SON DAKİKA
SON DAKİKA


Gerçekleri yansıtmıyor
27.09.2021

Ülkemizde yaşayan yaklaşık 13.5 milyon emekli ve dul yetim var. Emeklilerimizin, sosyal ve ekonomik sorunları için örgütlenme hakkımızı kullanarak, Türkiye’de ilk emekli sendikası olan DİSK’e bağlı Tüm Emeklilerin sendikasını ülke genelinde örgütlenmesini Trabzon’da ben yapmıştım. Zira örgütsüz toplumların hak araması çok zor olduğunun bilinci ile gurur duyduğum çalışma içinde bulunduk. Ancak, anayasanın 90. maddesinde emeklilerinde sendika kurmaları açıkça ifade edildiği halde demokratik haklarını kullanamadıkları bir aşikardır.

 

          Bizler emeklilerin sosyal , ekonomik ve ağır yaşam koşullarını ortaya koymaya çalışıyorken, üzülerek ülkeyi yönetenlerin çizdiği pembe tablolar gerçekleri yansıtmıyor. Yüksek enflasyonun yaşadığı ülkemizde emekli maaşlarındaki artışlar hemen hemen yok gibi..! Türkiye istatistik kurumu (TUİK) ile SGK verilerinin satır aralarına gizlenmiş şekilde yansımaktadır. Bu nedenle emeklilerin mağduriyetini ortaya koyan raporlar da gerçekleri yansıtmadığını da herkes biliyor.

 

         Şüphesiz emeklilerin, yaşadıkları ekonomik ve sosyal sorunların temel nedeni 1980’lerden beri uygulanan neoliberal ekonomik programın tavizsiz uygulanışındandır.  Uygulanan bu program sayesinde Türkiye Cumhuriyeti devletini sosyal devlet olma özelliğinden hızla koparılmış ve sosyal güvenlik sistemi yok olma noktasına gelmiştir.

 

        Anayasanın amir hükmüne rağmen çıkarılan yasalarla sosyal devleti, dolayısıyla onun uygulama aracı olan sosyal güvenlik sistemini yok olma durumuna getirdi. Bu nedenle emekliler günlük hayatta sefalet içinde yaşamaktadırlar. Ülkemizde görünen o ki, emekli maaşıyla yaşayan yaşlı kesim, güvence altında olmasına karşın fakirlikle zulüm içinde yaşamaktadır.

 

        Çalışan tüm kesimlere sendika hakkı verilirken, emeklilere neden verilmek istenmediğinin önemi çok açık olsa gerek. Üstelik anayasada açık seçik maddeler varken..! Hiçbir yasa eleştirilemez değildir. Çıkarılan ve çıkarılması düşünülen yasalarda bir eksiklik varsa, acilen değiştirilmeli ve yasalar halkın refahı için yapılmalıdır.

 

       PEKİ;

       Sendikalaşma çok önemli mi? Demokratik düşüncelerde elbette önemlidir. Ancak sendikalar yasaların güvencesi altında olmaz usulen bulunuyorlarsa ülkemizdeki çarpıklık ortaya çıkar ki, hiçbir kesimin yararına olmaz. Emeklilerin sefaletini sadece bizler değil uluslararası kurumların raporları da söylemektedir. 

 

      Ülke yöneticileri, emeklileri karşılarına almanın ne kadar sorumluluk taşıyacaklarını bildikleri için, rakamları çarpıtarak anlatmaları doğruları asla yansıtmıyor. Şişirme rakamlarla emeklilerin refahından söz etmek gerçekçi değildir. Tüm emeklilerimiz insanca yaşaması için alacakları nafakayı isterken hangi yanlışın peşindeler……?

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap