SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Trabzon salgında 4'üncü dalgayı yaşıyor

Trabzon salgında 4'üncü dalgayı yaşıyor

08 Eylül 2021 Çarşamba - 12:33




Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta Karadeniz’e açıklamalarda bulundu.





Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta, Trabzon’daki Covid-19 vaka sayılarında artış gözlemlendiğini ifade ederek, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Yoğun bakımlardaki doluluk oranına dikkat çeken Usta, “Temiz yoğun diye tarif ettiğimizi Kovid'in bulaşmadığı, Kovid'li hastanın yatırılmadığı yoğun bakımlardan da kısıntılara giderek Kovid'li hastaların yönetilmesini sağlamaya gayret ediyoruz. Her şeye rağmen açtığımız yerler de dolu olarak karşımıza çıkıyor” dedi. İşte Dr. Usta’nın dikkat çeken o açıklamaları:

CİDDİ BİR İŞ YÜKÜ KAYBI YAŞADIK

2 yıllık Covid-19 sürecinin içerisinde sağlık personelimiz izin kullanamıyor, istifa dahi edemiyordu. Dolayısıyla tüm gücümüzle hizmet ediyorduk. 2 yılın ardından bizler dahil izin kullanmadan getirdiğimiz bu süreci izinsiz götürebilme durumumuz olmayacağı için özellikle bu dönemde izinlerin kullanılması, istifaların önünün açılmış olması, emeklilerin olunabilir duruma gelmesi nedeniyle ciddi bir iş yükü kaybı yaşadık. Onunla birlikte daha önceki dönemlerden daha yoğun ve daha uzun soluklu vaka süreci ile karşı karşıyayız.

YORUCU VE SIKINTILI BİR SÜREÇ

Trabzon’daki istifa sayısıyla ilgili bir rakam verebilir misiniz?

2 yılın istifası, 2 yılın emekliliği aynı ana denk düştüğü için rakamlar abartılı gelebilir. Bizde öyledir bir kısım insanlar gelir, bir kısım insanlar gider. Sağlık Bakanlığı’mız eksilme sonucunda bir miktar tamamlayıcı olabiliyor… Fakat birikme olduğu için gelen personelden çok giden personel var diyebilirim. Bu sadece Trabzon için değil tüm Türkiye için geçerli. Gerçekten süreç yorucu ve sıkıntılı bir süreç… Sağlık personelleri bu dönemde dağ dağ, mahalle mahalle, sokak sokak gezerek hizmet vermeye çalıştı, vermeye de devam ediyorlar.

YENİ ALANLAR AÇMAK İÇİN…

Trabzon’da şuan ki vaka sayısı kaç?

Trabzon’da günlük vaka sayıları 500’ün üzerinde gidiyor maalesef… Hastanelerde özellikle Covid-19’a ayırdığımız yoğun bakımlar dolu. Mütemadiyen yeni alanlar açmak için sistemi zorluyoruz. Ama yoğun bakım dediğimiz bir şey herhangi bir yerde yapılacak bir hizmet değil. Bunun belli özellikleri var… Koşulların sağlanması, mekanların tescillenmesi gerekiyor.

BÖLGEYE HİZMET VERİYORUZ

Bununla bağlantılı olarak biz daha önceki covid-19’a ayırdığımız yoğun bakım yatak sayısından yaklaşık bir kat daha fazlasını ürettik anacak ona rağmen doluluk yaşıyoruz. Yoğun bakımlarda sadece Trabzon olarak düşünmemek gerekir. Biz tüm bölgeye hizmet veriyoruz. Geçen gece Artvin’de bir vaka ile muhattap olduk, ondan önceki gece Rize ve Giresun’da vakayla muhatap olduk.

TAHRİBAT ÇOK FAZLA

2 yıllık sürece bakıldığında, Trabzon Covid-19 salgının en yüksek dönemini yaşadığını söyleyebilir miyiz?

Bu yaşadığımız 4’üncü dalga. En yüksek olmamakla birlikte bin 200’leri gördüğümüz vakalar vardı. Şimdi gördüğümüz ona yakın fakat o kadar değil. Ancak şuan ki tahribat daha fazla… Çünkü bizim aşı yapılmamış genç kuşak daha fazla karşımıza gelmekte, dirençleri fazla olduğu için yoğun bakım süreçleri daha uzun olmakta, dolayısıyla doluluk daha fazla olmakta. Biraz önce söylediğim gibi, aynı hizmeti aynı personelle verememekteyiz… O da bizim var olan personellerimizdeki yıpranmayı daha fazla artırmakta. 5 haftada biten pikler şuan bitmemiş durumda.  Dolayısıyla bu durum iş sürecini daha arttırmakla birlikte, doluluk oranını da daha fazla tutmakta…

AŞI YÜZDE 90 KORUYOR

Yoğun bakımda yatan hastalarda aşılı olan kişiler var mı?

TÜRKİYE TABLOSU

Türkiye genelinde yoğun bakım derneğinin paylaşım olduğu rakamlar var. O rakamlardan bakacak olursak yüzde 95’i aşısını tamamlamamış yada aşı olmamış.  Aşı olmamışlarda yüzde 52 olarak karşımıza çıkıyor. Yüzde 5’te aşısını tamamlamış olan ve hastalanan vatandaşlarımız karşımıza çıkıyor. Ama onlarında özellikle yoğun bakıma yansıyanlar 73 yaş ortalamasında… Dolayısıyla buda şunu gösteriyoruz; aşı yüzde 90 koruyor, yüzde 10 korumamış olabiliyor. Yani ‘Aşı oldum ben dikkat etmesem de olur’ rahatlığı oluşmaması gerek.

KRONİK HASTALIĞI…

Diğer tarafından yaşlı bir nüfus ortaya çıkıyor. Kronik hastalığı olan kişilerin aşı olsa bile daha fazla etkilediği sonucuna bizleri getiriyor. Şuan için Trabzon’daki yoğun bakımlarda aşısını tamamlamış kimse yok. Böyle bir verimiz… Yüzde 50’si aşısını hiç olmamış, yüzde 35-40 civarında da aşısını 1 doz yapılmış veya 2 doz yapılmış hemen hasta olmuş, 3’üncü doza sıra gelmiş, yapılmamış kişiler var.
Yüzde 10-15 civarında aşı bilgilerine ulaşamadığımız kişiler var.

GENÇ KUŞAĞA ÇAĞRI

Türkiye’deki genel tabloya baktığımızda yüzde 90-95 aşı olmamış kişiler hasta olarak karşımıza çıktığını görüyoruz. Özellikle şu veri bizde önemli; şuan 45 yaş altı 15 hastamız yoğun bakımda… 15 vakanın 5’i de entübe. Genç kuşaktan bahsediyoruz; entübelerin bir tanesi de 4-9 yaş aralığında… Bu veriyi çok önemsiyoruz. Buradan çıkan sonuç özellikle genç kuşağın aşıyla ilgili muhataplığını biran önce sağlaması gerekiyor.

HERKES KARŞILIKLI DÜŞÜNMELİ

Yüz yüze eğitim başladı… Öğrencilerin ve öğretmenlerin salgından korunması için herhangi bir tavsiyeniz var mı?

Okullarda öğretmen, servisçi, kantinci, temizlikçi boyutunun yanı sıra bir de öğrenci boyutu var. Öğrenciden de onlara bulaşıp onların eve getirebileceklerini, dolayısıyla sevdiklerine bulaştırabileceklerini hesap etmek durumundalar… Yani herkes karşılıklı düşünmeli. Maske, mesafe, kuralına uymak zorunda… Şuan 12 yaşa kadar indi. Çocuklarımızın aşılanması durumunda, bu virüsün yaşayacağı beden olmayacağını düşünüyoruz…

HİÇBİR GÜÇ SINIRSIZ DEĞİL

Trabzon halkına mesajınız var mı?

Hiçbir güç sınırsız değildir… Bunu herkesin bilmesi lazım. Nasıl ki, devletimizin bir gücü olduğu gibi bizimde bir gücümüz var ama bir yere kadar gelebiliyoruz. Yoğun bakım yeri için, entübe cihazlar için, normal servis yatakları için, hekim, hemşire, şoför sayısında normal vücut enerjisi açısından bir yere kadar gelebiliyorsunuz; bunların hiç biri sınırsız değil, vatandaşımız bunu bilmeli. Herkes üzerine düşeni yapmalı. Vatandaş boyutuyla bakıldığında o kadar basit ki; maske takacak, mesafe koruyacak, aşısını yapacak… Bu 3 kriter yerine gelirse zaten bir problem yaşanmaz. Kurallara harfiyen uyulmasını bekliyoruz.

Haber: Furkan YİĞİT


 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap