SON DAKİKA



Haber > Sağlık > TURKOVAC onay almadı iddiası 'Eldeki ürün biyolojik sıvı'

TURKOVAC onay almadı iddiası 'Eldeki ürün biyolojik sıvı'

10 Şubat 2022 Perşembe - 14:03




Yerli aşı TURKOVAC 81 ilde uygulanmaya başlanırken, aşıya yönelik eleştiriler sürüyor. Eldeki ürünün biyolojik sıvı olduğunu iddia eden Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık, Erdoğan ve Bakan Koca'ya çağrıda bulunanarak "Bu insanlığa karşı suçtur. Masum insanların katili olmayın" dedi.





Koronavirüsle mücadele kapsamında geliştirilen yerli aşı TURKOVAC ile ilgili bazı kesimlerin eleştirileri sürüyor. Yerli aşı 81 ilde uygulanmaya başladı ama tartışmalar hız kesmiyor.

Aşının bilimsel olmadığı yönündeki iddialara ilişkin yeni açıklama Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık'tan geldi.

Saltık, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "Turkovac'ın gitmediği il kalmadı. Aşı olmayan kalmasın! Şehir Hastaneleri, Eğitim ve Araştırma Hastaneleri başta olmak üzere 81 ilimizdeyiz" paylaşımına tepki göstererek  "Bir hekim olarak utanç duyuyorum. Sağlık Bakanlığı ve iktidar apaçık suç işliyor" dedi.

"Eldeki ürün biyolojik bir sıvı"
Saltık, konuya ilişkin Cumhuriyet'e konuştu. Prof. Dr. Ahmet Saltık, "Turkovac adı verilen aşı adayı uluslararası bilimsel standartlara göre asla aşı niteliği kazanmadı. Turkovac henüz bir aşı değil. Türk Tabipleri Birliği (TTB), bunun biyolojik bir sıvı olduğunu söyledi" ifadelerini kullandı. 

Öte yandan Bakan Koca'nın "Sayın Cumhurbaşkanım, işaret ettiğiniz üzere yıl bitmeden Turkovac'ın acil kullanım onayı ve üretimi başlamış oldu" sözlerine ilişkin Prof. Dr. Saltık şöyle konuştu:


"Talimat üzerine aşı hazırlandığını Bakan ağzından kaçırdı. Bu video, Saray'dan bu kısım çıkartılacak yayınlandı. Bu açıklamadan 4-5 gün sonra Dr. Serhat Ünal ile Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver ise güvenlik, etkililik ve immünojenisite çalışmalarının hala tamamlanmadığını ve sürdüğünü ifade ettiler. Bakanlık aşıyı uygulamaya sokarken aşı merkezindeki arkadaşlar ulusal çalışmalarının sürdüğünü belirttiler." 

Gönüllü sayısı yetersiz
Turkovac'ın 41 bin kişide yapılacağı söylenirken 1182 kişide denendiğini belirten Prof. Dr. Saltık, dünyada acil kullanım onayı alan hiçbir aşıda bu denli az sayıda gönüllüde çalışma söz konusu olmadığını dile getirdi.

"Acil kullanım onayı bağımsız kurumdan alınmadı" iddiası
Saltık, şöyle devam etti: "Yeterli denekte çalışılmayan, dolambaçlı ve acil kullanım onayı da bağımsız bir kurumdan alınmayıp Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu adı verilen Sağlık Bakanlığı'nın idari vesayeti altında bir kurumdan alınan uluslararası standartlarda tanınmayan bir tabloyla karşı karşıyayız"

"Politik kaygılarla yapılan bir girişim"
Eldeki ürünün biyolojik bir sıvı olduğunu ifade eden Saltık, "Tümüyle politik kaygılarla, algı yönetmek için yapılan bir girişim. Asla uluslararası standartlara göre aşı niteliği kazanmamıştır. Koruma son derece düşüktür" ifadelerini kullandı.

"Erdoğan'a sesleniyorum; Bu cinayete alet olmayın" 
Saltık; "Sağlık Bakanlığı, TTB sorularına ve Meclis'teki soru önergelerine yanıt vermemektedir. Yapılan bilime, hukuka ve uluslararası standartlara uygunsa neden bunlara yanıt verilmemektedir?" diye sordu. 


Saltık şöyle devam etti: "Türk halkının sağlığıyla kumar oynanıyor. Aşı olmayan bir ürün uygulanıyor. 'Omicron dalgasıyla birlikte salgın sönümlenmeye gidecek. Biz de bunu Turkovac ile sönümlendirdik' diyecekler. Politik algı yönetimidir. Uygulamadan kaldırılması ve acil kullanım onayı alana kadar durdurulması çağrısını yapıyorum. DSÖ, BM, Türkiye Cumhuriyet savcılarını, muhalefeti göreve çağırıyorum ve Erdoğan'a sesleniyorum; Bu cinayete alet olmayın halkın sağlığıyla kumar oynamayın. Politik başarı uğruna salgının ortasında aşı olmayan bir biyolojik sıvıyla 'hastalık mücadelesi yapıyoruz' görüntüsü kimseye bir şey kazandırmaz. Bu insanlığa karşı suçtur. Er ya da geç hesabı sorulur. Masum insanların katili olmayın."

Beğendim
0
Sevdim
1
Beğenmedim
2
Üzgün
1
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap