SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Sagra Ordu'da lağvedilecek!

Sagra Ordu'da lağvedilecek!

17 Şubat 2017 Cuma - 10:51




Tek Gıda İş Sendikası Şube Başkanı Öner, Sagra’nın yüzde 80’inin kentten taşınacağını söyledi, bunun il ekonomisine vereceği zarar dikkate alınıp ilgi





Tek Gıda İş Sendikası Ordu Şube Başkanı Ali Öner, Ordu’nun en önemli markalarından Sagra’nın yüzde 80’inin ilden taşınacağını iddia etti, “Saralle ve Tadelle’nin yüzde 80’ini Kırklareli’ne götürecekler. Kaldı ki diğer marka olan gofretin de buradan gitmesiyle artık bu fabrika lağvedilmiş olacak” diye konuştu. 1936 yılında merhum Kahraman Sağra tarafından bir aile şirketi olarak Ordu’da kurulan fabrika, Türkiye´nin ´Tadelle´ markası ile ilk fındık işleme sanayi olarak ün yaptı. 2007’de TMSF’nin 39 milyon dolar muhammen bedelle Toksöz Grup bünyesindeki Sanset’in aldığı Sagra’da 18 işçinin iş akdi küçülme ve makine sistemlerinin kurulması gerekçesiyle feshedildi. İşten atmalarla ilgili açıklama yapan Tek Gıda İş Sendikası Ordu Şube Başkanı Ali Öner, Sagra yetkililerini kararlarını bir kez daha gözden geçirmeye çağırdı.

İŞTEN ÇIKARMALAR DEVAM EDECEK

İşten çıkarılacak olan işçiler için liste hazırlandığını ileri süren Ali Öner, “Bahsedilen rakamların 70 ile 150 arasında olduğunu duyduk. Biz buradaki yöneticilere en başında, gelin böyle bir yanlıştan dönün çağrısı yaptık. Böyle bir karar alınırken hep beraber alalım dedik. Hatta bu yıl içerisinde 60 arkadaşımızın emekliliğinin dolacağını, azaltma yapılacaksa emekli olacakları bekleyelim dedik ama olmadı. Şimdi sormak istiyorum: Buradaki yöneticiler patronunun parasının düşmanı mı? Zaten 60’ı emeklisi gelmiş bir kurumda kıdemle ve artı ihbar tazminatı ödettirerek işyerinden işçi çıkarmanın mantığı ne?” ifadelerinde bulundu.

DALGA GEÇİYORLAR

İşten çıkarılan işçilere vasıfsız iş teklifinde bulunulduğunu belirten Önel, “Bizim en çok üzüldüğümüz şeylerden bir tanesi de çıkış belgelerini imzalattıkları arkadaşlarımıza Kırklareli’nde açılacak olan fabrikada vasıfsız iş teklif etmeleri. Bu tam bir alay konusudur. İşçilerle adeta dalga geçmektirler. Siz bin 30 kilometre uzaktaki bir Kırklareli’ne bu arkadaşlarımıza iş teklif ediyorsunuz ve asgari ücretle çalışmalarını istiyorsunuz. Bu insanlara böyle teklif yapılaması küçük düşürücüdür. Lütfen bu yanlıştan dönsünler” dedi.


FABRİKA LAĞVEDİLECEK

Başkan Ali Öner, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu uygulamaların asıl sebebi farklı. Bu gerçek kamuoyunda insanların bildiği gibi değil. Özellikle fabrikada lokomotif olan iki marka Saralle ve Tadelle’nin yüzde 80’ini Kırklareli’ne götürecekler. Bu konuyla ilgili gerek siyaseten gerekse sivil toplum kuruluşlarından destek bekliyoruz ama öncelikle de bu kurumda yüzde 80’ini giden ve geride kalan yüzde 20’nin 100-150 kişiyle istihdam edileceğini iyi biliyoruz. Kaldı ki diğer marka olan gofretin de buradan gitmesiyle artık bu fabrika lağvedilmiş olacak. Özellikle son zamanlarda Ar-Ge biriminin bir mühendis ve bir elemanla çalıştırılması ve diğer Ar-Ge biriminin lağvedilmesi de bu anlattıklarımızın en açık gerçeğidir. Kurumun taşınması için altyapı hazırlanıyor ve bu altyapıda işçilerin atılması ve bu kurumdaki yapılanmanın dengeleri bozularak sendikayı lağvetmek, sendikaya karşı işçileri kışkırtmak anlamında da birtakım çalışmalar yapılıyor.”

ESAS NORM KADROSU

850 Önel, açıklamalarının devamında şunları kaydetti: “Bu fabrikanın esas norm kadrosunun fındık işlemeyle beraber 850 olduğunu da biliyoruz. Burada iddia edilen bir konu da var. İstanbul Üniversitesine bir rapor hazırlatıldı ve bu raporla beraber buranın norm kadrosunun şu anki norm kadronun çok altında olması gerektiği iddiası var. Şimdi ben de soruyorum: Fabrikayı gezmemiş, fabrikanın çalışma şeklini bilmeyen, fabrikada makinayı bilmeyen, bir İstanbul Üniversitesinin görevlisi nasıl bir rapor hazırladı ki insanlara bu şekilde olayı norm kadronun düşük olması gerektiğini hatırlatıyorlar?”

Sagra Ordu ile bütünleşti

Önel: “Bu markanın buradan gitmemesi gerekir. Çünkü bu marka Ordu ile özdeşleşmiş. Bu marka Ordu ile bütünleşmiş ve bu markanın Ordu’dan gitmesi bu marka ve Ordu için çok büyük kayıp olacaktır. Bir markayı yaratmak ortalama yüz yıldır ki biz Sagra’yı bir dünya markası yaptık. Adeta Sagra eşittir Ordu diye anılıyor. Böyle bir markanın bu şekilde heba edilmesi günahtır. Eğer mevcut bir markanın, fabrikanın buradan gitmesine göz yumulursa bu vebalin altından kimse kalkamaz.”

Osman ÇAKMAK

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap