SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Atatürk ve alfabe…

Atatürk ve alfabe…

03 Kasım 2018 Cumartesi - 09:17








Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla bir kez daha anıyorum.  Bu hafta Türk Harf devrimi Haftası, millet olarak konuştuklarımızı, düşündüklerimizi ve duygularımızı anlaşılır bir dille paylaşmak adına yazdığımız harfler 1 Kasım 1928 yılında, “Türk harfleri” adıyla 1353 Sayılı Kanunla kabul edilmiştir. Yazı dilinde kullanılan Arap harflerinin yerine Türk harflerinin alınmasını ifade eden Harf Devrimi yapılmıştır.

Atatürk, 9 Ağustos 1928 gecesi İstanbul'da Harf Devrimini halka duyurmuş; "Arkadaşlar, güzel dilimizi ifade etmek için yeni Türk harflerini kabul ediyoruz. Arkadaşlar, bizim güzel ahenkli, zengin lisanımız (dilimiz) yeni Türk harfleri ile kendini gösterecektir. Asırlardan beri kafalarımızı demir çerçeve içinde bulunduran, anlaşılmayan ve anlayamadığımız işaretlerden kendimizi kurtarmak mecburiyetindeyiz. Lisanımızı muhakkak anlamak istiyoruz. Bu yeni harflerle behemehal pek çabuk bir zamanda mükemmel bir surette anlaşacağız ki, Milletimizin yazısıyla kafasıyla bütün medeniyet aleminin yanında olduğunu gösterecektir. Vatandaşlar, yeni Türk harflerini çabuk öğreniniz. Bütün millete, kadına, erkeğe, köylüye, çobana, hamala, sandalcıya öğretiniz" demişti. Bu devrim altın harflerle tarihe yazılmıştır. Sosyal, kültürel ve siyasi alanda geniş yankı uyandıran Harf devrimi ile millet olarak Atatürk’ün çağdaşlaşma adına yaktığı meşalenin ışığında yolumuza devam ediyoruz.

Buradan bir kez daha Atatürk ile ilgili karın ağrısı, sızı ve hazımsızlığı olanlara Harf devrimini hatırlatmak isterim. Türk Alfabesinin kabulünden sonra 24 Kasım 1928’de yayınlanan Millet Mektepleri Talimatnamesi ile yurdun her köşesinde Millet Mektepleri açılmış, halka yeni harflerle okuma yazma öğretilmeye başlanmıştı. Atatürk’te bizzat Millet Mektepleri Başöğretmeni sıfatıyla bu çalışmalarda yer almıştı.

Harf devriminin hatırlatmasını yaptıktan sonra alfabemizdeki harfleri bizlere öğretip hayata hazırlayan öğretmenlerimizin günü geliyor. O gün 24 Kasım. Umarım harf devrimini unutan yada unutturmaya çalışanlar Başöğretmeni ve öğretmenlerimizi unutmaz.

Beğendim
1
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap