SON DAKİKA



Haber > Siyaset > Vatandaş İYİ Parti ve CHP'nin 'Gizli anayasa yapmadık' açıklamalarına inanmadı

Vatandaş İYİ Parti ve CHP'nin 'Gizli anayasa yapmadık' açıklamalarına inanmadı

14 Aralık 2020 Pazartesi - 16:06




Araştırma şirketi Areda Survey, ‘CHP, İYİ Parti, SP ve HDP’nin, anayasa profesörü İbrahim Kaboğlu öncülüğünde anayasa taslağı hazırladığına ilişkin iddiayı halka sordu. Araştırma sonucuna göre, vatandaşların yüzde 50,1'i iddianın doğru olduğunu düşünüyor.





İYİ Parti’den ihraç edilen Milletvekili Ümit Özdağ, CHP, İYİ Parti, HDP ve Saadet Partisi'nin bir araya gelerek yeni bir anayasa taslağı üzerinde çalıştığı iddiasını ortaya atmıştı. Taslakta, çok dilli eğitim talebi, din dersi yerine ‘kültür' dersi, ateistliğe atıf ve eşcinselliğe anayasal güvence gibi maddelerin bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Vatandaşların yüzde 50,1'i iddiaları doğru buluyor

Araştırma şirketi Areda Survey, bu iddiayı Türk halkına sordu. Araştırma sonuçlarına göre, “Ümit Özdağ'ın iddia ettiği CHP-İYİ Parti-HDP'nin yer aldığı ortak anayasa çalışmasına inanıyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 50,1'i evet dedi. Bugün seçim olsa oyumu HDP'ye veririm diyenlerin yüzde 15,5'i de anayasa çalışması yapıldığına inandığını açıklarken, seçimini AK Parti'den yana kullanacağını ifade eden katılımcıların yüzde 94,1'i iddiaların doğru olduğunu düşünüyor.

“Özdağ doğru söylüyor”

Ümit Özdağ, anayasa çalışması yapıldığını ifşa ettikten hemen sonra partisi İYİ Parti'den ihraç edildi. Areda Survey'in Kasım ayı Sosyometre Araştırması'nda bu detay da yer aldı. Katılımcıların yüzde 44,5'i ‘söyledikleri doğru, ihraç edilmesi yanlış' derken, yüzde 37,5'i ‘söyledikleri yalan, bu nedenle ihraç edilmesi doğru' dedi. Katılımcıların yüzde 13,1'i ‘söyledikleri doğru ama partisine zarar verdiği için ihracı normaldir' yanıtını verirken, yüzde 4,9'u ise ‘söyledikleri yalan ama ihraç edilmesi de yanlış' diye cevapladı.


HDP seçmeni: İYİ Parti ve CHP ile ittifakımız resmileşmeli

HDP seçmeninin yüzde 77,3'ü “ittifak resmileşmelidir” derken, İYİ Parti seçmeninin yüzde 69,6'sı “kesinlikle gizli veya açık ittifak olmamalıdır” şeklinde görüşünü ifade etti. CHP seçmeninse yüzde 35,6'sı ittifakın gizli ortaklık şeklinde devam etmesinin gerektiği cevabını verdi.

“Ordumuza hakaret, cezalandırılmalı”

Araştırmada, CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın katıldığı bir televizyon programında sarf ettiği, “Türk ordusu satılmıştır” sözleri de soruldu. Katılımcıların yüzde 56,8'i, “bu ifade ordumuza hakarettir, cezalandırılmalıdır.” cevabını verdi. Bugün seçim olsa oyunu CHP'den yana kullanacağını belirten katılımcıların yüzde 95,2'si, HDP'ye oy vereceğini açıklayanların ise yüzde 88,5'i, Başarır'ın sözlerini doğru buldu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap