SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Migrene son! Migren aşısı geliyor...

Migrene son! Migren aşısı geliyor...

25 Şubat 2017 Cumartesi - 11:10




Migrenin tedavisi için migren aşısının geliştirilmesine yönelik, birçok ülke tarafından başlatılan klinik çalışmalardan olumlu sonuç elde edildi.





Aralarında Türkiye'nin de olduğu toplam 13 ülkede aynı anda yürütülen, şiddetli baş ağrısı olan migrenin tedavisi için geliştirilen migren aşısına yönelik bilimsel çalışmanın Aralık ayı ön sonuçları açıklandı.

Migren hastaları üzerinde çalışmaların yapıldığı Faz-3 aşaması, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Hollanda, İsveç, Kanada, Polonya, Slovakya, Birleşik Krallık/Britanya (UK) ve Türkiye'de yürütüldü.

ŞİDDETLİ BAŞ AĞRILARINA DİKKAT!

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Algoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derya Uludüz, beyin zarı ve damarlarında meydana gelen iltihap sonucu kişide şiddetli baş ağrısını oluşturan migrenin, toplumda çok sık karşılaşılan problemlerden biri olduğunu vurgulayarak, her şiddetli baş ağrısının da migren olarak tanımlanamayacağını belirtti.

Prof. Dr. Uludüz, ağrıya eşlik eden bulgulara, süresine ve sürekliliğine dikkat edilmesi gerektiğine açıklayarak, akşam saatlerinde görülen ağrıların tehlikeli olmadığını, fakat sabah uyanır uyanmaz başlayan veya uykudan uyandıran ağrıların incelenmesi gerektiğini aktardı.


Uludüz, migren tedavisinde cerrahi ve botoks uygulamalarının da yer aldığını söyleyerek, cerrahinin geri dönüşü olmayan yan etkilerinin olabileceği için önerilmediğini belirtti. Uludüz, botoks tedavisinin ise migrenli olgularda cilt altında toplam 31 noktaya yapıldığını ve yaklaşık 3-6 ay aralıklar ile şikayetlerin tekrarlandığını ifade etti.

Migren tedavisinde kalıcı ve yan etkisi en az olan uygulamalar üzerine çalışmaları sürdüğünü belirten Uludüz, migren aşısı üzerine dünyada ilk kez bilimsel çalışmalara 2004'te başlandığını da bildirdi.

"MİGREN AŞISININ ETKİSİNİN UZUN SÜRMESİ İÇİN ÇALIŞILIYOR"

Bu çalışmlar ile migren hastalarına 'Calcitonin Gene-Related Peptide (CGRP)' maddesi verildiğinde ağrı ataklarının tetiklendiğinin tespit edildiğini söyleyen Uludüz, "Bunun üzerine CGRP'ye karşı geliştirilen antikorlar olan aşılar uygulandığında ise hastalarda ağrıların geçtiği belirlendi. 2006 yılında söz konusu maddenin migren üzerinde koruyucu olup olmadığı da incelendi. 2014 yılında da migreni ortadan kaldırmak için aşı geliştirilme çalışmalarına başlandı. Çalışmaların ön sonuçları ABD'de açıklandı. Buna göre, aşı tedavisinden olumlu sonuçlar elde edildi. Sonuçlar, bu yılın haziran ayında paylaşılacak. Migren aşısı, seyrek atak yaşayanlarda atak sırasında, tekrarlayan ve sık görülen ağrısı olanlarda ise aylık olarak uygulanabilecek bir tedavi olacak. Şu anda yürütülen araştırmalara göre, aşı ayda bir yapılacak. Aşının, üç-altı ay veya bir yıl etkili olabilmesi için çalışmalar devam ediyor." dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap