SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Fındıkta rakamları bile anlamayanlar!

Fındıkta rakamları bile anlamayanlar!

14 Aralık 2017 Perşembe - 07:00








Geçtiğimiz hafta medyada, “456 bin ton fındık borsalandı” diye bir haber, tabidir ki bunu da açıklayan birileri vardı.

Ve de, sanki 456 bin ton kabuklu fındık Kasım ayı sonu itibariyle borsalanmış, yani satılmış gibi bir açıklama... Bir de bu rakamlara dayandırılarak 2017 rekoltesinin sanki düşük olacakmış gibi değerlendirme.

Oysa gerçek farklı idi. Söz konusu 456 bin ton borsalama Ekim ayı sonu itibariyle idi. Kasım sonu rakamları henüz açıklanmadı ama buna en az 120 bin tonluk bir ilaveyi yapmak gerekiyordu. Çünkü, mesela TMO’nun 456 bin tonluk borsalamanın içindeki aldığı miktar Ekim sonu itibariyle olan 101 bin ton rakamı idi. Oysa Kasım sonundaki toplam alım 145 bine ulaşmıştı bile. Tüccarın aldığı 70-80 bin tonu da buna ilave ettiğiniz zaman, söz konusu rakam 456 bin değil de, 570-580 bin tona ulaşıyordu. Siz buna bir de üreticinin kendi içinde tükettiği fındığı ekleyin. Bir de tüccar ile üreticinin elinde olanı da unutmayın. O zaman rekoltenin 700 bin tondan aşağı inmesi mümkün değildir.

Bakalım, bana göre ardık işin ticaretini yapanlar başkalarının yaptıklarına da inanmayıp, bu işi kendileri de yaptığı için piyasaya, dolayısıyla fiyata hiçbir etkisi bulunmayan rekolte tahmini bile istismar etmeye kalkanlar ne diyecekler?

***


TMO GENEL MÜDÜRÜ DEĞİŞTİ Mİ?

Dün sabah bir dostumuz ileti gönderip, “TMO Genel Müdürü değişti mi?” diye sormuş.

İleti sadece bu kadardı. Ben de araştırarak cevap vermeden önce, yerel gazetelere bir göz atayım dedim.

Gazetenin birinde; “TMO 80 bin üreticiden fındık aldı” başlığını görüp, ardından da; TZOB Yönetim Kurulu üyesi Arslan Soydan’ın; “Eylül ayından bu yana piyasada olan TMO yaklaşık 80 bin üreticiden fındık aldı” şeklindeki açıklamasını okuyunca dostumuzun ne demek istediğini anladım!

Öyle ya, böyle bir açıklamayı ya TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu yapar, veya onun adına basın birimi. Ya da, işi gücü sadece basında yer almak olanlar!


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap