SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Kanuni Bulvarı altın gerdanlık değil hançer oldu!

Kanuni Bulvarı altın gerdanlık değil hançer oldu!

Karadeniz Özel

12 Temmuz 2019 Cuma - 13:16




Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Ercan Şen, Kanuni Bulvarı’nın tahribatlarını değerlendirdi...





// Karadeniz Özel // Fatih SAYGIN // Trabzon’da yıllardır hayata geçirilmesi planlanan Kanuni Bulvarı kent dokusunda büyük tahribatlar yarattı. Son olarak şehrin simgesi Boztepe’deki çalışmayla gün yüzüne çıkan kıyım şehirde büyük tepkilere neden olurken sit alanı olan bölgedeki Kızlar Manastırı ve kaya mezarlarının bulunduğu yerden köprü üzerinde tünel girişi yapılması tarihi talan olarak nitelendirildi. Şehir Plancıları Odası Trabzon Şube Başkanı Ercan Şen, Kanuni Bulvarı’nın bilimsel metodlar ve şehrin dokusu dikkate alınmadan yapıldığını kaydederek, “Kanuni Bulvarı gibi bir yol 25 metre genişliğindeydi daha önce. Şimdi yer yer 60 metre 80 metre bir platforma ulaştı genişliği. Kentin içinden geçen yol kent içi yoldur. Uygulanan yol ise artık bir transit yola dönüşmüştür” dedi.

ŞEHİRDE EŞİK OLUŞTURDU

Kente hiç yakışmayan bir yol olduğunu kaydeden Şen, “Yolun esas amacı belli olmadığı için sadece harita üzerinde çizilmiş bir yol, sonucunda da bir sürü uygulama hataları, bir sürü tahribat, kentin tarihi ve yaşamsal dokusuna, sosyolojik alanlarına tahribat yarattı. Kenti ortadan yaran mahallenin alt ve üst kısmı arasında bir eşik oluşturan insanların ve diğer canlıların karşıdan karşıya geçemeyeceği bir yol haline getirdik. Biz yol yapılsın ama uygun projeyle kent içi yol olarak 25 metre genişliğinde olmasını söylemiştik. İnsan ölçekli bir yol olsun, kente uysun demiştik. Daha önceki büyükşehir belediye başkanı hep bu ‘bir altın gerdanlıktır’ diyordu ya, aslında tam tersi olarak Kanuni Bulvarı kente saplanmış bir hançerdir” diye konuştu.




BOZTEPE’DE KIYIM BÜYÜYECEK

Boztepe’de yapılan tahribata da değinen Şen, “Boztepe’deki tünel girişi aslında hep projelerde var olan bir şeydi fakat kimse bilmiyordu. Gözaçan Camii’nin oradan başlayacak yol yaklaşık 70 metre ayaklar üzerinde yükselecek ve şu anda tahribatın olduğu yerden ayna yaparak Boztepe’nin içine girecek. Oradaki görüntü imalat olduğu zaman şu andakinden de çok daha kötü olacak. Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na Boztepe’nin kent için özellikli bir alan olduğunu, denizde baktığınız zaman bir silüeti olduğunu, bir bölümünde Kızlar Manastırı, bir bölümünde kaya mezarları olduğunu ve şehir için hikayesi olan bir alan olduğunu belirttik. Alternatif güzergah arayışına gidilmedi” ifadelerini kullandı.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap