SON DAKİKA
SON DAKİKA


Atatürk'ün vicdan ve namus yemini
18.01.2022

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün günümüzde film fırıldak peşinde koşanların ders alacağı sözlerini iyi okumak ve bugünlerin kıymetini iyi bilmek gerekir.

***

Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım, 14 Ocak 1923 tarihinde öldü. 13 gün sonra 27 Ocak’ta İzmir’e gelen Mustafa Kemal, annesinin mezarı başında, bugün herkesin ders alması gereken bir konuşma yaptı ve şunları söyledi: “Annemin ruhuna ve bütün ecdat ruhlarına söz vermiş olduğum vicdan yeminini tekrar edeyim. Annemin kabri önünde ve Allah’ın huzurunda yemin ediyorum. Bu kadar kan dökülerek milletin elde ettiği ve sağlamlaştırdığı egemenliğin korunması ve savunulması için gerektiğinde annemin yanına gitmekte asla tereddüt etmeyeceğim. Ulusal egemenlik uğrunda canımı vermek, benim için vicdan ve namus borcu olsun.” Metin Aydoğan’ın arşivinde bulunan bu konuşma, günümüzde şarlatanlıklarla dolu ihanet ortamında, yolunu ve kimliğini yitirenlere uyarı olsun, onlara doğru yolu göstersin.

ÖZLEDİK

Kor alev gibi acıları yüreklerimize düşen şehitlerimizi Türk milleti olarak dünya döndükçe unutmayacağız. Daha dün 3 yiğidimizi toprağa verdik. Şehitlerimizi son yolculuğuna uğurlarken, onlara karşı görev yapması gerekenlerin başka dünyalara doğru yol aldığını görünce arşivlerde bulunan bu fotoğraf akıllara geldi.

Geçmişte bir şehit cenaze töreni, bunlar da liderdi, hiçbir zaman kin, nefret tohumu ekmediler.

Yeri geldi meydanlarda yeri geldi kulislerde birbirlerine, hakaret etmediler, halkı aşağılamadılar. ‘Ananı al git’ demediler.

Yeri geldi tokalaştılar el ele verdiler, kucaklaştılar.

Ama ayrımcılık bölücülük yapmadılar hangisi kazansa da, kaybetse de birbirlerine başarı dilediler. Tüm kitleyi kucakladılar. Darbeler gördüler, içeri atıldılar, işkence gördüler.

Hep vatan millet dediler.

Biz bu liderleri özledik.

Mekanları cennet, kabirleri nur olsun.

EMEKLİ VEKİLLER

Hatırlarsınız AKP’li Mustafa Elitaş’ın milletvekili maaşları ile ilgili söylemlerini. Vatandaş yokluk çekerken, emekli maaşlarına gelen zamların ardından milletvekili maaşlarından şikayet eden Elitaş’ın ifadelerine Yusuf Bildirici’nin, “Vah ülkem vah! Emekli maaşına gelen zammı kıskanan milletvekili bile maaşından şikayet eder duruma geldi. Emekliler verilen enflasyon farkıyla dünya turuna çıkarlar artık! Ben bu vekillerin Halk Ekmek kuyruklarında çile çekmesi ihtimalini gördükçe AKP'yi kınıyorum!

Meclis’te 4 çeşit etli yemeği 15 liraya yiyen AKP Grup Başkanvekili Elitaş, ‘Bütün emekliler enflasyon farklarından faydalanırken sadece milletvekilleri faydalanamıyor’ demiş. Emeklinin en son eti Kurban Bayramı'nda yediğinden haberi yok” sözleri bütün vatandaşların duygularını yansıtır nitelikte idi.

YAKTIĞINIZ CAN KADAR YANACAKSINIZ

Nazım Hikmet’in doğum yıl dönümünde anıldığı bu günlerde onun bir şiiri armağan olsun herkese:

Diyelim ki,

Biz öldük, siz kaldınız.
Diyelim ki, kurudu ormanlar, nehirler

Yuvalarında kuşlar.
Diyelim ki,

Ateş olup küller üfürdünüz memlekete.
Baktınız, kalmamış yakacak tek bir ağaç,
Sönmeyen ocak, akacak tek damla gözyaşı.
Sonra? Geçip ortasına ölümün düğün mü kuracaksınız?
Diyelim ki kurdunuz,
Külden ağaçlar, uçmayan kuşlar, ağıtlar,

Bu ziftli yaslar sarmışken toprağı mutlu mu olacaksınız?

Bize nasip bunca kalp ağrısından size tatlı huzurlar kalır mı dersiniz?
YAZIK!
Davaya ibadet diye diye, toprağına ihanet edensiniz. Lakin unutmaz toprak!
Bakın göreceksiniz.. Yakan, yıkan, bozan, ölüm saçan ellerinizden ayırmayın gözünüzü.
Onlar boğacak sizi.
Yavaş ve acı içinde kesilecek nefesiniz, henüz gelmeden eceliniz... Yaktığınız can kadar yanacaksınız.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap