SON DAKİKA
SON DAKİKA


Boşa kürek çeken başkanlar
18.07.2021

Bir televizyon kanalında 4 büyük kulübün başkanı canlı yayına çıktı sorunları konuştular topu orta sahada çevirip durdular. Dile getirilen sözler arasında sıkıntıları ilettikleri federasyondan, “Devlet büyüklerimiz böyle istiyor” cevabını aldıkları ifadeleri işin püf noktası idi. Maça çıkmayacaklarmış, çıkmayın. Kim kazanacak al gülüm ver gülüm yapanlar. Kaybeden ise tribünleri dolduran futbolseverler olacak.


Bugün konuşanlara buradan 1992 yılında Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Yılmaz’ın çıkardığı yasayı hatırlatmak isterim. O kadar yaşananlardan bihaber sözler dile getirdi ki başkanlar bir türlü köklü çözüm için bu yasanın revize edilip, geliştirilip genişletilmesini söyleyemediler. Neden derseniz çekindiler, korktular.


Yılmaz, o yasayı çıkardıktan sonra futbol kulüpleri gelir sağlamaya başladı. Aradan geçen süreçte kasalarına para girenler biriken sorunları görmezden gelip Yılmaz’ın defalarca bu yasanın daha genişletilmesi adına yaptığı çağrılara kulak tıkadılar. Neden derseniz yönetime gelen kendi gemisini kurtardı kulüpleri borç batağına sürükledi.


ALİ CENGİZ OYUNLARI


Türkiye’de futbolun bugün ki duruma gelmesinin sebebi 2017 yılında futbolun geleceğini kurtaracak gelişmelere imza atmak için federasyon başkanlığına aday olan Yılmaz’a otel lobilerinde ali cengiz oyunları yaparak oy vermeyip siyasi iradeye teslim olanlardır.

Kulak tıkayanlar o yasanın mimarı olan Yılmaz’ın federasyon başkanlığına aday olduğunda, kapı arkası oyunlarla teslim oldukları gücün peşinden gittiler, bugün ise bağırıp duruyorlar. Spor yasasının babasına sırt çevirenler o günün kağıttan kabadayıları bugün nerede.

O tarihten sonra ne oldu, arkadan hançerleyen döneklerin oyuncağı olduğu irade futbol kulüplerinin borçlandırarak teslim aldı. Korkaklar günü kurtardığını sandılar ama ömür boyu korkarak yaşamaya başladılar, futbolun bugünlere gelmesini sağlayan o ihanet şebekesi spor sayfalarında kara bir leke olarak kaldı, kalmaya da devam edecek. Tıpkı 2000 yılında Trabzonspor’da seçimi kazanıp tesislerde mangal partisi yapıp nara atanlar gibi.


İPOTEK ALTINDALAR


Konuşan başkanlar dünü iyi okumalı idi. Okumadıkları için topu kendi aralarında çevirip bir federasyona bir MHK’ye ya da bir başkasına attılar. Bir türlü şunu diyemediler spor bakanı bu işlerin çözümünde üzerine düşeni yerine getirmede fazla iştahlı değil. Borçlar için önayak olanlara teşekkür eden başkanların diyemediğini ben söyleyeyim, beyler sorunların düzelmesi için elini masaya vuracak yürekte olan bakan ve federasyon başkanı gerekli öncelikle.

Ekranlarda sorunlar topunu çeviren başkanlar işin temelinde Eski Devlet Bakanı Yılmaz kadar cesaretli bir ismin çıkıp onun çıkardığı futbolda özerklik yasasının yeniden ele alınıp köklü çözümlerin getirilmesi için bugünün spor bakanını göreve davet edemediler. Edemezler çünkü ipotek altındalar.


Futbolun içindeki çıkmazın adresi federasyon olmadığını iyi bilen başkanların iktidara çağrı yapıp yuvarlak olmayan bir masanın etrafında toplanılıp Yılmaz’ın çıkardığı yasanın genişletilerek çözümlerin getirilmesinde olduğunu hatırlatmak isterim.


YÜREK GEREKLİ YÜREK


Kısaca futbolun anayasasını yazan Yılmaz’ın hazırladığı o kanunun masaya yatırılıp mevcut sorunların çözümü doğrultusunda revize edilmesinde sorunların çözümü yatmakta. Allah uzun ömürler versin Yılmaz’da sağ. Kapısın çalıp yasanın nasıl revize edileceğini sorabilirsiniz. Korkmayan Yılmaz gönül adamıdır size yol gösterecek kadar donanımlıdır.


Ama sizde o yürek ne gezer. Siyasetin elini soktuğu futbol dünyasının iflah olması ekranlarda ve gazete sayfalarında horozlanmadan geçmiyor, icraat yapmaktan geçiyor. Hiç biriniz sporun başındaki bakanı ve onun üstündeki gücü göreve davet edemediniz.


Bugün başkanların yaptığı moda olan tribünlere oynamaktan başka bir şey değil. Aradan 30 yıla yakın zaman geçti. Yılmaz’ın hayata geçirdiği o yasayı günün koşullarına göre genişletmek aklına gelmeyenlerin bugün ağlaması laf olsun torba dolsun dan başka bir amaç taşımamaktadır.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap