SON DAKİKA
SON DAKİKA


Geri dönmediler..
21.03.2022

Ne kadar kolay ifade değil mi?

18 Mart Çanakkale şehitleri tüm yurdumuzda yürekleri parçalayan duygularımızla anıldı. Yurdumuzun tüm bölgelerinden Çanakkale’ye giden daha bıyıkları terlememiş yavrularımız gibi o zamanlar Trabzon Lisesi, Çanakkale savaşında üç dönem mezun vermedi. Bütün öğrencileri şehit oldu ve yoklama defterine “Geri dönmediler” yazıldı. Çanakkale’de tarih yazılırken bir kınalı kuzu olayını hep beraber paylaşmak istiyorum.

          Komutan sorar. Adın ne senin evladım?

          Ali..

          Nerelisin? Tokat Zile’denim..

          Peki efendim bu kafanın hali ne? Anam cepheye giderken kına yaktı komutanım..

          Neden?

          Bilmiyorum komutanım..

          Peki gidebilirsin Kınalı Ali..

          O günden sonra herkes ona Kınalı Ali der ve başındaki kına ile dalga geçer. Kısa süre sonra cana yakın ve cesur tavırlarıyla tüm arkadaşlarının sevgisini kazanır. Alinin okuması yazması yoktur. Arkadaşlarından yardım ister ailesine mektup yazar. Ali söyler arkadaşları yazar. Sevgili anne ve babacığım. Ellerinizden öperim ben burada çok iyiyim beni merak etmeyin. Kendilerinin var oldukça düşman bir adım bile ilerleyemeyeceğini söyler. Sonra aklına gelir ve mektubuna not düştürür. KINALI Ali’nin asker gidecek bir kardeşi daha vardır. Ve anasına şunu yazar. Anacığım kafama kına yaktın burada komutanım ve arkadaşlarım benimle dalga geçtiler. Ahmet’e de kına yakma onunla da dalga geçmesinler.

          Aradan zaman geçer İngilizler tüm güçleriyle Gelibolu’ya yüklenirler. Erlerimizin tümü şehit olur. Gelibolu düşmek üzeredir.  Kınalı Ali’nin komutanı da bunu görür ama kendisinin bölüğü yeni geldiğinden henüz hazır değildir. Kınalı Ali, komutanının bu düşünceli hali görmüş ve arkadaşlarıyla birlikte komutanına yalvararak oraya gitmişler. Komutan çaresizlik içinde gençleri gönderir ve Kınalı Ali’nin bölüğünden kimse sağ kalmaz.

            Aradan zaman geçer Ali’nin ailesine yazdığı mektubun cevabı gelir. Komutanları mektubu gözleri dolu dolu açarak okurlar. “ Oğlum Ali nasılsın? Gözlerinden öperim. Öküzü sattık parasının yarısını sana, yarısın da cepheye gidecek kardeşine veriyoruz. Ali, ananında sana diyeceği var. Oğlum Ali, yazmışsın ki, kafamdaki kınayla dalga geçtiler kardeşime yakma demişsin yaktım komutanına söyle dalga geçmesin. Bizde üç şeye kına yakarlar. Birincisi gelinlik kıza yakarlar gitsin ailesine çocuklarına kurban olsun, ikincisi, Kurbanlık koça Allaha kurban olsun diye. Üç, Askere giden yiğitlerimize vatana kurban olsun diye” Allaha emanet olun der. Komutanları hıçkıra hıçkıra ağlayarak mektubu okurlar. Ruhları şad olsun..!

 

NOT: Bu mektup Çanakkale müzesinde sergilenmektedir

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap