SON DAKİKA
SON DAKİKA


Oy benim fındıkçım!
4.10.2021

Geçen hafta “Ağlatan Değer Fındık” başlıklı bir yazı yazmıştım.

 Gerçekten ağlatıyor mu acaba?

Fındık üreticisi neden mağdur? Elbette türlü nedenleri var. Ancak bence asıl neden, fındık üreticilerinin birliği Fiskobirlik’in, yıllarca acımasız parti siyasetinden kurtulamamış, üreticinin haklarını savunma beceresinden uzak bırakılmış olmasıdır. Alanında dünyada en büyük üretici birliği olan Fiskobirlik, yanlış, siyasi ve tutarsız politikalarla yönetilerek fındık üreticilerinin mağdur olmasına neden olmuştur. Fındık üreticileri birliği Fiskobirlik’i çalıştırmayan gizli eller, yorgun ve cefalı üreticiyi devlet kapılarından döndürerek yabancı şirketlerin zalim elleri arasına atmıştır.

Yerli ve milli söylemleri diline dolayarak üreticinin yanındayız diyen iktidara, dünyanın %70’ini ülkemizde ürettiğimiz fındığı, fındık tekelcisi Ferrero’ya peşkeş çektirmesinin yerli ve milli olmakla ne kadar ilgisi var acaba diye sormak lazım.

 


Edindiğimiz bilgilere göre, Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık sektöründe yerli ve milli yatırımlar dururken, fındık gibi stratejik bir üründe tekel olmaya çalışan yabancı bir firmanın devlet tarafından desteklenmesinin başta üretici olmak üzere, yerli sermayeye büyük zarar verdiğini söylüyor. Ve başkan devam ediyor. Türkiye’de atıl şekilde duran onlarca fındık kırma ve işleme tesisi varken İtalyan menşeli olan Ferrero firmasına Düzce ilinde kurduğu fındık kırma tesisi için 700 milyon lira devlet desteği verilmesinin akla mantığa sığmadığını haykırıyor.

Evet, gerçekten inanılır gibi değil. Yabancı sermaye Türkiye’de kalkınırken yerli sermaye eriyip gidiyor.

Peki ne yapmamız gerekir?

Bir kere şunu açıkça ifade etmek istiyorum; fındık üreticisi, kendi kuruluşuna sahip çıkmadığı gibi kendisini mağdur etmek için ne gerekli ise onu yapmıştır. Yetersiz yöneticileri seçtiler. Ülkeyi yönetenlere biat ettiler. Fındıkla ilgisi olmayan kişileri yönetime getirdiler ve koskoca birliği yok ettiler. Şimdi, tim Fiskobirlik şubeleri acilen açılmalı ve tüm fındık üreticileri beş kuruş zararını düşünmeden, kendi kuruluşuna tam destek vermeli ve ülkemizin fındığını yabancılara peşkeş çekilmesine izin vermemelidir. Senelerce mağdur olan fındıkçılar!  Hiç değilse kendi kuruluşlarımıza sahip çıkmak için kısa bir süre sabır göstererek emsalsiz ürünümüzü yabancılardan kurtaralım. Şayet bu mümkün değilse yeni bir yapılanma söz konusu olabilir. Ancak bu örgütlenme zaman alacağından en azından mevcutları çalıştırarak hem üreticinin alın terine saygı hem de milli duruşumuzu göstermiş oluruz.

 

Fiskobirlik bizimdir, gururumuzdur, yerli ve milli kuruluşumuzdur. Yeter ki, amaçlarını gerçekleştirmek için yeterli üretici ve devlet desteği verilsin. Fiskobirlik’e destek yok ama Ferrero’ya var!

               NEDEN..? 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap