıefendioğlu, “ÇAYKUR’un politikası bu şekilde olduğu sürece bizim geçinmemiz imkansız. Eskiden ÇAYKUR özel şirketlere çay satmıyordu. Şimdi böyle oldu diye özeller de bizimle dalga geçiyor. Ne zaman çayı alacaksınız diye sorsak patronunu il dışında olduğundan bahsediyorlar. Bu iki sene daha böyle giderse insanlar çay üretmeyecektir. Buradan kazandığımız mutfağımıza yetmiyor. İnşallah en kısa sürede bu gidişata bir dur denir” ifadelerini kullandı.




HELAL ETMİYORUM

Her fırsatta hak, hukuk adaletten bahsettiklerini ama sıra halkın sorunları olunca duymamazlıktan geldiklerini belirten Hasibe Hacıefendioğlu, “Hiç haramdan korkmuyorlar. Başlarını nasıl yastığa koyup da yatabiliyorlar. 4 lira devlet alıyor, 2.50 lira özel şirketler. Hani bizim emeğimiz? Çok emek veriyoruz. Bizim başka gelir kaynağımız yok, bir tek çayla geçimimizi sağlıyoruz. Şimdi ona da göz diktiler. Hakkımı helal etmiyorum” şeklinde konuştu.

Haber: Emin SARAÇ



Görüntü:  Erol TAŞKIN

Beğendim
4
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap