SON DAKİKA



Haber > Spor > Cimnastik sporların temeli ve altyapısıdır

Cimnastik sporların temeli ve altyapısıdır

05 Haziran 2021 Cumartesi - 12:29




Artistik Antrenörü Dursun Ali Sonay, Karadeniz’e Çok Özel Açıklamalarda Bulundu





Trabzon’da 2011 yılında faaliyete geçen Trabzon’un güzide salonlarından biri olan Yomra Cimnastik Salonu, 10 yıldır aktif bir şekilde Trabzon halkının çocuklarına cimnastik ve bir çok spor branşında hizmet vermeye devam ediyor. Bu süreçte hem genel cimnastik hem de performans sporu anlamında yoğun bir şekilde halkın ihtiyacına göre 1 trambolin ve 4 artistik cimnastik antrenörü ile hizmet veren spor salonu, başarılı sporcular çıkarmayı hedefliyor.

Trabzon için bir değer olan Gençlik ve Spor İl Müdürü Birdal Öztürk, gençlik merkezleri ve ilçe gençlik spor müdürlüklerine devamlı ziyaretlerde bulunuyor. Önceki gün sık sık ziyaret ettiği ilçe müdürlüklerinden biri olan Yomra Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Yomra Cimnastik Salonu’nu gezerek oradaki antrenörlerden bilgi alan İl Müdürü Öztürk, Yomra Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Cengiz Aydoğdu ile birlikte çalışmaları yerinde inceledi.

Yomra'daki çalışmalar hakkında bilgiler veren Artistik Antrenörü Dursun Ali Sonay, “Salonumuz olimpik standartlarda olup, yarışma için her türlü imkan ve aletlere sahibiz. Pandemiye uyarak bir çok okula cimnastik eğitimi yaptırdık. Yetenekli sporcuları performanslarına göre gruplarına aktardık. Bununla birlikte hobi gurupları ve engelli çocuklar da göz ardı edilmeden onlara da zihinsel, fiziksel kabiliyetleri ölçüsünde cimnastik eğitimi veriyoruz” dedi.




Burada hangi aletler var?

YER aleti, kulplu beygir, halka aleti, atlama masası, paralel aleti, barfiks aleti, denge aleti, asimetrik paralelin yanı sıra salonun bir bölümünde tırmanma duvarları var. Birkaç kategoride olan tırmanma duvarında da çok başarılı sporcular yetişiyor. Dediğim gibi bir çok araç gerece sahip bir salonumuz var. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.




Çocuklar neden cimnastik yapmalı?

CİMNASTİK, bir çok spor branşı içerisinde en çok tercih edilen bir spor dalıdır. Çocuklar için cimnastik çok önemli. Çünkü cimnastik bütün sporların temeli ve altyapısıdır. Çok küçük yaşta bu spora başlanabilir. Buna göre de etkinlikler belirlenir. Çocukların çok yönlü gelişimine imkan sağlar. Özellikle temel motorik becerilerinin (koşma, atlama, zıplama, esneklik, çabukluk, dayanıklılık, kondisyon, koordinasyon vb.) gelişimine katkı sağlar. Bunu yaparken de çocukların seviyesine uygun hayvan figürlerinden örnek verilerek taklit yoluyla hem eğlenceli hem eğitsel açıdan faydalı, oyunlar, yöntemler belirlenir. Bu sayede hem keyifli hem de eğitsel içerikli bir ortamda antrenman gerçekleştirilir. Ayrıca cimnastik sporu çok özveri ve emek gerektirir. Performans anlamında başlangıçta haftada en az 5-6 gün ve 3-4 saat yoğun bir antrenman gerektiriyor.

Cimnastiğe başlama yaşı kaç olmalı?




CİMNASTİĞE başlama yaşı üç olmasına rağmen bizim salonumuza ancak beş yaşından itibaren sporcu alabiliyoruz. Sebebi ise mental (zihinsel) gelişimin her çocukta farklı olması ve kısıtlı imkanlarımızın ancak buna el vermesidir. Çocukların burada başlangıç aşamasında koşma, düşme, kalkma, yuvarlanma, denge, tırmanma, asılma, sallanma vb. gibi temel motorik becerileri geliştirilir. Bunların ardından çeviklikleri güçleri ve hareketlere ilişkin bilgi seviyeleri ilerledikçe daha üst düzey çalışmalara yönlendirmeye başlanır.

Bu spor, en çok neye katkı sağlar?




ÇOCUKLARIN esneklikleri günden güne artarken kuvvetle birlikte dayanıklılıkta buna eşlik etmektedir. Çocuklar bu süreçte disipline olmayı, komut almayı, salon ve aletleri tanımayı, kullanmayı, çalışma sistemine ve kurallara uymayı, sorumluluk almayı, paylaşmayı,  arkadaşlarını tanımayı, sevmeyi, hoşgörülü olmayı, saygı duymayı ve sosyalleşmeyi öğrenir.  Zamanla kuvvet, esneklik, dayanıklılık, kondisyon ve koordinasyon ile birlikte çocukların fiziki görünüşü, postürü (duruşu) beslenme ve uyku düzeni ve en önemlisi de öz güveninde önemli düzeyde gelişme sağlanır. Her şeyden önce bir çocuğun küçük yaşlardan itibaren belli bir dönem cimastikte sporcu disiplini alması bile ona ilerideki yaşantısının her noktasında bir avantaj sağlayacaktır. Bunun için de veli ve sporcunun devamında gösterecekleri sabır ve gayret de oldukça önem taşımaktadır.

Pandemide çalışmaları nasıl gerçekleştirdiniz?

BU pandemi süreci bizi hedeflerimizden biraz geri bıraksa da eldeki imkanlar ölçüsünde evde, bahçede, ya da online üzerinden yaptığımız çalışmalar ile en az kayıpla bu dönemi aşmaya çalıştık. Şimdi yoğun bir şekilde gerekli tedbirleri de alarak her an yarışma olacakmış gibi çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İl ve ilçe müdürlerimizin desteği ile birlikte yoğun bir antrenman sürecine girdik. Hedefimiz önce cimnastik milli takımına sporcu kazandırmak ve bu sporcular ile dünya ve olimpiyatlarda iyi bir derece elde etmektir.




Birdal Öztürk’ün büyük gayretleri var

Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Birdal Öztürk’ün yoğun gayretleri ile Trabzon'daki cimnastik sporunun SEM’e (Sporcu Eğitim Merkezi) dahil edilmesi büyük bir avantaj sağlamıştır. Sporcuların servislerle taşınması, profesyonel desteklerin sağlanması, bu spora ve sporcuya büyük katkı sağlayacaktır.

ÖZEL HABER
İSMAİL DÜZGÜN

 
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap