SON DAKİKA



Haber > Spor > Hakem toplantısından görüntüler sızdı, ortalık karıştı

Hakem toplantısından görüntüler sızdı, ortalık karıştı

27 Mart 2024 Çarşamba - 09:57




Türk futbolundaki skandallara bir yenisi daha eklendi. Hakemlerin de aralarında bulunduğu 32 kişilik toplantının kaydı X'ten sızdırıldı. Ortalık karışınca, inanılmaz ifadelerin yer aldığı toplantı kaydının tamamı TFF tarafından paylaşıldı.





Krizin bitmediği Türk futbolu bu kez de hakemler toplantısına ait kayıtların X’ten sızdırılmasıyla çalkalandı.

Önceki gece ‘1 Mart Hakem Toplantısı’ başlıklı 12 dakikalık video paylaşıldı. Kayıtta, özetle, Galatasaray’ın Antalyaspor’u 2-1 yendiği 22 Şubat’taki Süper Lig
maçında Tete’ye yapılan müdahale sonrası VAR’a gidilip penaltı verilmesine yönelik bir değerlendirme vardı.

Burada TFF Hakem ve Eğitim Danışmanı Hugh Dallas, saha hakemi Abdulkadir Bitigen ve VAR hakemi Özgür Yankaya’nın kararlarının yanlış olduğunu anlattı.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Bu kayıt bomba etkisi yarattı. Sosyal medya karıştı. Galatasaray ve Fenerbahçe’den karşılıklı tepkiler gelirken polemiğin büyümesi üzerine TFF, bir açıklamayla 1 saati aşkın videonun tamamını paylaştı.

Federasyonun açıklamasında, rutin bir eğitim çalışmasının kötü niyetli kişilerce yayınlandığı, kurum içi yapılan toplantı kayıtlarının izinsiz yayınlanmasının suç olduğu ve konuyla ilgili soruşturmanın başlatıldığı belirtildi.


MHK olarak algı kirliliğini gidermek amacıyla kaydın tamamı TFF’nin YouTube  hesabından yayınlandı.

VAR'DAN İKİ YANLIŞ KARAR

Videonun ikinci bölümünde iki pozisyon inceleniyor. İlki Oosterwolde’nin frikik verilen pozisyonu. Pawel Gil, bu pozisyonda temasın ceza sahası içinde olduğunu söylüyor, “VAR hakeminin devreye girip serbest vuruşu penaltıya çevirmesini bekleriz” diyor. Hugh Dallas da VAR’ın müdahale etmesi gerektiğini vurguluyor.

Ardınan Fenerbahçe lehine verilen penaltı konuşuluyor. Gil, farklı açılar ekrana gelirken, “Net değil. Net bir kanıt yok” diyor. Sonra Dallas devreye giriyor...

"ODADAKİ HİSSİYATIM..."

  • HUGH DALLAS: Erkan, hangi görüntünün net bir elle oynama olduğunu  göstermeni istiyorum.
  • ERKAN ENGİN (VAR): Şu anda net bir elleme göremiyorum... Odadaki hissiyatımdan bahsetmem gerekirse, kale arkasından ve yakındaki görüntüden emin oldum. Topun kırılmasından ve hareketinden pozisyonun elle oynama düşündüm o an.
  • HUGH DALLAS: VAR odasında gördüğünle burada gördüğün aynı. O yüzden net olmalı. Elle oynama olduğuna dair bir kanıt yoksa hakemi de çağırmıyoruz.
  • CİHAN AYDIN (HAKEM): Erkan ağabey temas anını gösterdi. ‘Top ele temas ediyor’ dedi. Doğal olmayan konumda bir el açıklığı gösterdi. ‘Direkt eline geliyor top’ dedi. Öyle söyleyince penaltı kararı verdim.
  • HUGH DALLAS: Dakika 90 artı 1. Maç 1-1. Oyunu değiştiren bir karar. Elde bir kanıt yok. Böyle olmamalı.
  •  
  • "BASİT PENALTI VERMİYORUZ"

Tete'nin pozisyonuyla ilgili değerlendirme TFF VAR Eğitim Danışmanı Pawel Gil’in dört farklı açıyı ekrana getirmesiyle başlıyor.


Gil, “Dört açı gördük ancak hiçbirinde açık bir müdahale yok... Net bir görüntü sunulmuyor. VAR hatalı şekilde çağırıyor. Hakem de hatalı şekilde doğru kararını değiştiriyor” diyor, bu denli hafif bir temas sonrası penaltı kararı verilemeyeceği vurgusu yapıyor.

Daha sonra TFF Hakem ve Eğitim Danışmanı Hugh Dallas sözü alıyor. İskoç eski hakem, özetle, “Basit penaltı vermiyoruz” diyerek hakemlerin hatalarını anlatıyor.

"GÖREMEDİĞİMİ VAR'A SÖYLEDİM"

  • HUGH DALLAS: Bir hafta sonra hâlâ bunun faul olduğunu düşünüyor musun?
  • ABDULKADIR BITIGEN: Basit bir temas, penaltı olduğunu düşünmüyorum.
  • HUGH DALLAS: Özgür harika bir sezon geçirdin... Bize şunu söyleyebilir misin; niye bu kadar hafif bir temas için hakemi çağırdın ve hakemi inanılmaz bir baskı altında bıraktın?
  • ÖZGÜR YANKAYA: Kısacası; hata yaptım. Hakem görmediğini söyleyince inceledim, daha sonra beklentiye baktım, orada itiraz eden oyuncular vardı. Teması gördüm.
  • HUGH DALLAS: Özetle; basit penaltı vermiyoruz, bu kadar basit. Ufak bir temas dahi olsa basit penaltı vermiyoruz!

"CESARETİNİZ YOKSA SÖYLEYİN"

TFF Hakem ve Eğitim Danışmanı Hugh Dallas da toplantı öncesindeki konuşmasında cesaret vurgusu yapıyor.

Dallas, Mehmet Büyükekşi’nin “Problem VAR’dan kaynaklanıyor” sözüne karşı “Problemin kaynağı sahadaki hakemdir” ifadesiyle konuşmasına başlıyor. Hugh Dallas, VAR’ın sadece yüzde 100 net pozisyonlarda karışması gerektiğini belirtiyor, “Türkiye’de bu işi yapmanın ne kadar zor olduğunu biliyorum. Eğer bu müsabakalarda görev almak, maçı değiştiren kararları vermekten endişe ediyorsanız, bu noktada yeteri kadar cesaretiniz yoksa gerek VAR için gerek saha için bunu MHK’ya iletin ve daha cesur, bu maçları yönetmeye hazır olan insanlar çıksın” ifadelerini kullanıyor.


Beğendim
1
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap