SON DAKİKA



Haber > Trabzonspor > Trabzonspor’un davasında FIFA ve CAS töhmet altında

Trabzonspor’un davasında FIFA ve CAS töhmet altında

12 Ağustos 2019 Pazartesi - 18:39




Yaklaşık 10 gün önce 2010-11 sezonuyla ilgili Trabzonspor’un yaptığı başvuruya Uluslarası Spor Tahkim Mahkemesi’nden (CAS) "Trabzonspor'un şampiyon ilan edilmesinin izin verilmesine dair hiçbir yasal hüküm bulunmuyor” cevabı geldi. CAS’ın kararları nihai olarak kabul ediliyor, itiraz hakkı verilmiyor. Alınan kararlara ancak usul yönünden bir hukuksuzluk saptanırsa itiraz edilebiliyor.





Spor Avukatı, Kanada Spor Hukuku Birliği Başkanı, Kanada Futbol Federasyonu Eski Yönetim Kurulu Başkanı ve Spor Hukuku Profesörü Amelia Fouques ise CAS’ın aldığı kararın usul yönünden hukuksuz olduğunu iddia etti. Konuyla ilgili akademik bir makale yayımlayan Fouques, FIFA’ya ve CAS’a sert şekilde tepki gösterdi.  Fouques’ın dikkat çektiği detaylar:

Trabzonspor Nisan 2018’de CAS’a itiraz etti. Halka açık bir duruşma talep etti. FIFA, TFF ve F.Bahçe; Trabzonspor'un talebine şiddetle karşı çıktı. Trabzonspor birkaç kez talebini yenilerken CAS Genel Sekreteri de Mathieu Reeb’den de bu yönde bir talep geldi. CAS bu taleple beraber; alternatif olarak duruşmaların video kaydı alınarak web sitesi üzerinden canlı yayınlanmasını da onaylamadı.

CAS daha önce, Mutu ve Pechstein davalarındaki örnek kararlarına rağmen halka açık bir duruşmayı kabul etmedi. Reeb’in ilk kararına rağmen daha sonra “CAS’ın tüm duruşmaları web sitesinde yayınlama zorunluluğu olmadığını” söylediği ortaya çıktı. FIFA ise bu durumu, “duruşma sadece teknik yasal meselelerdeki tarafları ilgilendirir…” geçiştirdi.

FIFA ayrıca Trabzonspor’un duruşmalarda dinlenmesini istediği DC Başkanı Yeboah Anin’in şahitliğine izin vermedi. FIFA görevlilerinin tabii olduğu R51(2) maddesini gündeme getirdi. FIFA bu sayede CAS’ın delilleri keşfetme fırsatını engelledi. Trabzonspor’un dinlenmesini istediği FIFA’da çalışan tanıklar, CAS tarafından kabul edilen FIFA Disiplin Talimatı’ndaki 70 (2) maddesine göre davanın temeliydi.

Bu isimler reddedilince Trabzonspor cephesi yeni tanık isimleri bildiremedi. Dava kaybedildiği için Trabzonspor tüm tahkim masrafları da üstlenmek zorunda kaldı.


Fouques, CAS'ın bu davaya yaklaşım için çok sert ifadeler kullandı: İlk olarak, duruşma tarihini web sitelerine koymayı reddetmeleri… ardından kamuya açık bir duruşmaya izin vermemeleri…hatta duruşmaların videoya kaydedilmesini reddetme… ve tanıklara erişimin engellenmesi. Neden şeffaflık ilkesini ihlal edildi? CAS korkuyor mu? Tehdit mi aldı? Yoksa bunun tersine CAS yolsuzluğa mı bulaştı? CAS neden böyle bir hara-kiri yapmak zorunda kaldı? FIFA’ya da, “şikeyle mücadelede ciddi misiniz?” diye sordu.

Beğendim
4
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap