SON DAKİKA
SON DAKİKA


Abd'li köşe yazarının senaryosu
5.10.2021

Ülkemizde yaşanan birçok gelişmeyle hemen dış dünya ile bağlantısının olduğunu söyleriz. Ekonomiden teröre kadar birçok alanda bunların parmağı var denir. Bu dış güçler şimdi de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hasta olduğunu iddia edip yeni bir senaryo yazmaya başladı. İddialarını öyle ileri götürdüler ki Erdoğan’ın yerine üç aday bile var dediler.

ABD’li Foreign Policy köşe yazarı Steven A. Cook’un, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "bir sonraki seçimlerde aday olamayacak kadar hasta olabileceğini" yazması, Banu Avar’ın 2016’da dile getirdiği, “Bütün dünyada, uygulanan şablon aynı. Bu şablon hiç değişmiyor. Önce seçilmiş kişiler bir ülkenin başına getiriliyor. 94 yılında buraya şehirli kravatlı Erbakan gibi değil Tayyip Bey gibi biri lazım. Ben 1994 yılında gelen basın mensuplarına yardımcı oluyordum.

O zaman Nisan ayında BBC, ardından EBC, arkasından TVES aradı hepsi ile aynı konuşma geçti. Refah Partisi konusunda bir program yapmak istiyoruz, Erbakan’ı ayarlayayım diyorum, istemiyorlar, yardımcısı varmış Abdullah Gül’ü ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı var Tayyip Erdoğan’ı istiyoruz ve Fehmi Koru’yu istiyoruz. Hepsi aradığında aynı konuşmaları yapıyor. Geldiler yapıldı o konuşmalar o zaman belliydi, nereye geçileceği, şu anda da bu hazırlanıyor solda bu sağda bu” ifadelerini akıllara getirdi.

Foreign Policy köşe yazarı Cook, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hasta olduğunu yazıp tıpkı Avar’ın dikkat çektiği söylemleri doğrular nitelikte yeni bir senaryo da ortaya koydu.

SENARYOLAR

O yazıda birçok Türkiye analistinin Erdoğan sonrası dönemde AK Parti'nin bölünebileceğini öngördüğünü söyleyen Cook, seçimleri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Başkanı Mansur Yavaş veya İYİ Parti lideri Meral Akşener'in kazanabileceğini de iddia ederek senaryoları şöyle değerlendirmiş: "İmamoğlu, Yavaş veya Akşener'in Türkiye'nin cumhurbaşkanı olduğu durumda meydana gelebileceklerle ilgili mantıklı senaryolar var, ancak beklenti onların zaferinin Erdoğan sonrası dönemde normal politikaya dönüşünün sağlaması. Bu mümkün, ama şüpheci olmak için gerekçeler de var. Öncelikle, Erdoğan'ın AK Parti aracılığıyla Türkiye'nin siyasi kurumlarının içini boşalttığı veya istediği gibi büktüğü artık açıkça biliniyor olmalı. Bu açıdan bakınca 45 günde yapılacak bir seçimin özgür ve adil olmasını beklemek zor. İkincisi ve daha önemlisi, Erdoğan'ın 20 yıllık uzun iktidarında AK Parti içindekiler zenginleşti ve güçlendi. Bu çoğunlukla şüpheli hamlelerle sağlandı. Yetkililerin, iş insanlarının, medya yüzlerinin ve diğerlerinin daha demokrat siyaset için kendini riske atma ihtimali yüksek görünmüyor.” Bu arada Erdoğan’a hasta yakıştırması yapan yazarın dış dünyanın kullandığı bir piyon olduğunu düşündüğümü de söylemek isterim. Önce kendi devletinin hasta olduğunu, başında bulunan Bidon’ın da denge sorunu yaşadığını görmesi gerektiğini hatırlatırım.

Yabancı basının ülkemizle bu kadar ilgilenmeye başlaması ülkemizin erken seçime doğru yol aldığın habercisi olabilir. İç ve dış politikada yetersiz politikalar üretilmesi milletin de dikkatinden kaçmıyor. Ülkemizde bir değişim yaşanacaksa bu Erdoğan’ın hasta olduğu yönünde yapılan çirkin ve saygısız yakıştırma senaryosu ile değil, milletin yaşadığı yoksulluk, yolsuzluk ve yasakların tavan yapmasından olur.

MİLLETİN AKLI İLE DALGA GEÇMEK

Vatandaş Trabzon’dan İzmir’e gitmek için SUNEXPRESS’ten 8 Ekim’de bilet alıyor. Arkasına yaslanıp uçacağı günü bekliyor. Firmadan gelen, “Uçuşunuz Trabzon Havalimanı’nda bakım yapılacak olması nedeniyle Giresun-Ordu Havalimanı’na alınmıştır” mesajı ile huzuru kaçıyor.

Firma buyurun Giresun’dan uçacaksınız derken, yolcular kendilerine firmanın Giresun’a kendi imkanlarıyla gideceğini belirttiğini iddia ediyor.

İmkanı olmayan Giresun’a nasıl gidecek, gitti diyelim, uçak kalkmadı, nerede kalacak? Yolcuların kara yolu ile Giresun’a götürüp rahat bir şekilde uçmalarını sağlamak yerine kendi imkanlarınız ile gidiniz demenin samimiyet, iş ahlakı, kurumsal prensiplerle hiç ama hiç alakası yok.

Bunlar yetmemiş gibi uçuşunu ertelemek isteyen yolcuya, “Ertelerseniz aynı ücretle uçamazsınız, daha yüksek ücret ödeyeceksiniz” denmesi ise fırsatçılık değil de nedir? Bunu düşünen ve dalga geçer gibi pişkin pişkin vatandaşa iyi uçuşlar dileğinde bulunan ilgili yetkili, yolcusunu Giresun’a ulaştırmayı neden düşünemez. Kendinizi çok akıllı sanıyorsunuz di mi? Velinimet olan milletin aklı ile dalga geçmeyin.


© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap