SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Fındık hastalıkları Hastanesi!

Fındık hastalıkları Hastanesi!

28 Temmuz 2018 Cumartesi - 09:07








Fındıkta; bu kadar tembellik, bu denli umursamazlık, böyle giderse hem Karadenizliye hem de Türkiye’ye kaybettirecektir. 700 bin hektarı aşkın araziden elde edilen fındık miktarı tembellik yüzünden her geçen yıl azalırken, üstüne üstlük bir de çığ gibi artan hastalık ve zararlılara karşı takınılan umursamazlık doğru dürüst döviz kazandığımız tek Türk ürünü olan fındığı tamamen hasta edecektir. Onun için, mevcut tarım teşkilatları ve mücadele şekilleri yeterli olamayacağı için acilen Fındık Hastalıkları Hastanesi kurulmalıdır.

100 LARİ, 50 TL EDİYOR İSE...

Hafta başı iki günlüğüne fındık bahçelerini dolaşmak için UFK Başkanı Sebahattin Arslantürk ve Giresun Ticaret Borsası Meclis üyeleri ile Gürcistan’a seyrüsefer eyledik. Eyledik eylemesine de ben yollardaki virajlara ancak bir gün dayanabildim ve gerisin geri Trabzon’a döndüm. Dönerken de, Gürcistan’da döviz bürolarında gördüğüm rakamlar, gözümün önünden hiç eksik olmadı. Daha sonra detaylarına gireceğim. Ama şu para pul, daha doğrusu “ABD doları karşısında değer kaybetme, Türk Lirası’nı değerli kılma” söylem ve eylemlerinde bulunanlar cevaplandırsın diye Gürcistan-Türkiye ikileminden bazı rakamları aktarayım. 3 yıl önce, 100 TL verenler Gürcistan’da 120-130 Lari (Gürcü parası) alabiliyordu. Şimdi ise 50 lari alabiliyor. Gürcistan’da 1 dolar, 2.5 lari. Türkiye’de ise neredeyse 5 TL. Yani, dolar karşısında Gürcünün parası, Türk’ünkinden bir kat daha değerli. Hani, birileri hep, “Doların yükselişi, ya da yerel paraların dolar karşısındaki değer kaybı tüm dünyada” deyip duruyorlardı ya! Öyle imiş ama, bizdeki kadar hiç değilmiş! Haa bir şey daha var! Sakın ola ki; “Gürcistan’da akaryakıt çoook ucuz” sanmayın. Motorinin litresi 2.5 lari. Yani 1 dolar seviyesinde. Bizdekinden yüzde 25 daha ucuz. O kadar!

SURİYE'NİN BOP'A GİDİŞİ...

PKK’nın muadilleri YPG ile PYD’nin Suriye’de Esad rejimi ile anlaştığını, bunun da yarım asırlık BOP planının bir parçası olduğunu yazmıştık ya! Fırat’ın doğusunu unutmuştuk. Onu da Ortadoğu stratejisti Armağan Kuloğlu, yine BOP planından alınmış şekliyle iki cümle ile özetlemiş: “Bütün gelişmeler, Fırat’ın doğusunda PKK uzantısı bir yönetimin gittikçe kalıcı hale geldiğini göstermektedir. Türkiye’nin bunu önlemeye yönelik bir yaptırım uygulayabileceğini söylemek oldukça güçtür.”


KÖYÜN UZAKLIĞI, ŞEHRİN YAKINLIĞI!

Dağınık köylerden, birleşik şehirlere... Müstakil evlerden, çok kapılı apartmanlara taşındık diye; “derlendik toparlandık, birbirine daha yakın olduk” sanmayın sakın! Çünkü; “Köylerde birkaç kilometre ötesi ne kadar yakın ise, şehirlerde bir kapı ötesi o kadar uzaktır!” Tabii, uzaklık-yakınlığa insan olma, insani ilişkiler, daha doğrusu insan insana muhabbet açısından bakıldığında...

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap