SON DAKİKA
SON DAKİKA


Maya Tutmuş..!
20.09.2021

Sıcak bir Ağustos ayında, öyle vakti.


“ATATÜRK” Ulus’ta meşhur Karpiç lokantasında  yine cam kenarı masasına oturmuş, kafasında bin bir düşünce yoldan gelip geçenleri seyrediyor.


Yolun karşı tarafındaki bir hareketlilik dikkatini çekiyor.


Yoldan gelip geçenlere , içindeki buzlu şurubun ısınmaması için, sırtındaki meşinle kaplı bakır ipliğinden beline bağlı 4-5 gözlü tahta bardaktan çıkardığı tahta bardağı, elindeki su ibriğinden döktüğü suyla, şöyle bir çalkadıktan sonra, belini öne doğru eğiyor şerbetle dolan bardağı müşterisine uzatıyor. Sattığı şurubu da metheder bir üslupla bağırıyor.

 

“ERBABI BİLİR.. erbabı bilir”

 

Mustafa Kemal hoşlandığı bu sahnenin baş aktörünün yanına davet edilmesini istiyor.

ATATÜRK’ün huzuruna, ibriği sırtında ter revan içinde çıkarılan Erbabı bilir biraz endişeli ve şaşkın; “ Bana bir bardak şurup verir misin”? diyen Ulu Önder’e, aktararak daha da soğuttuğu şurup bardağını uzatır.

 

Büyük komutan, kendisine ikram edilen şurubu adeta bir dikişte bitirdikten sonra, sırtındaki ibriği yere bırakıp karşısına oturmasını ister.

 

“Erbabı bilir” biraz şaşırır ve Atanın karşısına oturur. Atatürk garsonlara, onun için de masaya bir servis açmalarını emreder. Önce karşılıklı hatır sorulur. Sonra Atatürk, o emsalsiz zekasıyla , “halkın, yeni ilan edilen CUMHURİYET Rejiminden memnuniyetlerinin olup olmadığını” sorar.


Türk milletinin büyük çoğunluğu memnundur paşam yanıtını alınca memnun olur. Peki, “Cumhuriyet nedir sence “ diye sorar ona..

 

Erbabı bilir Mustafa Kemal Paşaya mahcup olmak istemez. Adeta bir anda değişim geçirir ve yerinde şöyle bir doğrularak sonra da tane tane şunları söyler. “ Cumhuriyet benim gibi garibanın , Türk Ulusunun kurtarıcısı olan Ata’sının masasında oturabilmesi kısaca “adam yerine konulmasıdır” bunun üzerine Atatürk, karşısında duran yaverine o mavi gözleri çakmak çakmak bir şekilde şöyle der.


“MAYA TUTMUŞ .. MAYA TUTMUŞ”

 

Atatürk bir çocuk gibi sevinçlidir. Bu arada şerbetçi müsaade ister. Atatürk yerinden kalkar gitmek isteyen şerbetçinin ibriğinin sırtına almasına yardım eder. Şerbetçi ömrü boyunca dostlarına “ATATÜRK ibriğimi sırtıma almama yardım etti diyecektir. Evet cumhuriyet yurttaşın “adam “ yerine konmasıdır. Ammaaaa….

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap