SON DAKİKA



Haber > Teknoloji > Havacılıkta rota yerlileştirme

Havacılıkta rota yerlileştirme

05 Ekim 2019 Cumartesi - 16:01




Türkiye'nin milli hava platformlarında kullanılan iklimlendirme sistemlerinin yerli olarak üretilmesini amaçlayan Uçar Platformlarda Kullanılan İklimlendirme Sistemleri Projesi başarıyla tamamlandı.





Türkiye’nin en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul koordinasyonunda  hayata geçirilen ve havacılık endüstrisinin en büyük yerlileştirme adımlarından  biri olan proje kapsamında, SAHA İstanbul öncülüğünde oluşturulan konsorsiyumda  yer alan firmalar; Gökser Makine, Anova Arge Teknolojileri, Friterm, Gürmetal ve  Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) ortaklığı ile TASECS AŞ (Turkish  Aerospace Environmental Control Systems) kuruldu.

Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı olarak TUSAŞ İHA Sistemleri Grup  Başkanı Ömer Yıldız ve Genel Müdür olarak Sabahattin Önay atandı.
 Hava platformlarında hayati önem taşıyan iklimlendirme ve kabin basınç  sistemlerinin yerlileştirilmesi için başlatılan proje, TÜBİTAK Sanayi Yenilik Ağ  Mekanizması (SAYEM) tarafından da destekleniyor. TASECS’in kurulmasıyla  Türkiye’de ilk defa TÜBİTAK’tan SAYEM desteği alan bir proje, içinde müşterinin  de yer aldığı çok ortaklı bir firmaya dönüştü. TASECS AŞ’nin faaliyete geçmesiyle uçak kokpit ve elektronik ekipman  bölmelerinin en uygun sıcaklık limitlerinde tutulmasını sağlayan iklimlendirme  sistemlerinin yerlileştirilmesi için atılan adımlar tamamlandı.
 



Amaç yerlileştirme, hedef dünya pazarı
 
Faaliyetlerine hızla başlayan ve ilk olarak Hürkuş eğitim uçağı için  çalışmalarda bulunan TASECS AŞ, TUSAŞ tarafından üretilen Gökbey genel maksat  helikopteri, Atak taarruz helikopteri, Hürjet jet eğitim ve hafif taarruz uçağı,  Milli Muharip Uçak ve TUSAŞ’ta üretilen diğer hava platformlarının iklimlendirme  sistemlerinin yerlileştirilmesi için teklifler hazırlıyor.
TASECS AŞ ile uçar platformların tamamındaki iklimlendirme  sistemlerinin yerlileştirilmesi ve ihracat payının artırılması amaçlanıyor.  Buradan kazanılacak deneyimler ile dünya pazarlarına ve sivil havacılığa geçiş  yapılacak. Dünya pazarları için global şirkete dönüşülmesi hedefleniyor.
Farklı irtifalarda görev yapan hava araçlarındaki sıcaklık, basınç ve  oksijen düzeyi, bunları kullanan ya da araçtakiler için hayati önem taşıyor.



 
İklimlendirme sistemi, araçtakiler için kabindeki hava basıncı ve  sıcaklığın insan sağlığına en uygun limitlerde tutulmasını sağlıyor. Aynı zamanda  elektronik ekipman bölmelerinin görevlerini yapabilmeleri için uygun şekilde  ısıtılıp soğutulması da gerekiyor.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap